Kyselina hyaluronová a její účinky

Těžko říct, která látka je pro péči o pleť úplně ta nejlepší. Doba je v neustálém poklusu a preference výrobců i uživatelů se rychle mění. Každou chvíli je na vrcholu něco jiného. Kyselina hyaluronová pochopitelně nezaostává, na druhou stranu je to jedna ze složek, která se bude vždycky držet na horních příčkách a neupadne v zapomnění. Proč? Důvodů je mnoho.

Nepostradatelná

Kolagen, elastin a kyselina hyaluronová. Tři základní složky struktury kůže. Jak ale přibývají svíčky na narozeninovém dortu, podíl kyseliny prudce klesá. A kolem čtyřicátého roku věku už je na polovině hodnoty z doby před dvaceti lety. O slovo se přihlásí stárnutí a pohled na vaši těžce zkoušenou pleť to pokaždé potvrdí. Otázka je tedy jasná. Jak pokožku opětovně nadopovat kyselinou hyaluronovou? Pro to, abyste mohli podniknout první kroky, musíte pochopit, jak funguje a co plní za úkoly.

Každodenní povinnosti kyseliny hyaluronové:

  • Hydratace, pevnost, hladkost
  • Vyhlazení vrásek
  • Syntéza kolagenu a elastinu
  • Antioxidační účinky
  • Buněčná obnova pokožky
  • Schopnost tlumit záněty

Jedna z nejdůležitějších vlastností kyseliny hyaluronové je ale často na samém chvostu, nezajímavá, opomíjená. Jde ale o základní úkol, který nezvládá zdaleka každý. Připravuje totiž na pokožce živnou půdu pro aplikaci krému, séra nebo jiného topického přípravku, zvláčňuje ji a vytváří podmínky, aby se všechny prospěšné složky bez potíží dostaly do spodních vrstev kůže a mohly začít působit. Díky této vlastnosti funguje jako “expresní lifting”, kdy můžete první změny na vzhledu pozorovat už během pár hodin.

Kde se vzala?

Slovo hyalus označující výraz “skleněný” je pro bezchybnou a vyhlazenou pokožku více než příznačné. Původně se ale kyselina hyaluronová pojila spíš s křupajícími klouby. Společně se sodnou solí totiž tvoří synoviální tekutinu, která ulevuje měkkým tkáním, snižuje tření a pro chrupavky je něco jako pro člověka lžička kokosového oleje denně. Bolesti kloubů, páteře, prstů, kompletní projevy artritidy a celkové problémy s pohybem může právě kyselina hyaluronová poměrně rychle utlumit. Tělo si ji sice vyrábí, ale takové množství na potlačení zdravotních komplikací spojených s pohybovým aparátem pochopitelně nestačí. Užívání kyseliny ve formě doplňků stravy je neškodné a může působit není při akutním stavu, ale i jako preventivní opatření.

kyselina hyaluronová 

Tím ale kouzla kyseliny hyaluronové zdaleka nekončí. Neustále probíhají výzkumy a světlo světa spatřují nová a nová odhalení, kde všude může být tato pro mnohé přežitá látka účinná.

  • Reflux žaludku
  • Zmírnění poškození jater
  • Podpora cévního systému
  • Rychlá buněčná regenerace
  • Lepší hojení ran a popálenin
  • Regulace propustnosti střev

Zaměřeno na pokožku

Spousta lidí o výše zmíněných účincích kyseliny hyaluronové ani netuší. Veškerá pozornost se totiž upíná k pokožce. Je to stejně nerozlučná dvojka jako králíci z klobouku.. Navěky věků.

Výzkumy, které proběhly, došly k jasnému závěru. Kyselina působí především na vrásky, vyplňuje je a ty drobnější na čas mizí. Zároveň zvláčňuje, hydratuje a vyživuje, čím brání projevům stárnutí.

 

Po dvanácti týdnech užívání je podpora hydratace na neuvěřitelných 96 %.

Na jeden gram kyseliny hyaluronové se umí navázat až šest litrů vody.

Napomáhá pokožce vyrábět svůj vlastní kolagen, čímž přispívá k lepšímu vypnutí kůže.

 

Na druhou stranu ani tato látka - na základě reklam - není všespásná. A pokud jí uštědříte ránu v podobě několika cigaret denně, nevyspání, alkoholu nebo života plného stresu, na kůži se tyto prohřešky dřív nebo později projeví. Kyselina hyaluronová je tedy účinná jen do té míry, do které jste ochotni přiložit ruku k dílu a přispět k mladistvému vzhledu změnou životního stylu.

Jedinou nevýhodou kyseliny hyaluronové je to, jak jakmile si na ni kůže zvykne, při odluce okamžitě poznáte rozdíl. Ale proč přestávat s něčím, co funguje, prospívá a činí člověka šťastným a sebevědomým?