Ekzém na nohou

Ekzém vzniká při porušení kožní bariéry, kdy dochází k unikání vody a vysoušení kůže. Naopak, směrem dovnitř pronikají alergeny (z vnějšího i vnitřního prostředí), které slouží jako spouštěče zánětlivého procesu. Ty u člověka náchylného k atopickým ekzémům mohou vyvolat alergickou reakci a posléze i zánět, který se projevuje svěděním, suchostí kůže a tvorbou zánětlivých ložisek. Co tedy dělat pokud se nám ekzém objeví na nohou?

Zjistěte příčinu ekzému

3b

 

Atopický ekzém je chronické kožní onemocnění, které zatím nemá jednoznačnou příčinu a ani lék, který by ho vyléčil. Avšak známe alespoň některé faktory, které pro někoho mohou být rizikovější. Může jít například o kosmetiku, prací prostředek, šperky, potravinu, alkohol či alergen jako pil nebo prach. Pozorujte, po čem se zánět tvoří, tak se někdy můžete podráždění vyhnout. Dalšími faktory, které ale jen tak neovlivníte, může být i genetika, hormonální změny nebo podnebí. Vždy je ale nutné zjistit co je právě ta příčina u vás a případně jak jí předejít.

Léčba ekzému

3c

 

Při výskytu ekzému je nutné dodržování základních pravidel. Hlavní z nich je omezit škrábání na minimum, protože škrábání dále poškozuje kůži a vede ke snazšímu uchycení infekce. Velmi důležité je dbát na hygienu, obzvlášť po sportovních výkonech. Spíše se sprchujte, než koupejte, nové oblečení před prvním nošením vyperte a snažte se v místnosti udržovat nižší teplotu i vlhkost. Tam kde můžete, choďte bez bot nebo v maximálně prodyšné obuvi a noste ponožky jen ze 100% bavlny. Celkově oblečení by nemělo být z hrubých nebo neprodyšných materiálů.

Pro ty, kteří ekzémy trpí často je i vhodné pořídit matraci a polštář s protiroztočovými povlaky ze 100% bavlny a zbavit se domácího textilu, na kterém se alergeny snadno zachycují, (závěsy, přehozy a koberce).

Kosmetika na ekzémy Epiderma

Dalším krokem je určitě výběr správné kosmetiky na atopickou pokožku. Tu nabízí přírodní dermokosmetika Epiderma, která přišla s řadou vytvořenou přímo pro pokožku trpící na ekzémy. Tato bioaktivní kosmetika, která se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky, klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Přímo pro pokožku trpící ekzémem, kosmetika Epiderma přišla s micelární vodou, sprchovým gelem, krémem a balzámem, který Vaši podrážděnou pokožku šetrně ošetří a napomůže k hydrataci.

Epiderma je ryze českou značkou, která přichází s výrobky pro problematickou pleť s akné, ekzémy a lupénkou, za pomocí své protizánětlivé a regenerační kompozice Betuldiol, která je předmětem patentu celoevropského významu. Pokud byste tedy měli nějaké zkušenosti, postřehy či dotazy k našim produktům, neváhejte nás kontaktovat.