Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 nebudou expedovány žádné zásilky. Všechny přijaté objednávky v tento den budou odeslány 2.5.2024. Děkujeme za pochopení.

Vliv stresu na pokožku a možnosti jeho redukce

Stres může ovlivnit naši pokožku způsobem, který bychom možná nečekali. Představuje reakci našeho těla na různé výzvy a tlaky, které můžou vyvolat jak emocionální, tak fyzické změny. Ačkoli stres není vždy špatný – má svou biologickou funkci spojenou s mechanismem "boj, nebo útěk" – příliš mnoho stresu může negativně ovlivnit naše zdraví.

Vědecké studie ukazují, že dokonce i mírný stres může mít nepříznivý vliv na zdraví naší pokožky, a to jak vznikem, tak zhoršením různých kožních stavů. Chemická reakce vyvolaná stresem může pokožku nejenom zvýšeně reaktivovat, ale také znepříjemnit hojení kožních problémů. Proto je důležité se vyhnout nadměrnému stresu a hledat způsoby, jak udržovat naši pokožku zdravou.

Kožní onemocnění způsobená stresem a úzkostí

Úzkost může mít významný vliv na naši pokožku, a to především prostřednictvím stresových vyrážek, jako je kopřivka apod. Tyto stavy mohou být nejen nepříjemné, ale také provázené svěděním a bolestí. Navíc mohou mít vliv na naše pocity a pohodu. Je důležité pochopit, proč se tyto problémy mohou vyskytnout a co lze udělat pro jejich zvládání.

Jak chránit svoji kůži před stresovými vyrážkami

Porozumění tomu, proč vaše kůže reaguje na stres, nemění fakt, že stres prožíváte. Zdravé životní návyky však mohou výrazně přispět ke zvládání stresu a stresem vyvolaných kožních problémů. Zde je několik tipů, které můžete vyzkoušet.

 

1. Zajistěte si dostatek spánku

Slyšíte to pořád, víme. Ale je to z dobrého důvodu. Spánek je kritickou součástí celkového zdraví. Podle Americké psychologické asociace mají lidé prožívající nižší úroveň stresu tendenci spát více než ti pod velkým stresem. Když jste však pod stresem nebo úzkostliví, je obtížnější usnout. Snažte se spát mezi 7–9 hodinami každou noc a vytvořte si uklidňující a stálou rutinu před spaním.

2. Zvolte si protizánětlivou dietu

Stres může zvýšit produkci kortizolu. A příliš mnoho kortizolu může způsobit zánět, který významně přispívá ke kožním problémům. Dobrou zprávou je, že hladinu kortizolu můžete snížit zdravou stravou. Soustřeďte se na potraviny bohaté na vitamín B, hořčík a mastné kyseliny, jako jsou ryby, celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina a zdravé tuky.

Naopak se vyhněte pravidelné konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, zvláště těch s vysokým obsahem cukru nebo soli – ty jsou známy jako zánětlivé. A také nezapomínejte pít hodně vody. Dehydratace může způsobit stres. 

Tip: Přečtěte si náš článek Přirozená pomoc v boji proti akné: co jíst, aby se pleť zlepšila?

3. Pohybujte se tak, jak vám to dělá dobře

Pravidelné cvičení je jedním z nejlepších eliminátorů stresu. Může snižovat hladiny stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin, a stimulovat endorfiny. Cvičení zvyšuje úroveň energie a dává vám šanci dostat se z hlavy do těla – jinými slovy, uvědomění si přítomného okamžiku. Pokud nejste někdo, kdo se často hýbe, pamatujte, že je v pořádku začít pomalu. Můžete začít něčím nenáročným, jako je chůze, než se pustíte do organizovanějších forem pohybu, jako je silový trénink či aerobik apod.

4. Klaďte důraz na své duševní zdraví

Stres může mít obrovský dopad na vaše duševní zdraví. Je to úplně normální a rozhodně nejste sami. Pokud se vám nedaří, je v pořádku vyhledat pomoc. Skvělým prvním krokem je kontaktovat vašeho praktického lékaře – ten vám pomůže určit další kroky a co bude pro vás fungovat nejlépe.

5. Experimentujte se strategiemi zvládání stresu

Pamatujte, nemusíte se stresu vyhýbat, ale můžete změnit váš postoj k němu. Pokud hledáte tipy, které můžete okamžitě vyzkoušet, aby vám pomohly zvládat stres, zkuste zařadit do svého denního režimu některé techniky zvládání stresu. Doporučujeme vyzkoušet metody uvolnění stresu, jako je meditace, vizualizace, hluboké dýchání, jógu apod.

6. Vytvořte si pravidelnou péči o pokožku

Na trhu je tolik produktů slibujících dokonalou pokožku a tvrdících, že pomáhají s konkrétními problémy, ale co skutečně funguje? Pravda je, že neexistuje jediná odpověď a obecné rady nezohledňují fakt, že každá pokožka je jiná. Můžete samozřejmě provádět svůj vlastní výzkum, ale nejlepší je začít u svého dermatologa. Odborník vám bude schopen pomoci posoudit typ a potřeby vaší pokožky a na základě těchto informací naplánovat individualizovaný režim péče.

Ucelené programy od EPIDERMY

Stres je něco, co zažíváme všichni a co může mít velký dopad na naše tělesné a duševní zdraví, včetně zdraví naší pokožky. Naštěstí existují strategie a zdroje, které nám mohou pomoci zvládat stres a udržovat naši pokožku zdravou. Česká kosmetická značka EPIDERMA nabízí ucelené programy na akné, ekzém a lupénku. Tyto programy kombinují výzkum a praxi pro poskytnutí efektivní péče o pokožku, která je přizpůsobena konkrétnímu stavu pokožky.

Pamatujte, že péče o pokožku je cestou, ne cílem. Je to něco, co se mění s naším životním stylem, životním obdobím a zdravotním stavem. Je důležité mít strpení a neustále se učit o tom, co naše pokožka potřebuje. A vždy je tu možnost vyhledat pomoc odborníků, kteří vám mohou pomoci na vaší cestě ke zdravější pleti. Pamatujte na to, že stres je přirozenou součástí života a neexistuje žádné kouzlo, jak ho úplně odstranit. Ale důležité je, jak na něj reagujeme a jak se s ním vypořádáme. A pokud se vám zdá, že vás stres přemáhá, neváhejte vyhledat pomoc.

ucelené programy1