Ekzém: Jak zvládat svědění a podráždění

Ekzém, nazývaný také atopická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se projevuje svěděním, suchostí, zarudnutím a podrážděním. Může se objevit v jakémkoli věku, ale nejčastěji postihuje kojence a malé děti. Existuje mnoho způsobů, jak zvládat jeho příznaky a zmírnit svědění a podráždění.

Tipy pro zvládání ekzému

  1. Vyhýbejte se spouštěčům

Prvním krokem ke zvládání ekzému je identifikace a vyhýbání se spouštěčům, které zhoršují vaše příznaky. Mezi běžné spouštěče patří.

  • Dráždivé látky: Mýdla, prací prostředky, parfémy, syntetická vlákna
  • Potravinové alergeny: Mléko, vejce, sója, ořechy, pšenice
  • Stres: Emoční stres může zhoršovat ekzém
  • Suché počasí: Nízké vlhkosti vzduchu mohou zhoršovat ekzém
  • Horké sprchy a koupele: Horká voda může vysušovat pokožku a zhoršovat ekzém
  1. Pravidelně hydratujte pokožku

Hydratace je klíčová pro zvládání ekzému. Používejte hydratační krém bez parfemace a bez barviv dvakrát denně, nebo častěji, pokud je to nutné. Vyberte si krém, který je mastný a neucpává póry.

  1. Vyhýbejte se škrábání

Škrábání může zhoršovat svědění a podráždění a vést k poranění kůže. Pokud vás svědí, zkuste se chladit obklady, nosit bavlněné oblečení nebo si na postižené místo nanést chladivý krém.

  1. Používejte volně prodejné léky

Volně prodejné léky, jako jsou kortikosteroidní krémy a masti, mohou zmírnit svědění a podráždění. Používejte je pouze podle pokynů lékaře.

  1. Zvažte fototerapii

Fototerapie, nazývaná také světelná terapie, využívá ultrafialové světlo k léčbě ekzému. Může být účinná u pacientů, kteří nereagují na jiné léčebné postupy.

  1. Vyhledejte lékařskou pomoc

Pokud je váš ekzém závažný nebo nereaguje na domácí léčbu, vyhledejte lékařskou pomoc. Váš lékař vám může předepsat silnější léky nebo doporučit další léčebné postupy.

Další tipy

  • Noste bavlněné oblečení: Bavlna je prodyšná a nedráždí pokožku.
  • Vyhýbejte se vlně a syntetickým vláknům: Tyto materiály mohou dráždit pokožku.
  • Stříhejte si nehty nakrátko: Dlouhé nehty mohou poškrábat pokožku a zhoršovat ekzém.
  • Pravidelně si koupejte: Koupání ve vlažné vodě s jemným čisticím prostředkem může pomoci zmírnit svědění a podráždění.
  • Používejte zvlhčovač vzduchu: Zvlhčovač vzduchu může pomoci udržet pokožku hydratovanou v suchém počasí.
  • Snižte stres: Stres může zhoršovat ekzém. Najděte způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, meditace nebo jóga.

Pamatujte, že ekzém je chronické onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou péči. Dodržováním těchto tipů a spoluprací s vaším lékařem můžete zmírnit své příznaky a žít kvalitní život. Vyzkoušejte produkty Epiderma. Speciální dermokosmetika EPIDERMA® s Betuldiolem účinně pomáhá zklidnit a obnovovat zdravý vzhled pokožky u osob s projevy ekzému, ale i regenerovat a hydratovat kůži u zdravých lidí. Kůže bude svěží a bude mít mladistvý vzhled.

 

 

 Zdroje