Jak na atopický ekzém

 

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je chronické kožní onemocnění, které je jedním z nejčastějších kožních onemocnění u dětí. V dětství postihuje 10 % - 20 % populace a v dospělosti kolem 3 %. Atopický ekzém se objevuje tehdy, kdy v důsledku snížení lipidové kožní bariéry dochází ke zvýšeným ztrátám vody, tím se zvýší suchost pokožky. Kůže se tím stává citlivější ke spouštěcím faktorům, které atopický ekzém dále zhoršují. Mezi tyto faktory řadíme:

  • Genetiku - Šance k výskytu atopického ekzému se zvyšuje, pokud jeden nebo oba z rodičů trpí nebo trpěli astmatem, sennou rýmou či samotnou dermatitidou.
  • Podnebí a životní prostředí - Riziko atopické dermatitidy se také prokazatelně zvyšuje v zemích se studeným podnebím a v městech se znečištěným prostředím.
  • Hormonální změny - Šance vzniku atopické dermatitidy se zvyšuje i vlivem hormonálních změn. Tedy v pubertě, během prvního a druhého trimestru těhotenství, peripartálního období a v menopauze.

 

Mezi další faktory, které také mohou dále zhoršovat již existující symptomy, patří alergie, nikl, hrubé nebo neprodyšné materiály, některé prací prostředky, stres, nedostatek spánku, nevyvážený jídelníček a nadměrné pocení. Avšak to vše jsou jen faktory, které mohou (ale nemusí) dermatitidu zhoršit, či dokonce vyvolat. Ekzém totiž do dnes jednoznačnou příčinu nemá.

 

Atopický ekzém příznaky

38

 

Pro atopickou dermatitidu jsou charakteristické dvě odlišené fáze. Ve fázi latentní je pokožka suchá, silnější, podrážděná, zčervenalá a lehce olupující, občas s izolovanými svědivými pupínky. V té akutní fázi se pokožka zaněcuje, ložiska mokvají a kůže svědí.

 

Léčba atopického ekzému

39

 

Klíčové je ekzém neškrábat, tím totiž dochází k dalšímu poškození kožní bariéry, což vede k výraznějšímu zánětu, následkem čehož je svědění výraznější, a tak stále dokola. Je důležité zjistit, co u vás ekzém vyvolává a podle toho změnit dané návyky, můžete zkusit dávat přednost bavlněnému oblečení, spíše se sprchovat než koupat, nové oblečení před prvním nošením vyprat, snažit se v místnosti udržovat nižší teplotu a vlhkost, pobývat na čerstvém vzduchu i dbát na správnou stravu a zdravý spánek.

I když neexistuje lék, který by atopickou dermatitidu vyléčil, je možné, aby nemocní prodloužili chronická období nemoci a omezili vzplanutí díky důsledné péči o pokožku kvalitní dermokosmetikou. Nikoliv tedy kdejakou kosmetikou. Ta může naopak ekzém spustit. 

 

Kosmetika na atopický ekzém

Důležité je používat krémy a sprchové i čistící přípravky vhodné na atopickou pokožku. Ty nabízí česká značka jako bioaktivní dermokosmetiku Epiderma, která přišla s řadou vytvořenou přímo pro pokožku trpící na ekzémy. Kosmetika klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Přímo pro pokožku trpící ekzémem Epiderma také přináší micelární vodu, sprchový gel, krém a balzám. Všechny produkty značky Epiderma naleznete na našem eshopu či v každé dobré lékárně.