Světový den lupénky

Dne 29. října se všichni spojujeme a oslavujeme Světový den lupénky, jenž má za cíl zvýšit povědomí o tomto autoimunitním onemocnění a připomenout výzvy, kterými si nemocní musí procházet. Zároveň je také na místě osvěta, která pomůže odstranění stigmatizace a předsudků. V tomto článku se o lupénce dozvíte více a taky o možnostech, jak ji léčit.

Lupénka je nejen fyzickou zátěží, ale často i psychickým břemenem, což je důležité neopomíjet. Už jen z důvodu, že touto nemocí trpí 2-3 % populace. Lupénka (nebo též psoriáza) je autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém chybně napadá vlastní tkáň – v tomto případě kůži. To vede k nadměrnému růstu kožních buněk. Výsledkem jsou charakteristické červené skvrny, silné svědění a šupiny na povrchu kůže. Lupénka může mít různé formy i stupně závažnosti. 

Věcí, kterou si lidé často mylně myslí, je, že se jedná „jen“ o onemocnění kůže. Mnoho lidí trpících lupénkou se totiž na denním pořádku potýká s oku neviditelnými příznaky, jako je únava, bolest kloubů, nespavost, úzkost či deprese. Jelikož tyto aspekty lupénky nejsou dostatečně zdůrazňovány, nemocní pak mohou mít pocit, že jsou nepochopení či vyřazení ze společnosti. 

Ačkoliv nelze lupénku zcela vyléčit, její symptomy se dají potlačit. Léčba je vskutku komplexní a obsahuje různé léky, krémy a procedury. Kosmetika v roli péče o postiženou kůži může hrát zásadní roli. Jednou ze značek, které se specializují na kosmetiku určenou psoriatikům, je Epiderma. Produkty jsou navrženy tak, aby pomohly zklidnit podrážděnou kůži, snížily viditelné příznaky lupénky, zklidnily zánět a kůži kvalitně hydratovaly. Epiderma kromě krémů nabízí i šampony a sprchové gely, které jsou k citlivé kůži šetrné, a léčba se tak stává komplexnější.

I s lupénkou se dá vést plnohodnotný život a dostat nemoc pod kontrolu, nicméně je potřeba volit nejlepší možnou péči o pokožku. Světový den lupénky vyzývá k solidaritě a empatii k lidem trpícím lupénkou. Pomocí zvýšeného povědomí a podpory totiž můžeme psoriatikům život výrazně zlepšit. Lupénka je boj na celý život, společnými silami ale můžeme vyvrátit mýty a nejistoty, které mohou s touto nemocí přicházet.

1080x1080