Dyshidrotická dermatitida

Dermatitida nebo také dyshidrotický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které se většinou projevuje zarudnutím kůže a výsevem drobných puchýřků. Má různé příčiny a také různé projevy, podle toho se pak dále dělí do skupin. Jedním z typů je i dyshidrotická dermatitida, alergické zánětlivé onemocnění kůže, které se objevuje dvakrát častější u žen než u mužů.

Projevy dyshidrotické dermatitidy14a

Dyshidrotická dermatitida je puchýřovitý typ ekzému, omezující se na prsty, dlaně a plosky nohou, který se projevuje popraskanými, často červenými šupinatými skvrnami a puchýřky naplněnými čirou tekutinou nebo hnisem, ty mohou i svědit a mírně bolet. Onemocnění se může rozvinout a postihnout nehty, to způsobí změny jejich barvy, povrchu a tloušťky, jako skvrny a malé dolíčky. Při neřešení problému hrozí bakteriální infekce a následné zhnisání původně čiré tekutiny puchýřků.

Co dyshidrotickou dermatitidu způsobuje?

14c

 

Zatím nemáme jednoznačnou příčinu této dermatitidy (dyshidrotického ekzému), je však spojována s kontaktní dermatitidouU té vzniká zánětlivá reakce pokožky, pokud přijde kůže do kontaktu s alergeny nebo dráždícími látkami, mezi které řadíme různé chemikálie, kovy, různé kosmetické a farmaceutické přípravky, pyl, prach, roztoče, peří, srst zvířat, bakterie, plísně a určité potraviny.

Průběh nemoci také může zhoršit kontakt s vodou, dráždivými látkami, nebo mýdlem, to totiž snižuje přirozenou kyselost naší pokožky a odstraňuje ochrannou vrstvu mastných kyselin, což umožňuje alergenu “vstoupit” do pokožky.

Léčba dyshidrotické dermatitidy

Základem je tedy snažit se vyhnout alergenu, po kterém se příznaky dermatitidy objevily. Sledujte tedy možnou příčinu (čeho se dotýkáte, čím se myjete, s čím perete a tak dále). V další fázi se dermatitida léčí vysušováním a dezinfekcí k zábraně druhotné infekce. Poté je důležitá správná kosmetika, vyvinuta přímo pro typ pokožky náchylný k ekzémům. Tu přináší česká přírodní dermokosmetika Epiderma, která se zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky. Epiderma přináší řady přírodní kosmetiky vytvořené přímo pro daný problém, včetně dermatitidy. Pro pokožku, která je k dermatitidě náchylná, je tato dermokosmetika ideálním řešením.