Je to lupénka nebo ne? Poznejte zánětlivé kožní onemocnění včas!

Moderní zrychlená doba s sebou nese nejednu civilizační chorobu. K těm zejména v posledních letech patří i řada kožních onemocnění. Jedním z nejzávažnějších pak je psoriáza neboli lupénka, která se vyznačuje nadměrnou suchostí kůže, vznikem kožních šupinek a jejich permanentním olupováním. Často máme pocit, že přichází bez varování a vniká prakticky z plného zdraví, kdy dokonce i tápeme, zda jde jen o běžné kožní podráždění, vyrážku nebo skutečně o lupénku. Víte ale, jak bezpečně lupénku poznat už v jejích počátcích a nezaměnit ji s jiným kožním problémem? Projděme si její nejčastější symptomy i důvody proč vzniká a zda se jí lze zbavit.

Psoriáza neboli česky lupénka je neinfekční kožní zánětlivé onemocnění, které postihuje 2 – 3 % populace, většinou ve věku od 10 do 25 let, někdy se však může objevit i v pozdějším věku, mezi 40 – 60 rokem života. Vyznačuje se nadměrnou suchostí kůže a vznikem olupujících se kožních šupinek, které mají světlou, bílou až šedou barvu. Lupénka je způsobena nadměrným růstem kožních buněk, které se shlukují a následně se z povrchu kůže odlupují. Jedná se tedy o autoimunitní onemocnění, které spočívá v narušené bariérové funkci pokožky a vzniku neinfekčního kožního zánětu vedoucího právě k odlupování kožních šupinek.

Důvody vzniku lupénky nejsou ale ani dnes odborníkům zcela jasné. „Lupénka může být sice dědičná, ale stejně tak velmi často vypukne bez jakéhokoli varování, prakticky z plného zdraví. Stát za ní mohou hormonální změny, vnější vlivy prostředí, jiná infekční onemocnění, špatná životospráva, užívání určitých typů léků, ale také stres nebo roční období. O lupénce většinou mluvíme jako o neléčitelném onemocnění, které je ale už dnes možné správnou péčí a přístupem ke kůži dostat do stavu remise neboli do bezpříznakové, klidové fáze,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický.

Jak poznat lupenku

Jak poznat lupénku?

Pokud jsme lupénkou nikdy netrpěli a ani ve svém okolí nemáme nikoho s tímto problémem, může pro nás být v začátcích obtížné lupénku rozpoznat. Všimneme si sice místa nebo míst na kůži, na kterých vznikl problém, o co ale přesně jde většinou hned nevíme. Často problém zhodnotíme jako kožní podráždění nebo vyrážku a příliš jej neřešíme. Teprve v okamžicích, kdy vidíme, že se stav postiženého místa zhoršuje nebo se nelepší jej začínáme řešit.

Vědět bychom rozhodně měli, že lupénka se může vyskytnout prakticky kdekoli na těle. Nejčastěji to bývá na rukou a nohou, zádech a v obličeji, výjimkou ale není ani vlasová pokožka nebo dokonce i nehty.

„Lupénka má podobu vyvýšených, většinou zarudlých skvrn na kůži, které jsou ale ohraničené. Povrch kůže zasažené lupénkou má bílou až stříbřitou barvu a je způsoben přítomností odumřelých kožních buněk, které se odlupují. Někdy dokonce v místě problému vznikají i bílé puchýře naplněné hnisem, se silně zarudlou kůží v jejich okolí. To vše navíc provází nepříjemné svědění nebo pálení kůže, která nás nutí postižené místo stále mnout a škrábat, čímž stav onemocnění ještě více zhoršujeme,“ říká MUDr. Skalický a dodává, že na rozdíl od ekzému jsou místa lupénky vždy ohraničená a nevyskytují se v loketní nebo podkolenní jamce, což jsou pro změnu četná místa výskytu ekzémů.

Jak z lupénky ven?

Lupénka je onemocněním prakticky na celý život, bez ohledu na to, zda u nás vypukne v dětství nebo až ve středním či vyšším věku. Našim cílem by mělo být lupénku dostat do klidové fáze a zasažená místa pokožky zhojit a tento stav, pokud možno udržovat.

Životospráva

Začít můžeme úpravou životosprávy s omezením kouření a konzumace alkoholu, které na ni mají neblahý vliv. A naopak, zapomínat nesmíme na pravidelný a dostatečný pitný režim založený ideálně na vodě, popřípadě vodě s citrónem nebo zeleném čaji či zeleninových šťávách. 

Omezení stresu

Právě stres a stresové období může často za vznikem lupénky stát. Vhodné je proto se snažit stresu co nejrychleji a nejúčinněji zbavit, vyhýbat se stresovým situacím a nenechat se vtlačit do stavů a situací, které nám nevyhovují. Zkrátka, jednoduše řečeno, upřednostnit svoji vlastní psychickou pohodu i zdraví před vším ostatním.

Stop škrábání a olupování kůže

Pro zlepšení celkového stavu lupénky a dovedení jí do klidové fáze musíme v první řadě přestat postižené místo mnout, škrábat nebo se snažit kožní šupinky olupovat. Tak totiž jen celou situaci zhoršujeme, stavy narušené kůže ještě více prohlubujeme, a u toho riskujeme i možnost zanesení škodlivin do již probíhajícího zánětu. Vyvarovat se škrábání, zejména u kůže, která svědí je často nadlidský výkon. Pomoci si naštěstí můžeme odpovídajícími krémy nebo balzámy určenými pro řešení stavů lupénky. 

Pečující přípravky na lupénku

Ačkoli na lupénku léky jako takové neexistují, pomoci si můžeme specializovanou dermokosmetickou péčí. „Vhodné je vsadit na lokální přípravky, krémy a balzámy, kterými pokožku ošetříme přímo na postižených místech, a které dovedou působit v místě problému. Ideální jsou takové, které působí protizánětlivě, zamezují svědění a našemu nutkání kůži škrábat, a u toho ještě hydratují a pomáhají redukovat stavy suché olupující se kůže. Doporučené jsou například přípravky s českou patentovanou látkou Betuldiol, obsažené v přípravcích české značky Epiderma, které navíc dovedou kůži i regenerovat a odstraňovat drobné jizvy vzniklé onemocněním,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a doplňuje, že při dlouhodobé a pravidelné aplikaci přípravků řešících stavy lupénky můžeme naše onemocnění dostat do remise a užívat si opět zdravé kůže.

Sprchování a otužování

Lupénce můžeme pomoci i sprchováním, ideálně ve studené vodě. Právě ta dovede projevy lupénky a svědící kůže zmírnit a přinést nám úlevu. Když navíc při sprchování použijeme ještě šetrný sprchový gel, například Epiderma CBD bioaktivní sprchový gel na citlivou pokožku, uděláme pro naši problematickou kůži to nejlepší. Dojde tak nejen ke zklidnění vlivem studené vody, ale i k dokonalé a šetrné očistě a mytí kůže, při kterém ji zároveň zklidníme, vyživíme, harmonizujeme a podpoříme i její narušenou kožní bariéru.