Jak se zbavit akné na obličeji

 

Asi každý z nás už jeden ten pupínek měl, a tak víme, že nám dokáže dost znepříjemnit život, obzvláště pokud se nám objeví na obličeji. Většinou se ho tedy snažíme zbavit či ho zamaskovat. Jak ale dosáhnout toho, abychom se ho zbavili správně a ještě lépe, aby se nám akné vůbec netvořilo?

 

Akné na obličeji příčiny

28

 

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže, které nejméně jednou v životě postihne 85 až 100 % lidí, a ke kterému dochází při nadprodukci kožního mazu a následnému ucpání mazové žlázy. Akné se nejvíce vyskytuje v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, tedy právě na čele, nose a bradě, ale i na zádech a ramenou. Projevem akné jsou pupínky, neboli uhry, ty ale mohou vést až k bolestivým vřídkům. Akné může zanechávat i dlouhodobé následky jako jsou jizvy a s tím spojené psychické problémy.

Akné se tvoří působením hormonů androgenů, díky kterým dochází k nadměrné produkci mazu, ta vede k ucpávání vývodů mazových žláz, s na to pokožka reaguje zánětem, který se projevuje otokem, bolestí a zarudnutím.

Akné je hormonálně podmíněné onemocnění, proto se nejvíce objevuje v pubertě a u žen také těsně před menstruací, během prvního a druhého trimestru těhotenství, peripartálního období, v menopauze a po vysazení antikoncepce. Mezi další faktory, které ovlivňují tvorbu akné, patří genetika, stres, podráždění kůže (škrábání, dlouhodobější tlak a tření například u podprsenky nebo neoprenového oblečení), nedostatečná a nevhodná péče, sluneční záření, některé léky, kouření, a dokonce i nevyvážený jídelníček.

 

Prevence tvorby akné

14

 

Základem je prevence. Tedy správná péče o pleť, zdravý životní styl, ochrana před sluncem (SPF krémy, make-upy…), sahání na obličej jen čistýma rukama, pravidelné čištění make-up štětců a aplikátorů atd. Dalším krokem může být i pravidelné cvičení, které pomáhá od stresu a obnovuje pořádek v hladinách hormonů. Také je důležité akné nemačkat.

 

Akné na obličeji babské rady

30

 

Spoustu přípravků na akné si také můžete vyrobit sami doma. Domácí masky z klasických potravin, které najdeme v kuchyni, mohou být pro vaší pleť velice účinné (nedoporučujeme ale masky užívat vícekrát jak 3x týdně). Maska z ovesných vloček s kapkou medu, z heřmánku a šalvěje, z bílků (ideální na černé tečky) a další. Masku vždy naneste na 10-20 minut a poté jemně smyjte vlažnou vodou.

 

Péče o aknózní pleť

31

 

Již zmíněná správná péče o pleť je opravdu klíčová, tou je myšleno pravidelné čištění pleti správnou kosmetikou určenou na aknózní pleť. Tu přináší ryze česká značka Epiderma se svojí řadou vynalezenou přímo pleť náchylnou k akné. Díky přírodní a protizánětlivé kompozici Betuldiol, kosmetika uklidňuje postiženou kůži, likviduje nežádoucí bakterie a hloubkově regeneruje pokožku. Tato přírodní bioaktivní kosmetika napomůže postupnému ubývání projevů akné, zarazí výskyt nových pupínků v krátké době a zamezí tvorbě jizev.

Výsledek používání produktů EPIDERMA již po 10 dnech

epiderma_pred a po