Mají konopné produkty při ADHD zelenou?

Svět je tou svéráznou bylinou poblázněný. Konopí vládne všemu. Čaje, masti, oleje, povlečení i šátky a přehozy, cukrovinky a pamlsky pro zvířata. Je zkrátka všude. Nezapomíná se ani na děti s ADHD. Je to tak správně?

Co je to ADHD?

O ADHD se hodně mluví. Jen škoda, že o něm málokdo něco ví. Je vaše dítě zlobivé? Nesoustředěné? Má svůj svět? Vzteká se? Odporuje vám? Mívá záchvaty smíchu a špatně spí? Straní se dětem? Má výkyvy nálad? Určitě za tím stojí ADHD. Nebo ne? Ne. Tak jednoduché to opravdu není. Mohlo by se zdát, že jakmile dítě nezapadá do tabulek vycvičené opičky, hned za tím stojí Attention Deficit Hyperactivity Disorder neboli porucha pozornosti.

Čísla mluví jasně. Výskyt ADHD je čím dál častější, ale i tak se v rámci České republiky pohybuje jen kolem 14 tisíc pacientů. U více než 80 % z nich projevy poruchy odezní do konce puberty a jen zhruba šestina lidí si nese nemoc až do dospělosti. Většinou ale už umí s emocemi pracovat a nepředstavuje výrazné omezení v běžném životě.

Na druhou stranu představuje ADHD zdravotní komplikaci, kterou je třeba řešit. Nejde totiž jen o narušení psychického vývoje, ale i vztah s vrstevníky nebo rodiči a schopnost fungovat v kolektivu, vnímat svoje tělo a emoce nebo respektovat autority.

Projevy ADHD - nemusí se u pacienta ukázat všechny, stačí pár vybraných, každý v jiné intenzitě, mohou přicházet v cyklech, objevovat se a zase odeznívat, lišit se ty v dětství a následně v dospělosti:

  • Nezájem o činnosti, které nepovažuje za lákavé
  • Neustálý pocit nespotřebované energie
  • Potřeba pohybu
  • Zapomínání, zbrklost, nesoustředěnost
  • Vnitřní neklid, nepozornost
  • Impulzivní chování
  • Emoční výkyvy
  • Zvýšené riziko užívání návykových látek

Mají konopné produkty při ADHD zelenou

Léčba ADHD

Vzhledem k tomu, že se ADHD projevuje v dětství, je tu zvýšená snaha lékařů vyhnout se medikamentům s mnoha vedlejšími účinky. Na druhou stranu i na ty občas přijde řada. V případech, kdy je třeba upravit produkci látek v mozku a stimulovat pozornost a soustředění. velká část léčby se ale zaměřuje na kognitivně-behaviorální terapie a na úpravu režimu a životního stylu s vyrovnaným poměrem pohybu a relaxace. Je třeba naordinovat metody a postupy ve školském zařízení, zájmových skupinách i v práci a osobním životě a uzpůsobit prostředí kolem pacienta tak, aby ho nic z toho zbytečně nerušilo a nenarušovalo schopnost koncentracce. Většinou jde o “projekt” pro celou rodinu a blízké okolí dítěte s ADHD, aby všichni, kdo s ním pracuje, nevybočil z nastavených pravidel.

Ve zkratce: děti s ADHD jsou vnímány jako nevychované, dospělí s ADHD jako neasertivní!

Konopí jako všelék?

Konopí je velmi oblíbené a neustále se rozšiřuje jeho záběr, na co všechno působí. Čím dál častěji se zmiňuje právě v souvislosti s dětmi.

Na jedné straně stojí cukrovinky nebo sypané čaje, na druhé oleje, které se dávkují po kapkách a mají poměrně vysokou biologickou dostupnost, rychle se vstřebávají a vcelku intenzivně působí na funkce v organismu. Záleží také na obsahu látek v užívaném produktu, jako je CBD, CBN, CBG, terpeny a flavonoidy nebo nosné oleje (kokosový, olivový, avokádový, hroznový..) s dalšími specifickými vlastnostmi.

Právě kanabidiol (CBD) je v souvislosti s ADHD zmiňován nejčastěji. Důvodů je několik:

  • Podporuje spánek
  • Zmírňuje stres
  • Pracuje s energií
  • Vyrovnává hladiny hormonů
  • Podporuje chuť k jídlu
  • Brání emoční labilitě
  • Tlumí úzkostné stavy
  • Podporuje koncentraci
  • Odbourává třes a chronické bolesti

Výzkumů je ale málo a i přesto, že je riziko vedlejších účinků, zanedbatelné, existuje. To, že působí přírodně, neznamená, že je automaticky lepší. Konopný olej funguje skvěle jako podpůrná berlička při léčbě v podobě terapií a změně režimu. To je ten nejlepší možný balíček, jak brojit proti projevům ADHD. Jedině komplexní léčba, kdy každý segment - ať olej z konopí, výchovné metody, dostatek pohybu, způsob komunikace, čas pro sebe a spousta dalšího - má smysl a pozitivní výsledky.

My v Epidermě síle konopí věříme a naše produkty jsou toho důkazem. Sázka na něj se nám mnohokrát vyplatila a vyřešila četné kožní potíže i trable se spánkem a hormonální nerovnováhou nebo se stresem. S nadsázkou by se dalo říct, že necítíte-li se ve své kůži - navenek nebo zevnitř - konopí v jakékoli formě podává pomocnou ruku.

Buď v klidu mamalive.cz testování