Alergická reakce na obličeji

Alergická reakce i alergická vyrážka jsou obecně velmi nepříjemnou záležitostí a to obzvláště v oblasti obličeje. Ta souvisí s imunologickou reakcí, kdy se na pleti objevují příznaky jako červené skvrny s malými puchýřky, svědění, otoky a mokvání často doprovázené intenzivním svěděním.

Typy alergenů

8

 

Mezi základní alergeny řadíme:

  • Inhalační alergeny - Ty se do těla dostávají vdechnutím. Patří sem pyly, roztoče, zvířecí srst nebo plísně.
  • Potravinové alergeny - Ty vyvolávají reakci po požití určité potraviny. Mezi nejčastější patří vejce, mléko, pšeničná mouka, ořechy, sója, ryby, některé druhy ovoce, kořenová zelenina a rajčata.
  • Hmyzí bodnutí - Zde alergická reakce vzniká po bodnutí hmyzem, nejčastěji včely nebo vosy, řidčeji i jinými druhy.
  • Léky - Zde alergickou reakci způsobují léky, zejména antibiotika, dále barbituráty a lokální anestetika.
  • Kosmetika - Při výběru špatné kosmetiky také mohou vznikat alergické reakce.

 

Dále mohou kožní reakce způsobit i vlivy jako psychický stres, teplo, zima, hormonální změny či různá kožní onemocnění, UV záření, strava a celkově špatný životní styl (nedostatek spánku, stres, kouření…) či onemocnění imunitního systému.

Léčba a péče

9

Pro odstranění příznaků je důležité místo dostatečně mazat a případně léčit kortikosteroidy, k nimž se přidávají antihistaminika, tedy látky tlumící alergické reakce. Také je na místě navštívit odborníka a léčbu tak urychlit. Do budoucna je samozřejmě klíčové zjistit příčinu vzniku alergické reakce a alergenu se vyhýbat. O pokožku náchylnou k takovýmto reakcím je ideální používat určenou kosmetiku. Tu přináší česká přírodní dermokosmetika Epiderma, která se zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky. Epiderma přináší řady přírodní kosmetiky vytvořené přímo pro daný problém, včetně dermatitidy - tedy projevům alergických reakcí na kůži. Pro pokožku, která je k tomu náchylná, je tato dermokosmetika ideálním řešením.