Trpíte na akné? Nezoufejte! Správnou péčí s ním snadno zatočíte

Akné je kožní onemocnění, které trápí mnoho lidí všech věkových kategorií. Se správnou péčí se s ním dá ale poměrně snadno vypořádat a symptomy odstranit (nebo alespoň zmírnit). V tomto článku se podíváme, jak správně o aknózní pleť pečovat a čím si můžeme ke krásné a zdravé pleti pomoci.

Ptáte se, co vlastně akné je a proč vzniká? Akné je kožní nemoc, při které dochází k tvorbě černých teček, bílých pupínků a cyst. Toto onemocnění vzniká nadměrnou tvorbou kožního mazu, zanášením mazových žláz a tvorbou zánětlivých lézí. Nejčastěji se akné vyskytuje na obličeji, ale může postihnout i jiné části těla (například krk, záda, hruď a podobně).

 

Správná péče je klíčem k úspěchu

V rámci akné je správná péče základním kamenem jak pro prevenci, tak pro léčbu. Pojďme se tedy společně podívat na několik pilířů, na které je třeba nezapomínat:

  1. Důkladná hygiena: Pravidelné mytí obličeje jemným čistícím prostředkem je zcela nezbytné. Vyhněte se ale silnému drhnutí pokožky, to totiž celou vaší situaci může ještě zhoršit. Pleť by se měla čistit ideálně 2x denně, aby nedocházelo k jejímu vysušení.
  2. Vyvarujte se dotýkání: Pokuste si co nejméně sahat na obličej rukama, a hlavně se vyhýbejte vymačkávání pupínků. Mohli byste si tím způsobit infekci i zanechat jizvy.
  3. Zdravý životní styl: Strava může u akné hrát důležitou roli. Omezte tedy konzumaci sladkostí, sladkých nápojů, tučných pokrmů a alkoholu. Raději holdujte ovoci, zelenině a potravinám bohatým na minerály a vitaminy. Uvidíte, že tato změna pro vás možná bude cestou ke zdravé pleti.
  4. Pijte dostatek vody: Příjem tekutin je základem pro udržení hydratované pokožky. Dostatečný přísun tekutin navíc pomáhá odplavit škodlivé látky z těla. 
  5. Kosmetické produkty pro péči o akné: Existuje mnoho produktů určených k léčbě akné. Jednou z možností jsou produkty Epiderma, které obsahují aktivní složky, jako je kyselina salicylová (snižuje zánět, odstraní odumřelé kožní buňky, uvolní zanícené póry a brání tvorbě nových pupínků) nebo benzoyperoxid (pomáhá ničit bakterie způsobující zánět). Tyto produkty obsahují klíčové složky, které celkově pomáhají redukovat tvorbu mazu a zánět, což je pro lidi trpící akné zásadní.

Závěrem lze říct, že ačkoliv akné může být frustrující, nemusí být naším prokletím. Se správnou péčí o pleť a používáním vhodných produktů se můžeme postarat o to, aby naše pokožka opět jen zářila, a my se necítili tímto kožním onemocněním nijak omezeni.

akné