Ochrana a péče o stárnoucí pokožku

S přibývajícím věkem se vaše pleť mění: ztenčuje se, ztrácí tuk a vy už nemáte tak baculatá a hladká líčka jako kdysi. Lícní kosti vystupují do popředí, drobné ranky se déle hojí. Roky dlouhodobého pobytu na slunci mohou vyústit ve vrásky a stařecké skvrny. Naštěstí však existují kroky, které můžete podniknout, abyste svou pokožku ochránili a ona vypadala lépe.

Jak se vypořádat se suchou pokožkou u starších lidí: příčiny a řešení

Mnoho starších lidí se potýká se suchými skvrnami na kůži. Častým místem výskytu jsou dolní končetiny, lokty a paže. Existuje mnoho možných důvodů pro suchou pokožku, například:

  • Nedostatečný přísun tekutin
  • Příliš mnoho času opalování
  • Pobyt na suchém vzduchu
  • Kouření
  • Pocit stresu

Suchá kůže může být také způsobena zdravotními problémy, jako je cukrovka nebo onemocnění ledvin. Příliš časté používání mýdla, antiperspirantu nebo parfému a horké koupele mohou suchou pokožku také zhoršit. V případě, že chcete pomoci suché či svědivé pokožce, můžete používat různé zvlhčovače, jako jsou pleťové vody, krémy nebo masti, a jemnější mýdlo. 

Tip: Přečtěte si náš článek 4 důvody, proč užívat kolagen.

 

Vliv ultrafialového světla a gravitace na stárnutí pokožky

Ultrafialové (UV) světlo ze slunce může způsobit, že kůže bude méně pružná. Gravitace pak má na svědomí ochabnutí pokožky a vznik vrásek. Vrásky jsou nejvýraznější právě na partiích vystavených slunci, jako je obličej, krk, ruce a předloktí. Existuje mnoho tvrzení o způsobech, jak odstranit nebo redukovat vrásky. Některé metody mohou být bolestivé, nebo dokonce nebezpečné, a mnohé musí provádět lékař. 

Chcete znát způsoby, jak ochránit svou stárnoucí pokožku?

1.     Omezte čas, který trávíte na slunci

Nejste upír, takže je v pořádku jít ven během dne, ale snažte se vyhnout pobytu na slunci v době, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější. V létě to bývá v čase mezi desátou dopoledne a čtvrtou odpoledne. A pozor! Nenechte se zmást zataženou oblohou, jelikož sluneční paprsky mohou procházet skrz mraky. Spálit se můžete dokonce i ve chvílích, které trávíte ve vodě. Buďte tedy opatrní, když jste v bazénu, rybníku nebo někde u moře na dovolené.

2.     Používejte opalovací krém

Hledejte opalovací krém s ochranným slunečním faktorem vyšším než 30. Naneste opalovací krém 15 až 30 minut před tím, než vyjdete ven. Znovu byste ho měli aplikovat alespoň každé dvě hodiny. Pokud plavete, potíte se nebo si třete pokožku ručníkem, musíte ho nanášet častěji. 

3.     Nezapomínejte na ochranný oděv

Klobouk se širokou krempou vám může zastínit krk, uši, oči a hlavu. Vynechat byste neměli ani sluneční brýle, které blokují 99 % až 100 % slunečních paprsků. Pokud musíte být na slunci, noste volné, lehké oblečení s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty nebo sukně. 

Tip: Přečtěte si náš článek Jablečný ocet jako elixír mládí a zdraví. 

4.     Čistěte a hydratujte pokožku

EPIDERMA nabízí jemné čistící přípravky, které odstraňují nečistoty a make-up, aniž by narušily přirozenou rovnováhu pokožky. Tyto produkty jsou formulovány bez dráždivých složek, jako jsou parabeny, umělá barviva a vůně, které by mohly způsobit podráždění nebo alergickou reakci.

Pokožka citlivá na alergie potřebuje zvláštní hydrataci. EPIDERMA nabízí širokou škálu hydratačních produktů, které poskytují intenzivní hydrataci, aniž by způsobovaly podráždění. Tyto produkty jsou vyrobeny s hypoalergenními složkami a jsou klinicky testovány pro citlivou pokožku.

Micelární voda_balíček