Kosmetika a citlivá pleť. Jak na její výběr?

Která žena by nechtěla vypadat co nejdokonaleji? Mít jemnou, stále mladistvou, prozářenou a sjednocenou pleť bez vrásek a jakýchkoli nedokonalostí, a to vše ještě podpořit krásnými vlasy a odpovídajícím outfitem. Bezchybná pleť, ze které jen vyzařuje svěžest, zdraví a vitalita je zkrátka základem všeho. Co ale dělat v případě, že je naše pleť extrémně jemná a citlivá a udržet ji v bezchybném stavu se zdá jako nadlidský výkon? Pak i výběr kosmetiky, která má dokonalý vzhled podpořit je během na dlouhou trať, a co teprve u dekorativní kosmetiky. Citlivá pleť má svá úskalí a jedním z nich je právě používaní kosmetiky. Jakou pečující kosmetiku volit, na co vsadit, jak a kde se poradit a na co rovnou zapomenout? Naštěstí už i kosmetická péče a citlivá pleť jdou dohromady, stačí jen vědět, jak. Poradíme, jak na to, aby se sen o bezchybné pleti stal skutečností!

Když se řekne citlivá pleť jen málokdo si umí představit, co to ve skutečnosti znamená. Kdo totiž sám citlivou pleť nemá těžko dovede vnímat její problematiku, veškerá úskalí a vše s čím se její majitelé musí potýkat. Problém pro ni představuje nejen dekorativní kosmetika, ale mnohdy i pečující kosmetika, dokonce i ta určená pro citlivou pleť. O chladném počasí, suchu, mrazu a teplotních výkyvech ani nemluvě. Dokonce ji dovede potrápit i prašné prostředí, ale také agresivnější bytové vůně, nešetrné aviváže nebo i určité materiály oděvů nebo chemicky ošetřené a barvené ložní prádlo. 

Citlivá pleť si vyžaduje maximálně šetrný a specifický přístup, a to nejen z hlediska samotné péče, ale velkou vědou často je přímo i výběr vhodné pečující kosmetiky. Nestačí totiž jen do vyhledávače zadat „kosmetika na citlivou pleť“ nebo nakoupit v prvním obchodu s kosmetikou, na který narazíme. A čím se ve skutečnosti řídit?

Osvědčená dermokosmetická značka

S pokožkou a pletí, a především s citlivou pletí se nikdy neexperimentuje. Pokud totiž začneme zkoušet a experimentovat riskujeme výrazné prohloubení kožních problémů, ze kterých nás mohou dermatologové dlouho dostávat a které na naší pleti mohou zanechat trvalé následky.

„Při výběru kosmetiky pro citlivou pleť je nejbezpečnější cestou vsadit na osvědčené dermokosmetické, ideálně české, značky. Vhodné je navštívit webové stránky výrobce a podívat se například i na recenze a zkušenosti uživatelů, které nám rovněž mohou napovědět. Pokud nám něco není jasné nebo si nejsme jisti, je dobré vznést dotaz přímo na výrobce. I na základě toho, s jakou rychlostí a zda vůbec na náš dotaz reaguje si můžeme udělat o značce obrázek a zjistit, jak výrobci skutečně leží na srdci blaho zákazníků a jak moc jej náš problém zajímá,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický. 

Zároveň bychom se při výběru dermokosmetiky neměli nechat zlákat pouze obalem nebo slogany jako „to tu ještě nebylo“, „do měsíce máte zdravou pleť“ nebo „revoluční novinka z USA“. Už jen tyto hesla působí nevěrohodně a nepříliš uvěřitelně. „Zajímat bychom se měli i o příběh a historii značky, jak a proč vznikla a kdo za ní stojí. Za skutečně kvalitní dermokosmetickou značkou, jako například Epiderma, obvykle stojí tým vědců, lékařů, dermatologů, kosmetologů nebo biologů či biochemiků, kteří při jejím vývoji většinou vychází ze své letité praxe a vlastních výzkumů,“ upozorňuje MUDr. Skalický.

Nákup jen v lékárně nebo u výrobce

Důležitý je i fakt, kde kosmetiku pro citlivou pleť nakupujeme. Zapomenout bychom okamžitě měli na všechny pofidérní zahraniční e-shopy, ale i markety na sociálních sítích. Kosmetiku pro citlivou pleť se rovněž nevyplatí pořizovat v drogeriích, natož na tržištích nebo v supermarketech. Tento typ kosmetiky bychom měli nakupovat v lékárnách, už jen proto, že kosmetika z lékáren garantuje určitou úroveň a kvalitu, a především pro to, že v lékárnách pracují vystudovaní farmaceuti, kteří nám dovedou poradit a poskytnout detailnější informace. Ať už nás zajímají klinické testy dané kosmetiky, její hypoalergennost, certifikáty nebo deklarace účinných látek či zkušenosti dalších osob s citlivou pletí, na to vše by nám měli v lékárnách relevantně odpovědět.

Pokud už máme vybranou kosmetickou značku, která naší citlivé pleti vyhovuje, můžeme ji směle pořídit i přes její oficiální e-shop nebo kamennou prodejnu. V těchto případech už totiž jdeme „ na jistotu“.

Patentované účinné látky a složení

Kvalitní dermokosmetika se rovněž vyznačuje unikátním složením s patentovanými účinnými látkami a deklarací obsažených aktivních látek uvedených na obalu přípravku. Složení přípravků určených na citlivou pleť by mělo mít vždy garantovaný původ a vycházet z vlastních výzkumů a vývoje. Jejich účinnost by měla být založena na speciálně patentovaných látkách, za nimiž stojí tým vědců a lékařů, kteří se na vývoji dané značky podíleli. 

„Důležité jsou i patenty a certifikáty, které poukazují na to, že za produktem je letitý vývoj a výzkum a že daný výrobce pouze nenamíchal pár účinných látek určených pro zklidnění pleti a uvedl produkt na trh. To, že si dermokosmetická značka dala na produktech skutečně záležet poznáme i tak, že unikátní patentované látky nalezneme jen v jejích produktech a nikoli už v produktech jiných značek, například Betuldiol u české dermokosmetiky Epiderma,“ doplňuje MUDr. Skalický.

Ucelená kosmetická řada

Dalším znakem a klíčem, podle kterého je vhodné kosmetiku pro citlivou pleť vybírat, je i její samotná koncepce. Tedy zda má daná značka jen pár různorodých produktů nebo naopak disponuje ucelenou řadou produktů. Vždy je totiž vhodné volit právě ucelenou řadu řešící například citlivou pleť nebo jiná specifická kožní onemocnění jako jsou ekzémy, lupénka, rosacea nebo akné. 

Jasně tak dokazuje, že připravila řadu produktů, které se spolu navzájem pojí, jsou založeny na stejné účinné látce a celkově jsou spolu v synergii. Jinak řečeno, že například účinek krému doplňuje micelární voda nebo balzám. Zároveň tak získáváme jistotu, že díky ucelené řadě máme vyřešené nejen šetrné odlíčení a čištění pleti, ale i její výživu, se kterou většinou pomáhá pleťový krém a případně i S.O.S stavy, které zase řeší balzám. Nemusíme se tak poohlížet po doplňujících přípravcích u jiné kosmetické značky a zbytečně riskovat, že narušíme účinnost jednoho produktu jedné značky druhým produktem značky jiné.

S dekorativní kosmetikou opatrně

Ke kosmetice však patří i dekorativní kosmetika, která je často u citlivé pleti problémem. Snažíme se jí totiž kožní problémy zamaskovat, aby naše pleť působila dokonalým a sjednoceným dojmem. Samotný výběr dekorativní kosmetiky je pro řadu majitelek citlivé pleti maximálně náročný, často dovede stav pleti zhoršit nebo jí způsobí nepříjemné pálení. 

Pokud nechceme ani s citlivou pletí rezignovat na líčení, měli bychom se ale i při výběru dekorativní kosmetiky řídit několika pravidly. „Než na pleť naneseme líčidla, vždy ji důkladně očistíme a ošetříme pečujícími přípravky pro citlivou pleť, například Epiderma CBD bioaktivní krém na ekzém, a až poté začneme aplikovat dekorativní kosmetiku. Obecně je vhodnější volit spíše BB nebo tónovací krémy než hutné make-upy. U tónovacích nebo BB krémů bychom měli ideálně vsadit na ty s bariérovou funkcí, které pleť nezatíží a alespoň částečně pomohou na narušené pokožce vytvořit speciální ochrannou vrstvičku pod níž se může pleť hojit,“ doporučuje MUDr. Jiří Skalický.

Odlíčení by pak vždy mělo probíhat výhradně micelárními vodami pro citlivou pleť, po něm musí následovat ošetření odpovídajícím pleťovým krémem, ideálně stejné značky jako je micelární nebo čisticí pleťový přípravek. A pozor musíme dát i na kosmetické houbičky, štětce a další pomůcky. Ty je třeba pravidelně čistit, například je vždy na konci dne vyprat pod tekoucí vodou, bez použití mýdel a poté je zbavit přebytečné vody a nechat volně vyschnout. Z nečištěných kosmetických pomůcek nám také mohou hrozit kožní problémy nebo zhoršení stavů citlivé kůže. Pozor na to, protože právě na pravidelné čištění houbiček a štětců se často zapomíná!

ekzém