Citlivá kůže

 

Citlivá až intolerantní pokožka je více reaktivní než normální pokožka, tedy hypereaktivní. Pokožka těla se může stát citlivou z mnoha důvodů - od faktorů vnějšího prostředí po vnitřní spouštěče, jako jsou hormonální změny. Citlivá pokožka postihuje až 40% populace a může být i projevem onemocnění kůže jako je rosacea, ekzém a seboreická dermatitida. Je zde i složitější léčba, protože citlivá pokožka hůře snáší některá lokální ošetření. Jak tedy o takovou pokožku pečovat?

 

Zvýšená citlivost kůže

18

 

Zvýšená citlivost kůže se projevuje především nepříjemnými pocity svědění, napjatosti, pálení nebo štípání, a viditelnými příznaky jako je zarudnutí, vyrážka, šupinatění, otoky nebo zhrubění povrchu pokožky. Tyto příznaky se nejčastěji objevují na obličeji, rtech, rukou, těle i vlasové pokožce.

 

Suchá a citlivá pleť - příčiny

19

 

Jak již bylo řečeno, citlivá a suchá pokožka má řadu vnějších i vnitřních příčin. Mezi ty vnitřní patří například hormonální změny způsobené menstruačním cyklem, těhotenstvím, pubertou a menopauzou či antikoncepcí (vysazení/nasazení). Dále různá kožní onemocnění, včetně atopického ekzému a seboreické dermatitidy, či alergie 1. typu. Citlivost pleti také ovlivňuje strava (příliš pálivého jídla může pokožce škodit), nadměrný stres a špatný životní styl. Mezi ty vnější řadíme teplo, zima, vítr, změny teploty, příliš nízkou či nadměrnou vlhkost, UV záření, nesprávnou kosmetiku a mýdla. Dále také těsné, syntetické tkaniny mohou způsobit vyšší citlivost, kontakt s řadou chemických látek (mytí prostředky v domácnosti, nevhodné prací prostředky…),  či i dlouhodobý kontakt s vodou a tření.

 

Jak o citlivou pokožku pečovat

20

 

Mezi základy patří důkladná ochrana pokožky před slunečním zářením a to po celý rok! Je tedy dobré vybírat si make-up s minimálně 15 SPF. Dále může napomoci omezit čas strávený ve sprše nebo vaně, využívat spíše teplou, než horkou vodu a pokožku sušit jemným přikládáním ručníku. Co se týče oblečení, vybírejte spíše z přírodních materiálů. Při mytí nádobí používejte gumové rukavice a dbejte na stravu bohatou na potraviny s obsahem antioxidantů. Prevence je tedy v tomto případě klíčová.

 

Výběr té správné kosmetiky pro citlivou pokožku

21

 

Základem je pravidelná hydratace vhodnými výrobky a celkové užívání té správné kosmetiky pro suchou pleť, ať už jde o krémy, odličovací vody, sprchové gely či balzámy. Ty nabízí česká značka dermokosmetiky Epiderma, která se zaměřuje na zklidnění problematické pokožky za pomoci přírodních látek. Speciálně vyvinutá řada pro citlivou pleť napomáhá pokožku hydratovat, dodává jí potřebné lipidy a vitamíny, látky podporující její regeneraci a upravuje její pH faktor. Pleť hydratuje, regeneruje, zabraňuje vysoušení a tvorbě zánětlivých procesů šetrnou cestou. Produkty této ryze české kosmetiky si můžete objednat na eshopu nebo zakoupit ve všech dobrých lékárnách.