Seboroická dermatitida u kojence

Seboroická dermatitida nebo také seborea (někdy špatně hledáno jako seborrhoická dermatitida), je častým kožním onemocněním kojenců, které není nakažlivé ani infekční. Ve většině případů se objevuje hlavně v prvních týdnech života dítěte a taktéž dětem zmizí buď v prvních týdnech, či měsících života, ale může u nich přetrvávat i několik let. Její příčinou je zřejmě nadměrná činnost mazových žláz po narození a při správné péči obvykle vymizí do několika týdnů až měsíců.

Seboroická dermatitida u kojence - příznaky

15b

 

Nejčastěji se seboroická dermatitida vyskytuje na pokožce hlavy, odkud se šíří dále na obličej (obočí, víčka, čelo, nos) a trup. Objevit se může také v kožních záhybech v plenkové oblasti, v podpaží nebo na krku.

Mezi příznaky seboroické dermatitidy patří nepříjemné zarudnutí pokožky a tvorba bílých, nažloutlých až nahnědlých lupínků, seskupujících se v ložiscích, která mohou být začervenalá, popřípadě i krvácet - hlavně po rozškrábání, na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz. Na seboroickou dermatitidu trpí po narození drtivá většina novorozenců, ale jedná se spíše jen o kosmetický problém. Seborea děti nijak nebolí, obvykle ani nesvědí, nemají pocit pálení zasažené oblasti a tak dále. Při správné léčbě se tedy není čeho bát. Jak ale tato léčba vypadá?

Seboroická dermatitida u kojenců léčba

15c

 

Seboreu u kojenců můžete zlepšit jemnými, masírujícími pohyby ve vlasové části dětské hlavičky, používáním šampónu proti seboroické dermatitídě, pravidelným vyčesáváním šupinek za pomocí hřebínku, mazáním ložisek seborey různými oleji (u této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šampónem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace).

Když seboroická dermatitida přetrvává do dospělosti

15d

 

Stejně jako u atopické dermatitidy, lékaři dosud přesně neví, co za jejím vznikem vlastně stojí. Ale do faktorů ovlivňujících její tvorbu řadíme zvýšenou činnost mazových žláz, přemnožení kvasinek, oslabený imunitní systém a další jako genetika, hormonální změny, špatný životní styl (strava, nedostatek spánku, stres), nadměrné pocení, užívání některých léků a nevhodné kosmetické produkty.

V tomto případě je nutné o seboroickou pokožku pečovat správnými přípravky. S těmi přichází ryze česká a přírodní dermokosmetika Epiderma, která vyvinula řadu vytvořenou přímo pro ekzémickou pokožku. Kosmetika klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje kůži. Včetně šampónu, balzámu, krému a dokonce i odličovací vody. Pokud tedy vaše pokožka trpí na seboroickou dermatitidu, neváhejte a vyzkoušejte produkty Epiderma, které zakoupíte na našem eshopu či v každé dobré lékárně.