Dermatitida u kojenců

V prvních měsících života miminka je jeho pokožka velmi citlivá a náchylná k poškození její ochranné vrstvy, ta se může olupovat, svědit a být celkově podrážděná. To může vést až ke kožním onemocněním, mezi které patří seboreická dermatitida, plenková dermatitida, atopický ekzém, plísňová onemocnění a bakteriální infekce. Většinou se ale nejedná o nic závažného a pomocí správné péče, se problémů dá zbavit. Jak tedy na to?

 

Co to vlastně dermatitida je

2

 

Dermatitida je společný termín pro všechny záněty kůže. Existuje řada různých typů dermatitidy, ať už jde o ty způsobené infekcemi, alergickými reakcemi a chemikáliemi či fyzikálními vlivy nebo autoimunitními poruchami. Mezi obecné projevy dermatitidy patří zarudnutí a otok kůže s možným rozvojem pupínků či puchýřků. Konkrétněji se však musíme podívat na vyvolávající příčinu. U miminek porod znamená první dramatickou změnu prostředí. Z naprosto sterilní plodové vody přichází dítě již v jeho průběhu do kontaktu s prvními cizorodými látkami, bakteriemi a viry. Zde tedy mohou vznikat různá onemocnění kůže.

 

Seboreická dermatitida u kojenců

15a

 

Seborea je častým kožním onemocněním kojenců, které není nakažlivé ani infekční. Nejčastěji se objevuje v prvních týdnech života a příčinou seboreické dermatitidy je nadměrná činnost mazových žláz. Vyskytuje se na pokožce hlavy, odkud se dále může šířit na obličej a trup. Mezi příznaky patří nepříjemné zarudnutí pokožky a tvorba šupinek, které se seskupují se v ložiscích. Na seboreickou dermatitidu trpí po narození drtivá většina novorozenců, ale nijak je nebolí, obvykle ani nesvědí. Jde tedy spíše o kosmetický problém a při správné péči o pokožku obvykle vymizí do několika týdnů až měsíců. Tu zahrnují jemné, masírující pohyby ve vlasové části dětské hlavičky, používání šampónu proti seboreické dermatitidě, pravidelné vyčesávání šupinek za pomocí hřebínku, mazání ložisek seborey různými oleji a tak dále.

 

Atopická dermatitida u kojenců

4

 

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se objevuje až u 20 % dětí. Projevuje se začervenalou pokožkou s možným výskytem vyrážek na tvářích, čele a ve vlasech. Postupně se pak ekzém může šířit i na další místa na těle, zejména na ruce a trup. Na rozdíl od seboreické dermatitidy se vyznačuje i svědivou pokožkou. To může u dětí vyvolávat nepříjemné pocity a proto je důležité s léčbou začít co nejdříve. Základem léčby je správná péče o pokožku. Je tedy potřeba ji udržovat neustále hydratovanou s krémy vhodnými na atopickou a velmi suchou pokožku i používat určené mycí přípravky. Dále je důležité pokožku mazat hned po koupání, aby se krémy vstřebaly co nejvíce, koupat ve vlažné vodě, zabránit škrábání ekzému, vyhnout se oblečení z umělých vláken a dítě oblékat přiměřeně okolní teplotě, aby se nadměrně nepotilo.

 

Kosmetika na atopickou pokožku Epiderma

5

 

Ideální kosmetikou pro pokožku náchylnou k ekzémům je dermokosmetika Epiderma s řadou vytvořenou přímo pro atopickou pokožku. Kosmetika klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji.