Jak pečovat o pleť

 

Kdo z nás by netoužil po krásné a bezchybné pleti. K tomu abychom toho dosáhli, je ale nutné o pleť správně pečovat. V případě nesprávné či nedostatečné péče pleť může výrazně strádat, což může vést ke vzniku nedokonalostí, vrásek a podráždění. A to obzvláště s postupujícím věkem. Jak se tedy o pleť správně starat a pomocí jakých přípravků?

Typ vaší pleti

2

 

Základem pro správnou péči je určení typu vaši pleti. Rozlišujeme pleť suchou, mastnou, normální, smíšenou a citlivou. Je klíčové znát svůj typ pleti, jak už pro výběr té správné kosmetiky, tak pro správné čištění a celkovou péči. Každý z druhů pleti vyžaduje zvláštní péči a přípravky, aby mohlo dojít k odstranění problému a důsledné hydrataci.

Suchá pleť

Pleť, která produkuje méně kožního mazu než ta normální. V důsledku nedostatku mazu postrádá lipidy, potřebné k zadržování vlhkosti a správnému fungování ochranné bariéry proti vnějším vlivům. Suchá pleť se projevuje pokožkou bez mazu a téměř žádných pupínků, v extrémnějších případech nedostatkem elasticity a citlivostí na slunce, vítr a studené teploty, začervenáním a sklonům k rozpraskávání. Pro suchou pleť je základem dostatečná hydratace a vyhýbání se přípravkům i kosmetice s alkoholem, které pleť vysouší.

Mastná pleť

Pleť se zvýšenou tvorbou kožního mazu, která je náchylnější k pupínkům, černým tečkám a má různorodější texturu. Tento typ se projevuje zvětšenými jasně viditelnými póry, lesklým povrchem a silnější, mdlou pletí. Mezi faktory ovlivňující nadměrnou tvorbu mazu řadíme dědičnost, hormonální změny, léky, stres či právě tu špatnou péči. Pro tu správnou je klíčový správný výběr kosmetiky, mezi tu patří čistící přípravky pro odstraňování nadbytečného mazu a regulaci akné, nekomedogenní kosmetika a správné hydratační krémy, protože i mastná pleť se musí hydratovat, jinak by byla ve spodních vrstvách suchá a vytvářela ještě více mazu.

Normální pleť

Pokud máte pleť normální tak se můžete radovat, tato pleť je totiž optimálně vyvážená, tedy není ani příliš mastná, ani příliš suchá. Projevuje se jemnými póry, dobrým prokrvením, sametovým, jemným a hladkým povrchem a svěží, narůžovělou barvou. Je skoro bez nedokonalostí a nemá sklon k citlivosti. Pro tuto pleť jsou určeny přípravky pro normální pleť, které ji příliš nevysušují a dostatečné hydratují. I u této pleti je důležitý správný hydratační krém.

Smíšená pleť

Smíšená pleť se skládá ze dvou různých typů pleti - mastné a suché, které se liší v T-zóně a na tvářích. Tato pleť je charakterizována mastnou pletí v T-zóně (čelo, brada a nos), rozšířenými póry v této oblasti a možnými nedokonalostmi. Poté normální až suchou pletí na tvářích. Mastná část je způsobena vyšší tvorbou kožního mazu a ta sušší nedostatkem kožního mazu a souvisejícím nedostatkem lipidů. V případě této pleti je opravdu klíčový výběr kosmetiky, určené přímo pro smíšenou pleť, která pleť nevysuší a dostatečně ji hydratuje. Možným řešením je i užívání rozdílných hydratačních krémů pro části obličeje.

Citlivá pleť

Citlivá pleť může být jakákoliv z těch již zmíněných. Projevuje se podrážděním, začervenáním a i případným olupováním, vyrážkami, otoky, šupinatěním, hrubostí, pocity svědění, pálení a napjatosti.  Je zde spousta faktorů, které mohou citlivost způsobit. Patří mezi ně například genetika, hormonální změny či různá kožní onemocnění, alergie, UV záření, léky, strava a celkově špatný životní styl (nedostatek spánku, stres, kouření…). Pro tuto pleť je důležité používat kosmetiku hypoalergenní, která ji nebude dráždit a bude pleť dostatečně hydratovat.

Jak správně pečovat o pleť? - Epiderma je řešením

3

 

Jak již bylo řečeno, je klíčové používat ty správné produkty určené přímo pro Vaši pleť. Dobrou volbou pro Vás může být přírodní dermokosmetika Epiderma, která se profesionálně zabývá ošetřením a čištěním citlivé, suché, problematické a mastné pokožky. Pleť hydratuje, regeneruje, zabraňuje vysoušení a tvorbě zánětlivých procesů šetrnou cestou. Produkty této ryze české kosmetiky si můžete objednat na eshopu nebo zakoupit ve všech dobrých lékárnách.