Jak si vyčistit pleť (+ babské rady)

Kůže se neustále proměňuje, staré buňky zanikají a tvoří se buňky nové. Na povrchu pokožky se hromadí odumřelé kožní buňky, pot, maz, prach a další nečistoty z vnějšího prostředí. Nejsou-li všechny tyto nečistoty pravidelně a důkladně odstraňovány, může docházet k poškození pleti, které ani sebelepší kosmetika nezakryje. Pokud si pleť čistíme špatně, k problémům dochází i tak. Jak tedy na správnou péči o pleť?

 

Správné odličování

7

 

V dnešní době na trhu najdete spousty různých forem odličování, které častokrát mohou pleti akorát více uškodit. Při výběru je tedy důležité vyhýbat se parfemacím, barvivům a syntetickým konzervantům, jako jsou například parabeny. Snažte se tedy vybírat odličovače spíše na přírodní bázi. Mezi nejčastější odličovače patří micelární vody, které přináší velmi efektivní způsob čištění pleti, jelikož micely, které voda obsahuje, na sebe váží nečistoty. Dále také odličovací mléka a oleje.

 

Jak často čistit?

8

 

Pleť je ideální čistit 2x denně - ráno a večer. Velmi frekventované čištění je kontraproduktivní a pleť vysušuje. To platí i pro pleť mastnou a smíšenou, protože její nadměrné vysušování přispívá k vyšší produkci mazových žláz. I zde je tedy základem takzvaná zlatá střední cesta.

 

Jak na to?

9

 

Pro správnou péči nestačí jen správný výběr kosmetiky. Musíte ještě vědět jak na to. Základem je pleť příliš nedrhnout, jen opatrně stírejte. Nebojte se použít hned několik tamponků, protože ze špinavého tampónku přenášíte nečistoty zpět na pleť a ucpáváte si póry. Celý proces čištění opakujte tak dlouho, dokud další tampónek nezůstane čistý. Obličej je důležité čistit, i když jste neměla make-up, na pleti se totiž usazují i jiné nečistoty, které pleť ucpávají a mohou způsobit nepříjemné problémy.

 

Jak vyčistit pleť - babské rady

10

 

Dalším řešením při čištění pleti mohou být i doma vytvořené masky. Jen z klasických potravin, které najdeme v kuchyni, se dá vytvořit řada jednoduchých, ale velice účinných (a přírodních!) masek. Například ta z ovesných vloček s kapkou medu, ta pomůže snížit zánět a nevzhledné zarudnutí, které doprovází akné. Dále například maska z olivového oleje a medu pro suchou pokožku či čistící maska z heřmánku a šalvěje. Masku vždy naneste na 10-20 minut a poté jemně smyjte vlažnou vodou.

 

Správná celková péče

11

 

Důležitý je nejen výběr odličovadel, ale přípravků na pleť celkově. I pro ni platí, že by měla být bez barviv, syntetických konzervantů a co nejvíce přírodní. Tu přináší ryze česká značka přírodní dermokosmetiky Epiderma, která přichází se svými prvními výrobky pro problematickou pleť s akné. Značka Epiderma se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky za pomocí své protizánětlivé a regenerační kompozice Betuldiol®, která je předmětem patentu celoevropského významu. Vzhledem k tomu, že tato kosmetika je vhodná pro pleť náchylnou k ekzémům a podráždění, pro všechny druhy pleti nebude dráždivá.