Co je Dermatitida?

 

Dermatitida je společný termín pro všechny záněty kůže. Existuje řada různých typů dermatitidy (často špatně zmiňované jako dermatida), ať už jde o ty způsobené infekcemi, alergickými reakcemi a chemikáliemi či fyzikálními vlivy nebo autoimunitními poruchami. Mezi obecné projevy dermatitidy patří zarudnutí a otok kůže s možným rozvojem pupínků či puchýřků. Konkrétněji se však musíme podívat na vyvolávající příčinu.

Atopická dermatitida

1b

 

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je chronické kožní onemocnění a jedno z nejčastějších kožních onemocnění u dětí. Zatím nemáme jednoznačnou příčinu atopické dermatitidy, ani lék, který by ji vyléčil, ale známe alespoň některé faktory, které pro někoho mohou být rizikovější. Mezi základní se řadí:

  • Genetika - Pokud jeden nebo oba z rodičů trpěl atopickou dermatitidou, astmatem nebo sennou rýmou, zvyšuje se u dítěte pravděpodobnost, že toto onemocnění zdědí.
  • Podnebí a životní prostředí - Riziko atopické dermatitidy se také prokazatelně zvyšuje v zemích se studeným podnebím a v městech se znečištěným prostředím.
  • Hormonální změny u žen - Vlivem hormonálních změn v pubertě, u žen během prvního a druhého trimestru těhotenství, peripartálního období a v menopauze se také zvyšuje šance vzniku atopické dermatitidy.

Mezi další faktory, které také mohou zhoršovat již existující symptomy, patří například alergie (potravinové, na alkohol, na roztoče, pyly, prach a tak dále), nikl, hrubé nebo neprodyšné materiály, některé prací prostředky, stres, nedostatek spánku a pocení.

Léčba atopické dermatitidy

1c

 

Hlavní je ekzémy neškrábat, dávat přednost bavlněnému oblečení, používat tu správnou kosmetiku, spíše se sprchovat než koupat, nové oblečení před prvním nošením vyprat, snažit se v místnosti udržovat nižší teplotu a vlhkost, vyhýbat se alergennímu prostředí (zaprášenému, s roztoči a tak dále., a hlavně PREVENCE (čerstvý vzduch, správná strava, zdravý spánek…)

Péče o atopickou pokožku

1d

 

Důležitá je péče o atopickou pokožku, je tedy potřeba udržovat pokožku neustále hydratovanou s krémy vhodnými na atopickou a velmi suchou pokožku i používat určené sprchové a čistící přípravky. Ideální volbou pro Vás může být dermokosmetika Epiderma s řadou vytvořenou přímo pro atopickou pokožku. Kosmetika značky Epiderma, za pomocí své protizánětlivé a regenerační kompozice Betuldiol, klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Pokud tedy hledáte tu správnou kosmetiku pro pokožku náchylnou k atopickým ekzémům, s naší ryze českou přírodní dermokosmetikou Epidrma, jistě nešlápnete vedle. Všechny produkty značky Epiderma naleznete na našem eshopu či v každé dobré lékárně