Namožené svaly nejsou banalita. Víte, proč je nepodceňovat?

Nepříjemné svalové bolesti, které způsobují namožené svaly nebo natažené vazy či šlachy potrápily už asi každého z nás. Většina z nás tyto stavy sice vnímá jako nekomfortní stav, přesto však je ale považuje za banalitu, kterou nijak neřeší. To však může být často na škodu. Víte, jak dochází k namožení svalů, jak tyto problémy řešit, a hlavně proč je řešit? Poradíme, jak nejlépe postupovat, abychom si co nejrychleji ulevili od bolesti a nepříjemných stavů.

Zná to asi každý. První sportovní aktivita po delší době nečinnosti, popřípadě nový druh sportu a pohybu, při němž zapojujeme jiné svaly, než na které je naše tělo zvyklé, případně přehnaná zátěž při sportu nebo fyzické aktivitě a problém je na světě. „Zhruba do 24 hodin po sportovní nebo jiné fyzické aktivitě se dostaví nepříjemná bolest, namožení nebo ztuhlost svalů. Ta je většinou signálem, že jsme trénink přehnali, přetížili svaly, zapojili netrénované svaly nebo jsme necvičili správně,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický.

Bolest svalů je tak podle něj odpovědí na zátěž a zároveň i varovným signálem, že naše svaly potřebují regeneraci. Nad takovýmto stavem se však podle něj nikdy nevyplácí mávnout rukou, a to jak s tím, že bolest přejde, neřešit ji a věnovat se sportu i nadále, a stejně tak není ani vhodné hned ulehnout do postele nebo pohovku a čekat až vše odezní.

Omezení sportovní aktivity

Při stavech namožených nebo natažených svalů či svalové bolesti je nezbytné zvolnit a vyvarovat se další sportovní aktivity, při které namožené svaly zatěžujeme. „Ačkoli se nám může zdát bolest svalů jako banalita, často to tak není. Většinou nám ukazuje, že nejsme dostatečně trénovaní a svaly jsme nezatěžovali správně. Může jít o klasickou únavu svalů, kdy při jejich přetížené došlo k tomu, že ve svalech vznikl nadbytek kyseliny mléčné, která tyto stavy způsobuje, ale stejně tak může jít i o počínající poranění svalů. Další fyzickou aktivitou bychom problémy jen prohloubili a zhoršili. A i v případě, že jde o běžnou svalovou únavu nebo namožení bychom si fyzickou aktivitou mohli způsobit poškození svalů, ale ani by se nám nesportovalo dobře. To je dané především tím, že vlivem bolesti nedáme svalům šanci zapojit se v celém jejich rozsahu a při sportu tak můžeme být nebezpeční pro sebe i okolí, a navíc si ani neužijeme dostatečnou radost ze sportu,“ vysvětluje MUDr. Skalický.

Vhodná tak podle něj ale není ani absolutní absence pohybu a ulehnutí do postele nebo na pohovku. Svalům musíme dopřát čas na regeneraci, ale zároveň je pozvolna začít zatěžovat. Jejich stav a rychlý návrat do kondice je navíc ideální podpořit i odpovídající krémy s prohřívacím účinkem řešící tyto stavy (např. Epiderma Hurtex). Zapomenout bychom ale rozhodně měli na všechny léky na bolest, které jsou jednak plné chemie, ale představují i další riziko. „Tím, že léky na bolest nepůsobí v místě problému, ale spíš otupují naše vnímání a cítění bolesti, riskujeme, že namožené partie zapojíme rychle do další aktivity, a naopak si problematické partie ještě více narušíme a poškodíme. Před léky na bolest je tak v těchto situacích skutečně třeba mít se na pozoru. Problémy je proto nutné řešit lokálně, speciálními krémy a gely,“ upozorňuje MUDr. Skalický.

Boelst svalu u sportovcu

První pomoc svalům a šlachám

Stav namožených svalů a svalových bolestí je však vhodné vždy řešit a snažit si co nejúčinněji pomoci od bolesti. Sice i bez našeho zásahu a pomoci odpovídajících S.O.S. přípravků postupně bolesti odezní, ale zbytečně tak dobu vrácení se do normálu prodloužíme a delší dobu se musíme potýkat s nepříjemnými stavy.

Ideální tak je svaly a problematické partie ošetřovat speciálními hřejivými gely, často známé také jako Thermolka, které řeší právě problémy ztuhlosti svalů, jejich namožení, popřípadě stavy natažených šlach. „Jako nejvhodnější se ukazuje kombinace kafru, přírodních olejů jako je hřebíčkový, allantoinu a betulinu. Pokud je ještě podpoří obsah CBD, neboli kanabidiolu, můžeme si být jisti rychlejším nástupem účinků a rychlejším uvolněním svalového napětí a potlačení bolesti,“ říká MUDr. Jiří Skalický.

 

Skvělým pomocníkem tak je například hřejivé konopné mazání Epiderma Hurtex, které v sobě všechny tyto účinné látky pojí a svalům zaručuje úlevu, prohřátí, protizánětlivý efekt i rychlý návrat do normálu. Pokud se však ani po několika dnech péče svalové bolesti nelepší nebo neodeznívají, je vhodné navštívit lékaře, který zhodnotí náš zdravotní stav a dovede určit, zda se například nejedná o poranění nebo natržení svalů či šlach. Na takovéto stavy jsou pak už i speciální krémy a gely krátké. Sice dovedou ulevit, ale například natržené svaly nebo vazy nevyřeší.

Na novou zátěž postupně Ať už se ke sportovní nebo fyzické aktivitě vracíme po delší době nečinnosti nebo po vyřazení z provozu vzhledem k namožení svalů či po úrazu, vždy musíme začínat postupně.

Na prvním místě je nezbytné zahřátí svalů ještě před tím, než se vrhneme na sport. Je tak vhodná například svižnější chůze nebo několik základních cviků jako jsou dřepy, protažení se nebo poklus na místě. Rozproudíme tak krev, svaly správně zahřejeme, a i v případě pádu, například při lyžování, neriskujeme hned jejich poškození nebo jej výrazně minimalizujeme.

Se zátěží je rovněž nezbytné začít postupně, a to ať už se jedná o běh, cvičení v posilovně nebo lyžování. Vhodné je proto zvolit určitou dobu, po kterou se danému sportu věnujeme a tu s dalším a dalším tréningem nebo cvičením pozvolna prodlužovat. Stejně tak, pokud i při samotné aktivitě začneme cítit mírnou bolest svalů nebo určitých partií je vhodné si dát pauzu anebo pohyb ukončit a dát svalům čas na regeneraci.

Při sportu je tak na prvním místě vždy takzvaně nepřepálit start, abychom první pohyb po delší době neměli spojen s nepříjemnými pocity nebo nás na delší dobu nevyřadil z provozu. Zároveň jej nesmíme dělat ani „na sílu“, protože tak zbytečně riskujeme poškození nebo poranění svalů a delší návrat do kondice.  

 Namozeno svaly konopne mazani