5 nejznámějších mýtů o lupénce

Lupénka je autoimunitní onemocnění, kterým trpí 2-3 % populace. Spousta lidí má vůči těmto lidem různé předsudky, které jim mohou způsobit strach. V tomto článku se podíváme na 5 nejznámějších mýtů o lupénce a řekneme si, jak je to doopravdy.

 

1. Lupénka je nakažlivá

Tomuto opakovaně vyvrácenému mýtu bohužel stále mnoho lidí v obavách věří. Lupénka je autoimunitní vrozené onemocnění, proto jako takové nemůže být nijak nakažlivé. Pouze projevy onemocnění mohou působit jako infekční onemocnění kůže. Pokud se například někdo straní vašeho dítěte, protože trpí na lupénku, vysvětlete mu, že neexistuje žádné riziko nakažení.

2. Lupénku vždy zdědíte

Lupénka je geneticky podmíněné onemocnění a pozitivní rodinná anamnéza zvyšuje riziko, že i potomek bude trpět na lupénku. Avšak neplatí, že pokud jeden či oba rodiče mají lupénku, automaticky ji vždy bude mít i jejich dítě. Odhaduje se, že pokud jeden z rodičů trpí na lupénku, šance pro dítě je zhruba 30 procent. Pokud na ní trpí oba, riziko se zvyšuje až na 70 procent.

3. Lupénka je vyléčitelná

Lupénka, i přes dnešní pokročilé zdravotnictví, patří mezi nevyléčitelné choroby. Dnes sice lékaři mnohem více rozumí tomu, jak onemocnění funguje, ale bohužel vyléčit nelze. Lupénku však lze poměrně úspěšně léčit. Úspěšná léčba pro pacienta znamená eliminaci projevů nemoci, které se však mohou vrátit, pokud bude svou kůži vystavovat dráždivým faktorům. Současně jsou velmi pomocné produkty, které kůži hydratují.

4. Lupénka je jenom onemocnění kůže

Kůže je to nejviditelnější místo, kde se lupénka projevuje. Ale není pravda, že by se jednalo o jediný orgán, který na toto onemocnění trpí. S lupénkou se pojí i mnoho dalších onemocnění, například psoriatická artritida. Ta postihuje klouby, které jsou bolestivé, oteklé a ztuhlé po ránu. S lupénkou je dále spojená hyperlipidémie, vysoký krevní tlak, obezita, cukrovka nebo i dokonce deprese.

5. Lupénka je jen alergie

Příznaky lupénky mohou připomínat alergickou reakci, kterou mnoho z nás zná. Takovou, jaká nastává po použití například pracího prášku či běžného mýdla. Zda se jedná o lupénku či nikoliv musí diagnostikovat lékař. Pokud se jedná o alergii, pak se stačí vyhýbat alergenu a je po problému. Takové štěstí ale lidé s lupénkou bohužel nemají.