Suchá a citlivá pleť? Máme řešení!

Pleť, která je suchá, tedy nemá dostatek hydratace, vypadá unaveně, je suchá na dotek a není schopna účinně fungovat jako ochrana těla před škodlivými látkami zvenčí. V důsledku toho se stává citlivou. To může vyvolávat nepříjemné pocity hrubosti a napjatosti, ale později i déle trvající zarudnutí, vyrážky, svědění, pocity píchání, pálení, otoky a šupinatění. Jak se tedy o suchou a citlivou pleť starat a jak problémům předejít?

Suchá citlivá pleť - co jí způsobuje

7b

 

Suchá pleť se vyznačuje nedostatkem lipidů, v důsledku toto pleť není schopna účinně vázat vodu, zvyšuje se její odpařování a tím se pleť stává více a více dehydratovanou. Díky tomu se není pleť schopna chránit před škodlivými vnějšími vlivy včetně bakterií a nečistot. K návratu do rovnováhy je potřeba nastavit optimální rovnováhu mezi lipidy, vodou a přirozenými hydratačními faktory (přirozeně produkované látky, jako urea, kyselina mléčná nebo glycerol).

Dále existuje řada vnitřních i vnějších faktorů, které mohou dehydrataci a následnou citlivost způsobit. Patří mezi ně například genetika, hormonální změny či různá kožní onemocnění, a dále například UV záření či znečištění, léky, strava, nesprávná péče o pleť a celkově špatný životní styl (nedostatek spánku, stres, kouření…)

Čemu se vyhnout

7c

 

Určitě je potřeba zaměřit se na správnou péči o pleť a to také znamená to nepřehánět. Při častém mytí pleti totiž může docházet k úbytku ochranných lipidů a dalšímu vysychání. Také je dobré ze všech přípravků používaných na pleť vyřadit ingredience jako je sodium lauryl sulphate, mentol nebo ty s vysokou koncentrací denaturovaného alkoholu. Celkově vynechat chemické i mechanické peelingy a obzvláště dbát na hydrataci po holení. Pokud jde o vlivy z vnějšího prostředí, doporučujeme se vyhnout nadměrnému pobytu na slunci (když už tak s vhodnou UV ochranou) a příliš suchému vzduchu. Samozřejmostí je dodržovat pravidelný pitný režim, který také ovlivňuje hydrataci pleti.

Péče o suchou a citlivou pleť

7d

 

Základem je pravidelná hydratace vhodnými výrobky a celkově užívání té správné kosmetiky, ať už jde o krémy, odličovací vody, sprchové gely či balzámy. S tou přichází česká značka dermokosmetiky Epiderma, která se zaměřuje na zklidnění problematické pokožky za pomoci přírodních látek. Speciálně vyvinutá řada pro citlivou pleť napomáhá pokožku hydratovat, dodává jí potřebné lipidy a vitamíny - látky podporující její regeneraci a upravuje její pH faktor. Je sice prvotně určena ke zklidnění  ekzémů, ale překvapila i svým anti-agingovým účinkem u suché kůže.

Životospráva

7e

 

Stav naší pleti nesouvisí jen s kosmetikou, ale i se správnou životosprávou, která nám také může pomoci zmírnit symptomy citlivosti. Dbejte na to, aby váš jídelníček obsahoval dostatek zdravých tuků, (ryby, ořechy, avokádo…) a dodržujte pitný režim (2-3 litry tekutin denně). Na místě je také pravidelný pohyb, dostatek čerstvého vzduchu a kvalitní spánek. I toto může napomoci ke správné hydrataci pleti, ta je poté méně náchylná k citlivosti, má zářivý vzhled a na dotek je hladká a vláčná.