Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 nebudou expedovány žádné zásilky. Všechny přijaté objednávky v tento den budou odeslány 2.5.2024. Děkujeme za pochopení.

5 nejčastějších mýtů o akné

Akné je běžným problém s pokožkou, se kterým se potýkal nejspíše každý z nás a který postihuje všechny věkové skupiny. Jak už tomu tak bývá, existuje mnoho mýtů, které ale způsobují zmatek, což může vést ke špatné péči a pokožku a tudíž zhoršení stavu pleti. V tomto článku se podíváme na 5 nejčastějších mýtů o akné a řekneme si, čemu věřit můžeme, a co je čistý výmysl.

 

Mastnou pleť je třeba vysušit

Mnoho lidí věří, že nejlepším způsobem, jak řešit akné – zejména na mastné pleti – je vysušit ji. To však není pravda. Právě vysušování pleti může totiž naopak způsobit nadměrnou produkci oleje naším tělem a reálně stavu pleti uškodit. Určitě je tedy lepší variantou používat jemné čistící prostředky a hydratační krémy, které budou pokožce dodávat to, co potřebuje.

Acne-Skincare-Mistakes-Clear-Clinic

Slunce nám od akné pomůže

 Názor, že sluníčko nám „vytáhne“ póry a pomůže nám od akné, je stále vcelku populární. Pravdivý už ale bohužel ne. Krátkodobě může slunce akné skrýt a dočasně stav zlepšit, delší vystavení slunečnímu záření ale naopak může pokožku poškodit a stav akné zhoršit. Proto je vždy třeba svou pleť chránit ochranným krémem s UV filtrem, i když zrovna není sluníčko vidět.

Po pubertě akné zmizí

Ano, puberťáci často na akné trpí – kvůli hormonálním změnám, které se v jejich těle odehrávají. Ale akné může být problém i dospělých a roli v tom hraje celá řada faktorů – ať už zmíněná hormonální nerovnováha, tak i genetické predispozice, stres, špatná životospráva atp. 

Černé tečky jsou nečistoty v pórech

Tady se mezi lidmi často pletou dojmy s pojmy. Černé tečky jsou totiž způsobeny ucpáním mazových žláz a odumřelých kožních buněk – nemusí to být přímý důsledek špatné hygieny. Ačkoliv je určitě důležité se o pokožku starat a na denní bázi ji čistit a vyživovat. 

Pupínky je nutné vždy vymačkat  

I když se může zdát lákavé pupínky jednoduše vymáčknout, rozhodně to není ideálním řešením. Dokonce to může vést k infekcím a jizvám. Správnou cestou je používat vhodné léčebné přípravky, kosmetiku a případně se poradit s dermatologem, než se akné dostane mimo naši kontrolu.

Je důležité porozumět faktu, že každý máme nějaké zkušenosti, které ale nejsou univerzálním receptem na pravdu, a tak vzniká spousta mýtů, které nám naopak mohou uškodit. Akné je toho skvělým příkladem, protože každý jsme jedinečný a to znamená, že i péče o pokožku musí být přizpůsobená nám a našim potřebám.

kyselina hyaluronová