Jak pečovat o pleť s akné?

S akné v nějaké formě - vážné s jizvami nebo nějaké lehčí s pupínky a začervenáním - se během života setkal úplně každý. Ženy, muži, dospívající i malé děti. Problém je ale většinou v tom, že lidé až příliš experimentují a tím kůži jen škodí.

Co je to akné?

“Acne vulgaris” je chronické onemocnění kůže projevující se různými způsoby a objevující se v pravidelných cyklech, reagující na hormonální změny a vnější i vnitřní vlivy. Těžko ho ovlivnit a ještě hůř utlumit. Stačí si ale uvědomit, že jde o zánětlivý stav, a tak se k potížím musíte postavit. Akné totiž není jen povrchový problém, ale jakási “systémová chyba organismu”. Postižené jsou nejen vlasové folikuly, ale i mazové žlázy. Namáhané, vystavené působení všeho kolem, drážděné, pod tlakem. Není divu, že zbavit se akné je na dlouhou trať.

Většina lidí má akné spojené s tzv. T-zónou (čelo, nos a brada). Pravda, v této oblasti se pupínky a vřídky objevují nejčastěji, ale tím, jak se šíří a sílí, postihují další a další místa na těle. Výjimkou nejsou ani tváře, krk, zátylek, ramena, bedra nebo hýždě a stehna. Všude, kde se člověk potí a kůže nedýchá, kde dochází ke tření, kde má pokožka ztížené podmínky pro život. Na druhou stranu velkou měrou se na vzniku akné podílí i genetické predispozice.

epiderma_pred a po

Nejen pro mladé

Běžně se akné pojí především s věkem po desátém roce, kdy dítě přichází do puberty a kůže se tímto způsobem vyrovnává s prvními hormonálními změnami. V tomto období jsou projevy akné nejsilnější, což se v citlivém období negativně podepisuje i na sebevědomí. Právě tehdy je třeba začít s pravidelnou péčí a zasít semínka prevence pro další roky. Akné totiž pubertou nekončí. Není výjimkou výsev vřídků i kolem padesátého roku věku. Je to reakce organismu a ta - ať chcete nebo ne - se neřídí počtem svíček na narozeninovém dortu. Problém je v tom, že čím je člověk starší, tím je péče náročnější.

Jak na péči - v každém věku?

Každá péče má dva základní parametry. Je jím prevence a pravidelnost. Bez těchto dvou pilířů se nepohnete z místa. U akné se nevyplatí spoléhat se na akutní péči, kterou nastavíte ve chvíli, kdy se objeví první zánětlivé vřídky. V tu dobu už je na urgentní zásah pozdě, infekce se šíří a nemusí na léčbu zareagovat hned. Hraje se doslova o minuty. Čím důsledněji se o pokožku staráte, tím silnější a neprostupnější bariéru vytvoříte a vliv zvenčí bude muset vynaložit mnohem větší úsilí. Prevence je tedy v boji s akné ta nejúčinnější zbraň.

Je úplně jedno, jestli se akné projevuje černými tečkami, bilými tečkami, pupínky, hrudkami pod kůží nebo hnisavými vřídky. Jde o útlum infekce.

 kyselina hyaluronová

Čistota až na prvním místě

Očista by měla probíhat dvakrát denně - ráno a večer. Kvalitní micerální voda (někdo použivá pleťový gel, záleží, co vám vyhovuje) bez silné parfemace a obsahu alkoholu, který pokožku jen dráždí, je ideální. Na druhou stranu nemá smysl čištění přehánět. Základem vyživené kůže je totiž hydratace. A pravidelný kontakt s vodou naopak vysušuje.

Speciální péče?

Spousta lidí s akné si myslí, že je třeba utrácet horentní sumy za speciální přípravky pro namáhanou pleť. Ano i ne. Žádný výrobek není natolik univerzální, aby uspokojil různé typy pokožky. Je třeba zkoušet a pátrat po tom, co nedráždí a nevysušuje, nezhoršuje akné a nepodporuje zánět. Na druhou stranu ucelený program na akné od Epidermy nelze jinak než doporučit.

Peeling

Kolem peelingu se točí mnoho nepravd. A lidé ho neumí ani správně použít. Často drhnou a dřou, jen aby dali pokožce pořádně zabrat a zbavili se všech vrstev, které dělají potíže. To u akné pochopitelně neplatí. Jen byste zhoršili jeho průběh a roznesli infekci. Stačí ošetření jednou týdně. Zvolte ale jemný peeling, který pleť jen mírně prokrví a zesílí kožní bariéry.

Kosmetika

Používání dekorativní kosmetiky je u akné na pováženou, kůže přeci jen potřebuje dýchat, aby se mohla v klidu regenerovat, ale běžně užívané produkty by neměly představovat problém - splňují-li základní doporučení ohledně jemné (nebo nulové) parfemace, přírodního složení a konzistence. Existuje celá řada značek, které odpovídají nárokům aknózní pokožky.