Atopická dermatitida

 

Dermatitida je společný termín pro všechny zánětlivé onemocnění kůže, které se většinou projevují zarudnutím kůže a výsevem drobných puchýřků. Existuje řada různých typů dermatitidy, mají různé příčiny a také různé projevy, podle toho se pak dále dělí do skupin. Jedním z typů je i atopická dermatitida, neboli atopický ekzém, chronické kožní onemocnění a jedno z nejčastějších kožních onemocnění u dětí.

Příčiny atopické dermatitidy

20b

 

Atopická dermatitida zatím nemá jednoznačnou příčinu a ani lék, který by ji zcela vyléčil, ale známo alespoň pár základních faktorů, které pro někoho mohou být rizikovější. Mezi ně patří genetika, tedy pokud jeden nebo oba z rodičů trpěl atopickou dermatitidou, astmatem nebo sennou rýmou, zvyšuje se u dítěte pravděpodobnost, že toto onemocnění zdědí. Dále podnebí a životní prostředí, kdy se riziko zvyšuje v zemích se studeným podnebím a v městech se znečištěným prostředím. Vlivem hormonálních změn v pubertě, během prvního a druhého trimestru těhotenství, peripartálního období a v menopauze se také zvyšuje šance vzniku atopické dermatitidy, a pak ostatní faktory jako kontakt pokožky s alergeny nebo dráždícími látkami, mezi které řadíme některé kovy – nikl, chrom, kobalt, rtuť, umělé hmoty (různé druhy umělých pryskyřic, pryž a tak dále), léky (antibiotika, anestetika), chemické látky (dezinfekční přípravky, kosmetika), umělé tkaniny, vlnu, rostliny, dřevo, pyl, prach, roztoče, peří, srst zvířat, bakterie, plísně a určité potraviny, či stres, nedostatek spánku a pocení.

Atopická dermatitida - léčba

20c

 

Jak už bylo řečeno, přímý lék na atopickou dermatitidu není, ale je zde pár tipů, jak se ekzému vyhnout či ho zklidnit. Hlavní je ho neškrábat, dávat přednost bavlněnému oblečení, spíše se sprchovat než koupat, nové oblečení před prvním nošením vyprat, snažit se v místnosti udržovat nižší teplotu a vlhkost, vyhýbat se alergennímu prostředí (zaprášenému, s roztoči a tak dále., a hlavně PREVENCE (čerstvý vzduch, správná strava, zdravý spánek…)

Na internetu naleznete i spoustu babských rad, které pomáhají v léčbě atopického ekzému. Mezi ně patří například:

  • místo pracího prášku a aviváže používat mýdlové ořechy a ocet
  • pravidelně si dopřávat ovesnou koupel (min. 15 minut nechte oves ve vaně vylouhovat) a koupel v ořechovém listí a mléčné vodě
  • potírat pokožku vyškvařeným neslaným sádlem
  • potírat pokožku odvarem z břízy bělokoré nebo pampelišek

 

Dermokosmetika pro atopickou pokožku

20d

 

Klíčová je péče o atopickou pokožku, tedy udržovat ji neustále hydratovanou a používat určené sprchové a čistící přípravky. Ideální volbou pro Vás může být dermokosmetika Epiderma s řadou vytvořenou přímo pro atopickou pokožku. Tato kosmetika klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Pokud tedy hledáte tu správnou kosmetiku pro pokožku náchylnou k atopickým ekzémům, speciální dermokosmetika od značky Epiderma, která přichází s výrobky pro problematickou pleť s akné, ekzémy a lupénkou, pro vás bude ta pravá. Přímo pro pokožku trpící ekzémem, Epiderma přináší řadu obsahující micelární vodu, sprchový gel, krém i balzám, kterou můžete zakoupit na našem eshopu nebo v každé dobré lékárně na vyžádání. Někteří lékárníci ještě Epidermu neznají, proto je opatrně přimějte nahlédnout do počítače.