Jak se zbavit beďarů?

OBeďary, uhry, pupínky… To vše jsou označení pro jeden z hlavních příznaků akné, jednoho z nejčastějších kožních onemocnění, které se objevuje nejen na obličeji, ale i v dalších oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, tedy na zádech, ramenou a v horní části hrudi. Akné může zanechávat i dlouhodobé následky jako jsou jizvy nebo dokonce psychické problémy. Jak tedy akné předejít a co dělat, když už se ten pupínek objeví?

Tvorba akné

21b

Akné je způsobené ucpáním vývodů mázových žláz, působením hormonů androgenů. Když vlivem těchto hormonů začne mazová žláza nadměrně produkovat maz, pleť se začne více mastit, buňky vývodného kanálku se začnou nepřiměřeně množit a mazový kanálek se ucpe. Na to pokožka reaguje zánětem, který se projevuje otokem, bolestí a zarudnutím.

Příčiny tvorby akné

21c

Akné je hormonálně podmíněné onemocnění, proto se nejvíce objevuje v pubertě a u žen také těsně před menstruací, během prvního a druhého trimestru těhotenství, peripartálního období, v menopauze a po vysazení antikoncepce. Dalšími faktory ovlivňující tvorbu zánětlivých pupínků jsou:

  • Genetika, kde zde vzniká větší náchylnost ke vzniku akné, pokud jim trpí někdo z členů rodiny
  • Stres, který tělo vybízí k vyšší produkci inzulinu, ten stimuluje mužské hormony, které podporují zvýšenou produkci kožního mazu
  • Podráždění kůže, což může být i škrábání, dlouhodobější tlak a tření například u podprsenky nebo neoprenového oblečení, které vede ke zvýšené tvorbě mazu a případné škrábání k rozšíření bakterií.
  • Nedostatečná nebo nevhodná péče, kdy ta nedostatečná může vést k nahromadění odumřelých buněk kůže, které ucpávají póry a ta nevhodná pomocí nešetrných přípravků a příliš horké vody může narušit přirozenou rovnováhu pokožky a napomoci k tvorbě akné.
  • Sluneční záření, před kterým se nedostatečně chráníme. Díky UV záření je pleť více náchylná k tvorbě problémů s pigmentací a jizvením.

 

Prevence akné

21d

 

Základem je tedy pozměnit návyky, které by mohly způsobovat akné přímo u vás, jako je vyhnout se stresu, změna oblečení, výběr té správné péče nebo krémy a make-upy s vysokým SPF. Dále je dobré se zaměřit na vyvážený jídelníček, bohatý na minerály a vitaminy, a vyhnout se potravinám, které k tvorbě akné přispívají. Sem řadíme například červené maso, uzeniny, brambory, rýže, kořeněná jídla, alkohol, kofein, med a veškeré sladkosti. Dále je dobré se nedotýkat se obličeje špinavýma rukama a pravidelně čistit vše ostatní čím se ho dotýkáme, jako telefon či make-up štětce a aplikátory. Dalším krokem může být i pravidelné cvičení (ve volnějším oblečení), které pomáhá od stresu a obnovuje pořádek v hladinách hormonů, čímž se zmírňuje produkce mazu, po kterém se musíte řádně osprchovat a tím smýt odumřelé buňky a sůl, jinak může dojít k ucpání pórů.

Jak se rychle zbavit beďarů

Co ale dělat když už se nějaký ten pupínek objeví a my se ho potřebujeme co nejdříve zbavit? Základem je pupínek nemačkat, tím by akorát mohla vzniknout jizva a bakterie by se roznesly po zbytku pokožky. Pokud se chcete pupínku zbavit co nejrychleji, vyzkoušejte přiložit kostku ledu na dané místo, tím se póry stáhnou, omezí se začervenání a otok. Poté je dobré pupínek potřít Tea tree olejem, který má skvělé antibakteriální a antivirové účinky, dále můžete používat jílové masky.

Výsledek používání produktů EPIDERMA již po 10 dnech

epiderma_pred a po

Ta správná péče

Jak už bylo párkrát řečeno, klíčová je ta správná péče o vaší pleť, což znamená pravidelné čištění pleti správnou kosmetikou určenou na aknózní pleť. Tu přináší ryze česká značka Epiderma se svojí řadou vynalezenou přímo pleť náchylnou k akné. Díky přírodní a protizánětlivé kompozici Betuldiol, kosmetika uklidňuje postiženou kůži, likviduje nežádoucí bakterie a hloubkově regeneruje pokožku. Tato přírodní bioaktivní kosmetika napomůže postupnému ubývání projevů akné, zarazí výskyt nových pupínků v krátké době a zamezí tvorbě jizev. Všechny produkty značky Epiderma naleznete na našem eshopu či v každé dobré lékárně