Jak na popraskané ruce?

 

Kůže je náš největší orgán, který má kromě estetické funkce i funkci ochrannou, tedy chránit tělo proti vnějším vlivům. Pokud se, ale o pokožku nestaráme, tak jak bychom měli, může docházet k jejímu vysoušení, podráždění a popraskání. To způsobuje nejen kosmetické problémy, nepříjemné pocity, jako je svědění, ale vzhledem k tomu, že pokožka je oslabena, může to vést až k virovým a bakteriálním infekcím. Obzvláště pokud jde o pokožku rukou, která je velmi křehká a tenká, kde se vyskytuje menší počet mazových žláz a navíc ji nechrání žádný podkožní tuk. Co pokožce rukou tedy nejvíce škodí a jak o ni správně pečovat?

Co popraskané ruce způsobuje?

11b

 

Popraskání pokožky na rukách je nejčastěji způsobeno vlivy okolního prostředí. Obzvláště v zimních měsících a obecně v chladném počasí, ale i v létě v příliš klimatizovaném prostředí, které je známé svou nadměrnou suchostí. Dalšími faktory, které pokožce rukou škodí, jsou příliš časté mytí, pravidelný kontakt s chemikáliemi (čisticí prostředky a tak dále), a i nevyvážený jídelníček. Velkou roli zde může hrát i dědičnost a vedlejší účinky některých léků.

Jak popraskání rukou předejít?

11c

  1. Při práci s čistícími prostředky, saponáty a chemikáliemi používejte ochranné rukavice. A pokud to nejde jinak, používejte výrobky, které mají příznivou hodnotu pH.
  2. Ruce si myjte ve vlažné vodě. Horká nebo studená voda může stav pokožky akorát zhoršit.
  3. Vyhněte se sušičkám rukou na veřejných toaletách.
  4. Ruce si pravidelně mažte vhodnými krémy, obzvláště po kontaktu s vodou.
  5. Dodržujte pitný režim. Hydratace je důležitá i zevnitř.
  6. Snažte se mít vyvážený jídelníček, bohatý na vitamín C a zinek. Dodejte tělu více ovoce a zeleniny, kvalitní tuky a bílkoviny. Vyhněte se bílému pečivu, alkoholu a nadměrnému pití kávy.

 

Atopický ekzém

11d

Popraskání a suchost pokožky na rukách je také častým problémem u lidí, trpících na atopický ekzém, protože jejich pokožka si nedokáže sama vytvořit ochranné lipidy kožní bariéry. V tomto případě je obzvláště důležité vybrat si tu správnou dermokosmetiku, která pokožku účinně ale šetrně hydratuje. S tou přichází česká značka přírodní kosmetiky Epiderma. Ta se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky za pomocí své protizánětlivé a regenerační kompozice Betuldiol. Produkty Epiderma šetrně udržují pokožku vláčnou a hydratovanou. Naleznete ji na našem eshopu nebo ve všech dobrých lékárnách.

Vysušená pokožka rukou není nic příjemného, může být až šupinatá a bývá velice náchylná k poškození. Pokud ale začneme problém řešit včas, ať už péčí s těmi správnými prostředky, úpravou životního stylu a stravy, či maximální prevencí, můžeme se ho rychle zbavit.