Blíží se Mezinárodní den zdravého spánku, zatočte s nespavostí

Brzy nastane astronomické jaro, noci se postupně začnou zkracovat a počasí bude čím dál přívětivější. Ještě předtím se ale 17. března uskuteční Mezinárodní den zdravého spánku, který je každoroční událostí pořádanou Výborem Světového dne spánku od roku 2008. Tato akce má být nejen oslavou spánku, ale zaměřuje se taktéž na řešení problémů se spánkem prostřednictvím lepšího zvládání a prevence poruch spánku.

Celosvětové poselství Mezinárodního dne spánku

Každoročně přitahuje Mezinárodní den spánku pozornost celebrit a médií z celého světa a zapojilo se do něj již více než 88 zemí. Spánek je totiž nezbytný pro zdraví – jeho nedostatek může ovlivnit jak fyzickou, tak duševní pohodu. Cílem Mezinárodního dne spánku je propagovat toto důležité celosvětové poselství a připomínat, jak je spánek životně důležitý pro celkové zdraví.

Osvěta v boji proti problémům se spánkem

Osvěta se tedy mimo jiné zaměřuje na boj proti problémům se spánkem, jelikož podle vědeckých průzkumů je až 60 % populace dospělých nespokojeno s kvalitou či množstvím svého spánku. Zhruba jen jedna třetina lidí, kteří trpí poruchami spánku, vyhledá odbornou pomoc. Pokud máte se spánkem potíže, určitě byste se neměli zdráhat navštívit svého praktického lékaře, který vás může nasměrovat, jak daný problém řešit. Ne vždy je nutná medikace, někdy jen stačí upravit některé návyky.

Dodržujte před spánkem konzistentní rutinu

Dobrého spánku můžete docílit například dodržováním konzistentní rutiny před ulehnutím. Někdo doporučuje, abyste spali ve vyvětrané místnosti při teplotě 18–20 stupňů Celsia, případně při otevřeném okně. Místnost by měla být zatemněná a neměl by se v ní nacházet televizor či jiná rušivá elektronika. Vzdálit se od obrazovek může být pro někoho obtížné, ale věřte tomu, že to přináší velkou odměnu, jelikož světlo vyzařované z elektronických zařízení udržuje naše mozky stále v pozoru.

Naslouchejte svému tělu

Své tělo můžete tedy „vycvičit“ k tomu, aby spalo každou noc ve stejnou dobu. Také intenzivní sport během dne nebo lehké protažení před spánkem mu pomůže se lépe připravit na nadcházející zotavovací proces. A co si budeme povídat, už naše babičky znaly osvědčené bylinky, které napomáhají ke klidnému spánku. Za všechny jmenujme meduňku, levanduli či kozlík. Existuje i celá řada přírodních doplňků stravy, jako jsou například kapsle SPI V KLIDU® ke zklidnění stresu a nervozity, které současně navodí lidský organizmus k důkladnému spánku.

Untitled design (59)

Nedostatek spánku a kožní potíže

Nedostatek spánku je spolu se stresem a pocením považován za jeden ze tří hlavních spouštěčů akné a může způsobit i kožní vyrážky. Absence kvalitního odpočinku v průběhu noci může v dlouhodobém horizontu zhoršit i některé kožní poruchy, jako je třeba atopický ekzém nebo psoriáza neboli lupénka.

Tip → Přečtěte si náš článek Jak se zbavit akné.

Nedovolte, aby měly stresové hormony hlavní slovo

Špatný nebo nedostačující spánek představuje pro lidský organismus velkou zátěž a stres. Bohužel tak přispívá ke vzniku nebo zhoršení akné prostřednictvím zvýšených hladin kortizolu. Kortizol je jedním z hlavních stresových hormonů, vyčerpává prospěšné oleje a oslabuje kožní bariéru, čímž umožňuje odvod vlhkosti a vede k nadměrné produkci kožního mazu. 

Léčba akné? Sáhněte po vědecky ověřené dermokosmetice

Do úspěšného boje s akné se můžete vydat například s pomocí speciální dermokosmetiky EPIDERMA® obsahující patentované kompozice a aktivní látky pro maximální účinek. Při vleklých potížích doporučujeme Konopný (CBD) profi program: akné, díky kterému dáte vale ošklivé pleti. Program můžete pro větší efektivitu doplnit CBD bioaktivní micelární vodou na akné

epiderma_profi