Namazat se, či nikoliv 1

Hamletovská otázka : Namazat se či nenamazat se! Většina lidí si myslí, že když se nenamaže, je in. Já jsem jiného názoru, namažme se!

Řeč nebude o alkoholu a jeho účincích. Bude o lhostejnosti lidí ke svému největšímu orgánu, bez kterého bychom zemřeli, a to ke kůži.

Ano, kůže je největším orgánem lidského těla a málokdo si to uvědomuje. Berou svoji kůži jako samozřejmost, jako něco, o co není třeba se starat, čmárají na ní všelijaké piktogramy atd.. Ale opak je pravdou. O kůži se starat musíme a to již od útlého věku! Kdo začne později má více méně smůlu. Vrásky se objeví. A kosmetické firmy si mnou ruce.

Do lékáren se každý den hrne několik tisíc krásných žen, které chtějí vyhladit vrásky. Ale to je již pozdě. Na vrásky si člověk zadělává již od mládí.  Konkrétně se uvádí, že pokud žena či muž nezačnou s péči o svoji kůži kolem 18 let, velice riskují, že se jim udělají vrásky. A v pokročilejším věku se potom diví, že není prostředek, který by vyžehlil věkem zdecimovanou jejich pleť.

Prostředky na vrásky v současné době na trhu jsou, ale stojí peníze. Jsou to lasery, plastické operace, výplně botulotoxinem či kyselinou hyaluronovou atd. A výsledek není stoprocentní a někdy dochází i k směšnému znetvoření upravované lokality. Takové mrtvé, nepohyblivé čelo u ženy po injekci botulotoxinu je opravdu vzrušující pro partnera či okolí. A navíc se většinou dostavuje i porucha mrknutí.  Tomu všemu jde předejít - namazat se.

Je důležité, aby se lidé o svoji kůži začali starat co nejdříve. Aby ji znali, aby věděli o každé pigmentové skvrně o každém hrbolku. A o každé vrásce. Starat se o svoji kůži v 18 letech, jak odborníci navrhují, je většinou pro mladé lidi zbytečné. Vždyť ona je kůže v těch letech pružná, elastická, hydratovaná, tak co by? Ano, to je pravda. Ale přibližně od tohoto věku (18 let) začíná kůže pomalu stárnout. Dochází k pozvolným změnám kolagenních vláken - zkracují se nedostatkem hydratace a výživy. Tím stahují kůži do začínajících vrásek. Co nyní? Namazat se – kvalitní kosmetikou.

Každá kůže potřebuje denní přísun živin a vody. Také potřebuje stavební materiál k vytvoření si ochranného krytu proti působení vnějších škodlivých vlivů, především proti záření. Působení vnějších škodlivin na kůži může dát podmět k vzniku různých zánětů kůže. Např. ekzémy.

V časném mládí bere kůže všechen stavební materiál z vnitřku těla. Jednoduše řečeno. Ale toto zásobení ubývá věkem. A začínají nezvratné procesy popsané výše. Vrásky.

Proto je třeba se pravidelně mazat a dodat živiny a vše potřebné pro kůži vnější aplikací s pomoci emoliencií. A to ne kde jakých.  Kvalitní emoliencia by měla především obsahovat lipidy ( ceramidy, cholesterol, volné mastné kyseliny, nenasycené mastné esenciální kyseliny jako kyselina linolenová, které je např. obsažena v konopném oleji a to ve velké míře), které jsou nezbytností pro výživu kůže.

Dále kůže potřebuje hydrataci, aby podkoží a kůže nevysychala a byla vláčná. K tomu slouží v emolienciích např. urea a glycerol. Na obnovu kožní bariery slouží především správný pH faktor u emoliencií , který by se měl pohybovat kolem 5,5 pH, resp. od 4,4 do 5,7pH.

V neposlední řadě jsou to i protizánětlivé složky k posílení obranyschopnosti kožního krytu a zamezení vzniku zánětů kůže. Takovouto nejúčinnější, protizánětlivou látkou poslední doby, je přírodní Betuldiol. Úžasná věc.

Jak zajisté sami chápete, kvalitní emolienc není jen kdejaký krém či mast. A kvalitních emoliencií je opravdu málo. Stačí se jen dívat na složení. Pokud nemají obsaženy všechny tyto složky, o kterých byla zmínka výše, jděte od nich pryč.

Značka Epiderma splňuje všechna tato kritéria a ještě má něco navíc. Úžasně pomáhá zklidnit kůži při ekzémech, lupénce a akné, či jinak problematickou kůži. Na to je Epiderma specialistou a obávám se, že zatím jedinou značkou, která se tímto problémem seriózně zabývá.

Příště si něco řekneme jak emoliencia rozdělujeme a jak je používat. A ještě něco – pojďme se namazat! Kdo by z nás nechtěl mít život se zdravou kůží?