Syndrom vyhoření a konopný olej

Nemusíte se stydět za to, že někdy máte života až po krk, že už nemáte situace pod kontrolou. Je to normální, stává se to. Je ale třeba zvednout se a najít řešení. To je ta pravá síla. A světe div se, právě nenápadný konopný olej může být nápomocný. Malé množství ve formě kapek nebo kapslí dokáže zázraky.

Obávaný (ale stále podceňovaný) stav

Syndrom vyhoření se používá s určitou nadsázkou, kdy člověk nemá náladu, provází ho jeden neúspěch za druhým, je unavený a “bez šťávy”. Není to ale zdaleka tak jednoduché. Adrenální únava, jak se syndromu vyhoření přezdívá, je vážný stav duševního, emočního a fyzického vyčerpání. Za vším pochopitelně stojí nadměrný a dlouhodobý stres. Je to jako začarovaný kruh. Víte, co byste měli udělat, ale schází vám energie a motivace, odmítáte přijmout role a úkoly, které se na vás valí ze všech stran.

Těžko na lusknutí prstu změníte názor a postavíte se všemu, co je proti vám. Takhle to nefunguje. Jste tak slabí a zranitelní, bojácní a neochotní, že jakákoli aktivita z vaší strany nepřipadá v úvahu. Chyba ale - k velkému překvapení - není na vaší straně. Je to přirozená a pochopitelná reakce na syndrom vyhoření, kdy byla překročena únosná mez a vy jste příliš slabí na to, abyste se pouštěl do dalších výzev. Není to o umanutosti, nejste za mezka, který se nepohne ani o píď, ale o emoční prázdnotě, která vás paralyzuje a vysává. Těžko to popisovat.

Celá situace je o to horší, že syndrom vyhoření má i své fyzické projevy. Nejde jen o psychiku a zamlžení mozku. Můžete pociťovat velmi silnou únavu, trpět chronickými bolestmi hlavy, ztuhlostí kloubů a svalovou tenzí, nevolnostmi nebo nechutenstvím. V krajním případě se mohou objevit i tiky nebo třes.

Pocity nedoceněnosti, bezmoci, přetížení, nevděčnosti. Netýká se to zdaleka jen práce, syndrom vyhoření může úřadovat v jakékoli rovině života jako jsou osobní vztahy s partnerem, soužití s dětmi nebo rodiči, fungování na pracovišti, ve sportu. Plíží se a pokouší se o vás dlouhé týdny, není to “akce” ze dne na den. A pak nastanou chvíle, kdy je pro vás problém zvednout se z postele a udělat si snídani. Vnímáte to jako nadbytečné, obtěžující, marné.

Příznaky deprese

Syndromu vyhoření na stopě

Odhalit prvotní příznaky syndromu vyhoření je téměř nemožné. Jde totiž o signály - neboli volání těla o pomoc, které se dají velmi snadno zaměnit za jiné potíže jako je hádka na domácí půdě nebo přesčasy v práce, nachlazení nebo hormonální změny. Jen málokdo hned v začátku pomyslí na blížící se syndrom vyhoření. Není radno brát ho na lehkou váhu, jde o stav, kterého se nezbavíte na povel. Je to zdlouhavý proces a výsledek v nedohlednu a s nejistým výsledkem. Je to soubor malých krůčků, nesmírně těžkých, nepohodlných a proti vlastní vůli.

První pomoc v podobě konopného oleje

Na syndrom vyhoření neexistuje lék. Spouštěčem je sice stres, ale na každého působí jinak a zasahuje různé systémy v těle. Nedá se tedy přesně určit, co může člověku pomoci a co ne. Běžně se ale tento problém řeší antidepresivy. Ta mohou být v začátku nápomocná, kdy organismus zareaguje pozitivně na změnu zvenčí a stav se na moment zlepší. Je to ale jen dočasné. Medikamenty z této kategorie jsou poměrně silné a přináší tělu celou řadu vedlejších účinků, které ve finále projevy syndromu vyhoření zhorší. Jde především o bolesti, nevolnosti, podrážděnost, nechutenství, váhové výkyvy, pokles libida, hormonální změny.

V případě syndromu vyhoření je nejlepší vyhledat přírodní pomoc. Je to jediný způsob, jak si nepřivodit další zdravotní obtíže a mít k vlastnímu tělu téměř holistický přístup. Pro takový záměr je konopný olej tou nejlepší možnou volbou. Nadledvinkami produkovaný stresový hormon kortizol má v krizových situacích pré a je třeba nastavit rovnováhu, aby tělo netrpělo a mohlo se soustředit na běžné fungování a nezatěžovalo nervový, srdeční, cévní, imunitní a v neposlední řadě ani endokanabinoidní systém. Homeostáza je základ pro fyzické i duševní zdraví.

Jak řešit syndrom vyhoření

Po kapslích k rovnováze

Konopný olej lze užívat v několika formách, my si stojíme za kapslemi. V Epidermě věříme, že je to ideální způsob, jak do sebe dostat přiměřenou dávku “zdraví” každý den a účinně bojovat proti projevům stresu. Právě to je hlavní přednost konopného oleje. Reguluje stres a fyzické i psychické vypětí, mírní jeho dopady na fungování organismu, nedovolí, aby zasekl drápy a parazitovat na vašem zdraví. Mírná hladina stresu je pro člověka přínosná, může ho vybičovat k lepším výkonům, zrychlit a zefektivnit některé procesy v těle, ale nic se nemá přehánět a stejně tak jako nastoupí “k práci”, měl by odeznít. Jakmile překročí únosnou mez, začne vás omezovat a paralyzovat, je problém na světě. To všechno ale umí konopný olej naštěstí regulovat a držet na uzdě.

Buď v klidu_prasky proti stresu