Jak se zbavit akné?

Pupínek sem, pupínek tam. Známe to všichni. Zbavit se jich je běh na dlouhou trať a výsledek často nejistý. Existuje způsob, jak vykličkovat ze svízelné situace rychle a bezbolestně?

Těžký život s akné

První pupínky a trable s pletí se objeví většinou v pubertě. V době, kdy na vzhledu opravdu záleží, kdy se začínáte pozorovat a srovnávat, kdy vnímáte odlišnosti a chcete se zkrátka líbit. A najednou je vaše tvář posetá desítkami rudých flíčků s bílou čepičkou, puchýřky a vřídky. A co hůř. Usadí se na obličeji i na několik týdnů, bolí, pnou, červenají, hnisají a hyzdí, zanítí se a znovu a znovu se vrací. A někdy po sobě nechají nevzhledné stopy v podobě jizev. Sebevědomí prudce klesá a kůže trpí. Těžko se proti akné bránit.  

Nenechte se ale zmást, akné se netýká jen obličeje. Může se objevit i na ramenou, na krku, na hrudníku nebo zádech. Možná není tolik na očích, ale způsobuje stejné potíže.

Každý člověk je jiný. Někdo se pupínků zbaví do pár dní, jiný s nimi bojuje dlouhé roky a trápí ho i v dospělosti. Mimo vhodnou kosmetiku, která je nejúčinnější možnou zbraní, je ale možné utlumit akné i jinak.

epiderma_pred a po

Stres

Vyhnout se mu nelze, o tom není třeba debatovat. Je všudypřítomný a provází člověka každý den. Je úplně jedno, jestli řešíte nemocné dítě a paragraf, vyprodané pomeranče, zpožděný let, kolonu, názorový nesoulad s partnerem nebo váhové výkyvy. Nervové vypětí parazituje na lidském zdraví v každé své podobě.

Nadměrný stres nedělá neplechu jen uvnitř těla, kde ohrožuje srdce, trávení i činnost mozku, schopnost reprodukce nebo narušuje imunitní systém, ale negativně se projevuje právě i na kůži. Čím více psychického nepohodlí, tím hlubší a rozsáhlejší stopy se objeví v obličeji.

Syndrom vyhoření

Jídelníček

Spousta lidí důležitost kvalitního a zdravého jídla podceňuje. Škoda. Umí totiž ovlivnit mnohem víc než jen tělesnou hmotnost. Nadměrná konzumace polotovarů a rafinovaných cukrů může zvýšit senzitivitu vůči stresu, vyvolat úzkosti a problémy s početím, ovlivnit náladovost, narušit vnitřní homeostázu. O cukrovce, štítné žláze, krevním tlaku nebo cholesterolu ani nemluvě.

Bohužel nevyrovnaný jídelníček negativně ovlivňuje i stav pleti. Zhoršuje zánět a brání rychlému hojení. Narušená a slabá pleť je živnou půdou pro šíření akné.

Jak zlepšit krevní tlak

Spánek

Správně by měl člověk spánku, odpočinku a regeneraci věnovat sedm až devět hodin denně. To se ale daří málokomu. Nejde jen o to, abyste se “vyspali do krásy”, ale i dostatek času pro nejnutnější procesy. Tělo během noci nelelkuje, ale nastavuje v organismu rovnováhu. Při nedostatku spánku nestačí všechno proběhnout a “manko” se projeví mimo jiné na pleti a její snížené obranyschopnosti před vnějšími vlivy.

Spi v klidu_léky na spaní

Péče až na prvním místě

Výše zmíněná doporučení jsou sice účinná, ale tím, na co je třeba upnout většinu pozornosti, je vhodná kosmetika. Myslete na to, že aknózní pleť je citlivá a leccos ji rozdráždí, přehnané reakce nejsou výjimkou. Přírodní složení, nulová parfemace a lehká konzistence - to jsou tři základní parametry, které by měl každý přípravek splňovat.

V Epidermě víme, jak o těžce zkoušenou pleť pečovat, a proto jsme vyvinuli speciální řadu pro akné. Zmírní jeho projevy, hloubkově vyčistí, hydratuje, omladí, zregeneruje a hlavně vytvoří silnou bariéru, která zabrání šíření. Jen komplexní péče a vnímání toho, co pleť skutečně potřebuje, vám může ulevit od potíží, které “armáda” pupínků, vřídků a ranek způsobuje na těle i na duši.