Svět uvnitř nás. Co je to střevní mikrobiom?

Střevnímu mikrobiomu se někdy přezdívá druhý mozek, proč? Je to proto, že náš střevní mikrobiom určuje chování organismu. V hlubinách našich střev se skrývá fascinující svět, je tvořený biliony mikroskopických organismů, a ty hrají klíčovou roli v našem zdraví. Ovlivňují vše od trávení a imunity, schopnost vzdorovat infekcím, až po náladu a váhu.

Zdroj: Česká televize

„Mirkobiom je velice důležitý objev. Ve střevě se totiž objevuje až 70 % imunity,“ říká pro dokument České televize RNDr. Lubomír Janda, Ph.D. Dále Janda říká, že je náš mikrobiom jednoznačně vesmírem, který ovlivňuje náš celkový život a zdraví.

„Dříve se mikrobiomu nazývalostřevní mikroflóa. Ta je důležitá pro vytváření rovnováhy uvnitř těla, takové udržování homeostázy. Soubor bakterií a jiných mikroskopických organismů uvnitř střev nemá však vliv jen na jejich dobrou funkci, ale mnoho dalšího, třeba na zpracování vitamínů,“ popisuje pro Českou televizi prof. MUDr. Petr Husa, Csc. Předseda Kliniky infekčních chorob LF MU. Celkový souhrn těchto mikroorganismů váží dokonce okolo 1 až 2 kilogramů.

Mikrobiom však neovlivňuje jen zdraví a dobrou imunitu, či vstřebávání vitamínů do těla. Poruchy mikrobiomu a špatného trávení mohou ovlivnit naši náladu a následně psychiku. „Mikrobiom poskytuje různé produkty, které mohou ovlivnit naše chování, jednání a z těchto důvodů i naše zdraví,“ vysvětluje doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. v dokumentu České televize. „Některé mikrobiomy vytvářejí i serotonin. Tím chci upozornit na to, jak je mikrobiom silný a jak moc dokáže naše chování ovlivnit,“ zakončuje Hrdý.

red-foam-mixing-with-blue_11zon (1)

 Co ovlivňuje střevní mikrobiom?

  • Trávení: Mikroorganismy v našem střevě pomáhají rozkládat potravu a vstřebávat živiny.
  • Imunita: Mikrobiom stimuluje imunitní systém a chrání nás před infekcemi.
  • Nálada: Střevní mikrobiom ovlivňuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin, které hrají důležitou roli v náladě a duševním zdraví.
  • Váha: Mikroorganismy v našem střevě ovlivňují způsob, jakým tělo absorbuje kalorie a ukládá tuky.

Faktory, které ovlivňují střevní mikrobiom

  • Strava: To, co jíme, má největší vliv na složení našeho mikrobiomu. Strava bohatá na vlákninu a fermentované potraviny podporuje zdravý mikrobiom, zatímco strava s vysokým obsahem cukru a zpracovaných potravin mu škodí.
  • Antibiotika: Antibiotika zabíjejí nejen škodlivé bakterie, ale i prospěšné bakterie v našem střevě.
  • Stres: Chronický stres může negativně ovlivnit střevní mikrobiom.
  • Léky: Některé léky, jako jsou léky proti bolesti a antidepresiva, mohou ovlivnit střevní mikrobiom.

 Jak můžeme podpořit zdravý střevní mikrobiom?

  • Jezte zdravou stravu. Jezte dostatek vlákniny, fermentovaných potravin a prebiotik.
  • Omezte příjem cukru a zpracovaných potravin.
  • Používejte probiotika, živé bakterie, které mohou pomoci zlepšit zdraví střevního mikrobiomu.
  • Najděte si zdravé způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, meditace nebo jóga.
  • Vyhýbejte se nadměrnému užívání antibiotik.

Buď v klidu – pro klidnou mysl i zdravá střeva

Doplněk stravy Buď v klidu vám pomůže dosáhnout nejen klidnější mysli, ale i vyrovnaného střevního mikrobiomu. Díky unikátnímu složení s obsahem konopného oleje a dalších pečlivě vybraných bylinných látek Buď v klidu:

Snižuje stres a úzkost

Stres negativně ovlivňuje trávení a může vést k nerovnováze ve střevním mikrobiomu. Buď v klidu vám pomůže se zklidnit a uvolnit, čímž přispěje k harmonickému fungování trávicího systému.

Podporuje zdravý spánek

Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci celého organismu, včetně střevního mikrobiomu. Buď v klidu vám usnadní usínání a zajistí klidný a hluboký spánek, čímž podpoří zdraví vašich střev.

Vyrovnává střevní mikrobiom

Konopný olej a další bylinné látky v doplňku Buď v klidu podporují zdraví střevní mikroflóry. Pomáhají tak udržet rovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi a přispívají k optimálnímu trávení a vstřebávání živin.

 

Zdroje