Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 nebudou expedovány žádné zásilky. Všechny přijaté objednávky v tento den budou odeslány 2.5.2024. Děkujeme za pochopení.

5 nejznámějších mýtů o ekzému: Pravda, kterou bychom měli všichni znát

Ekzém (často známý jako atopická dermatitida) je poměrně častým chronickým onemocněním kůže. Po světě jím trpí dokonce několik milionů lidí. Spolu s tímto faktem vzniklo bohužel i mnoho mýtů a dezinformací, které mohou způsobit zbytečný strach a nejistotu. V tomto článku se podíváme na pět nejrozšířenějších mýtů o ekzému a řekneme si, jak se liší od skutečnosti.

Jak poznat atopický ekzém

 

1. Ekzém je nakažlivý

Bohužel tento mýtus je jedním z nejběžnějších a mezi lidmi koluje přesvědčení, že ekzém je nakažlivým onemocněním. Pravda je však absolutním opakem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o poruchu imunitního systému a chronické onemocnění, které se projevuje na kůži. Fyzickým kontaktem se ale ekzém rozhodně přenést nedá, tudíž „nakazit se“ od ekzematika nemůžete. Jeho součástí totiž nejsou žádné bakterie ani viry, které by se daly chytit jako například chřipka. 

 

2. S ekzémem nelze žít kvalitní život

Ekzém je určitě komplikací, která dokáže způsobit různé nepříjemnosti. Rozhodně ale neznamená, že by lidé jím trpící nemohli vést kvalitní a plnohodnotný život. V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak toto onemocnění dostat pod kontrolu a minimalizovat jeho vliv na každodenní život. Mezi pomáhající faktory patří kvalitní kosmetika, zmírnění stresu, zdravý životní styl či vyhýbání se potenciálním alergenům.

 

3. Kortikoidy jsou jedinou cestou ke zlepšení

Kortikody jsou krátkodobým řešením. Zmírní totiž symptomy, pomohou od nepříjemného svědění, avšak z dlouhodobého hlediska s jistotou ekzém zázračně nevyléčí. Mnohem lepší cestou (a méně zatěžující pro tělo) je tudíž využívat jiných léčebných možností, včetně kvalitních kosmetických přípravků určených přímo pro ekzematiky a atopiky.

4. Ekzém je pouze o kůži

Ekzém je jedním z onemocnění, které je viditelné pro okolí, což samo o sobě může být pro ekzematiky velmi psychicky náročné. Nicméně jen proto, že je očividné, že trpí kůže, neznamená, že tato nemoc nemá hlubší dopad na lidské tělo. Jak již bylo zmíněno – jedná se o autoimunitní onemocnění, které může signalizovat problémy uvnitř těla. Proto by jeho léčba měla zahrnovat i péči o své celkové zdraví a duševní pohodu.

5. Ekzém je vždy dědičný

Ačkoliv je logické, že pokud naši rodiče trpí ekzémem, máme k onemocnění genetické predispozice, neznamená to, že to tak musí být vždy. Genetika pouze riziko zvyšuje, ale vývoj ekzému závisí na mnoho dalších faktorech, jako je životní styl či okolní prostředí. 

Závěrem se určitě hodí říct, že mýtů o ekzému koluje mnoho. Znalost faktů od fikce může vést k lepšímu zvládání onemocnění (tudíž i zmíněnému zmírnění stresu) a kvalitnějšímu životu pro všechny, které ekzém trápí, a třeba se za něj dokonce stydí. Adekvátní léčba a dostatek pravdivých informací o této kožní poruše může taktéž pomoci najít tu správnou cestu, jak si nenechat život ekzémem negativně ovlivnit.

 

ekzém