Jak se vyrovnat s lupénkou v práci nebo ve škole?

Psoriáza neboli lupénka je chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje červené skvrny na zanícené kůži pokryté stříbřitě bílými šupinami. Tyto skvrny se mohou objevit kdekoli na těle, nejčastěji se však vyskytují na pokožce hlavy, kolenou, loktech a spodní části zad. Stejně jako u jiných autoimunitních onemocnění, jako je lupus a revmatoidní artritida, může psoriáza významně ovlivnit váš každodenní život. Zajímá vás, jak se s lupénkou vyrovnat v pracovním nebo školním prostředí? O tom si více řekneme v článku.

Strategie pro snížení vlivu lupénky na každodenní rutinu

Pracovní život může být s diagnostikovanou lupénkou poněkud náročnější. Pokud pracujete v typickém zaměstnání od 9 do 5 a máte psoriázu, musíte se naučit vyvážit nároky svého zaměstnání s potřebami vašeho zdravotního stavu. Ačkoli to není jednoduchá záležitost, tak to není nemožné. Musíte ale komunikovat své potřeby, vysvětlit svůj stav a hledat řešení, jak vyvážit práci a udržet své příznaky pod kontrolou. Stejná situace nastává, když jste ještě student.

Promluvte si se svým zaměstnavatelem nebo pedagogem

Ačkoli se všeobecné povědomí o lupénce zvyšuje, váš šéf nebo učitelé ve škole nemusí sami od sebe vědět, jak vyhovět vašim potřebám, aby zmírnili příznaky psoriázy na pracovišti a ve škole. Měli byste si s nimi promluvit například o potřebě pružnější pracovní doby, abyste mohli navštěvovat lékaře. Pokud to situace dovoluje, vyžádejte si ochranný oděv, jako jsou rukavice, aby se zabránilo zhoršení lézí psoriázy nebo plaků.

Tip: Přečtěte si náš článek Pacientům s lupénkou a jinými kožními problémy pomáhá Betuldiol!  

Spolupracujte se svým lékařem

Zahájení sestavování zdravého a udržitelného léčebného plánu se odehrává při konzultaci s vaším lékařem. Důležité je zajistit, že budete schopni dodržet dohodnutý plán léčby v souladu s vašimi pracovními povinnostmi. Informujte svého lékaře o jakýchkoli obtížích, se kterými se potýkáte, a diskutujte o opatřeních, která vám pomohou vyhnout se spouštěcím faktorům psoriázy, aby nedošlo ke zhoršení vašeho stavu.

Pečujte o sebe

U jedinců se psoriázou je nezbytné udržovat zdravé návyky, aby se zabránilo zhoršení stavu. Zajistěte si dostatek spánku, zdravou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Chcete-li doma dosáhnout zdravé rutiny, je nezbytné mít svou pracovní dobu pod kontrolou. Nezapomínejte ani na to, že je důležité udržovat pokožku hydratovanou po celý den. Pro snadnou aplikaci v práci nebo ve škole mějte v tašce nebo skříňce vhodný hydratační krém.

Tip: Přečtěte si náš článek Lupénka ve vlasech: Jak ji poznat a co pomáhá?

Zatočte s lupénkou cvičením

Pokud se věnujete cvičení, které nezpůsobuje tělu žádný fyzický stres, může se při zvládání příznaků psoriázy jednat o užitečný nástroj pro zvládání této nemoci. Cvičení může pomoci redukovat vaši váhu, zlepšit zdraví srdce, snížit stres a omezit různé záněty.

Mezi další výhody patří:

  • Fyzická aktivita podporuje přirozený detoxikační proces vašeho těla.
  • Zlepšení krevního oběhu může pomoci zvýšit účinnost léčby lupénky a léků.
  • Cvičení podporuje produkci endorfinů, které mohou zlepšit vaši náladu a hladinu energie.

Rozšířený program na lupénku od EPIDERMY

Společnost EPIDERMA nabízí několik produktů určených k léčbě lupénky. Ucelený CBD program na lupénku zahrnuje bioaktivní balzám, krém a šampón, které obsahují vysoce účinné a biologicky aktivní látky v originální kompozici Betuldiol®. Tyto látky ovlivňují zánětlivé procesy v kůži a tím mírní nepříjemné svědění a neustálé škrábání kůže. 

Bioaktivní balzám na lupénku se několikrát denně natírá na postiženou kůži tak, aby byla vždy hydratovaná. Bioaktivní krém na lupénku obsahuje originální mixturu se solárním efektem, který při vystavení slunci vytváří v kůži vitamin D, vysoce žádaný při úspěšné léčbě psoriázy. Tento krém se natírá na kůži 2× denně nebo podle potřeby při pocitu suché a napnuté pokožky. Šampón na lupénku a seboeru vás zase mile překvapí svým zklidňujícím účinkem na problematickou kůži.

1080x1080