Lupy: příčina, léčba, prevence

 

Lupy, jedno z nejčastějších onemocnění pokožky hlavy, které sice není tak závažné, ale z estetického hlediska velice nepříjemné. Tyto mrtvé buňky pokožky, které se hromadí a vytvářejí nehezké shluky šupinek, které nám často mohou komplikovat život. Jak se jich tedy zbavit a ještě lépe, jak předejít jejich vzniku?

Co to jsou lupy?

13b

 

Lidská pokožka produkuje maz, který pomáhá hydratovat a chránit pokožku. Dále produkuje kvasinky (houby), které se tímto produkovaným sébem živí a zanechávají vedlejší produkt na povrchu pokožky. Na tento vedlejší produkt buď reagujete, či nikoliv. A pokud ano, vaše pokožka si myslí, že je napadána, brání se a tak začnou vznikat lupy.

Neboli drobné částečky odumřelé kůže, které dále rozlišujeme dva druhy lupů - mastné, které jsou charakteristické mastnými žlutými šupinkami a zůstávají na pokožce, či ve vlasech, a ty suché, které jsou charakteristické bílými šupinkami a můžete si jich všimnout ve vlasech či na oblečení. Oba druhy doprovází svědění pokožky hlavy, zarudnutí a další příznaky zánětu.

Příčiny lupů

13c

 

Jak už bylo řečeno, lupy jsou způsobené přemnožení mikroskopické kvasinky, které spouští zánět na pokožce hlavy a ten vede k nadměrnému olupování pokožky hlavy. Faktorů, které ovlivňují tvorbu lupů, je mnoho. Mezi vnější faktory řadíme nevhodné vlasové přípravky (šampóny, gely, tužidla…), tvrdou vodu, nadměrné fénování či nedostatečné omývání přípravků. Do vnitřních faktorů zase patří genetika, hormonální změny, stres, nevyvážená strava, nedostatek vitamínů, či vážnější onemocnění jako je lupénka či seboroická dermatitida.

Léčení lupů

13d

 

Lupy sice nemůžete úplně vyléčit, ale můžete je mít pod kontrolou. Základem je dodržovat zdravý životní styl, používat šampóny přímo pro vaši pokožku a vyhýbat se činnostem a věcem, které u vás lupy způsobují. U většiny případů zaberou šampóny a tonika na lupy, pokud se to ale ani po delší době nezlepší, je na místě navštívit dermatologa. Ten zjistí příčinu tvorby lupů a doporučí vám další postupy (přípravky přímo pro vás, léky či doplňky stravy)

Lupy u lupénky a seboroické dermatitidy

13e

U těchto kožních nemocí jsou lupy poměrně časté. Při jejich léčbě je tedy klíčové užívat přípravky určené přímo pro pleť náchylnou k daným onemocněním. Řešením může být i bioaktivní dermokosmetika od značky Epiderma. Tato česká kosmetika se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky a vyvinula řady dermokosmetiky přímo pro různé typy pleti, včetně té náchylné k dermatitidě a lupénce. Pokud máte problémy s lupy v důsledku dermatitidy či lupénky, dermokosmetika značky Epiderma může být ta ideální pro Vás.