Psychické problémy aneb, víte, jak na prevenci bez léků?

Náročná moderní doba, hektické dny a měsíce, tlak na výkon, díky moderním technologiím neustálý dosah kdekoli a kdykoli a k tomu permanentní zdražování a růst cen a často se zvyšující požadavky v práci, škole i rodině. Není divu, že osob, které se potýkají s psychickými problémy narůstá. Statistiky dokonce uvádí, že u nás aktuálně trpí zhruba 1 575 000 osob určitými psychickými obtížemi a toto číslo každý rok roste. Jen za posledních 10 let a zvýšilo o 22 %. Co je však naprosto alarmující je fakt, že více jak 80 % osob starších 30 let je léčeno antidepresivy, přesto však jejich počet ani využití léků neklesá. Pokud se tak i vy aktuálně cítíte v psychické v nepohodě, není na co čekat, ale je třeba začít tyto stavy hned řešit, aby to za pár měsíců neskončilo hospitalizací a předepsáním antidepresiv. Jde to totiž i jinak!

Psychické problémy v naší populaci vždy byly, jsou a budou. Co se však od minulosti změnilo jsou možnosti a způsoby, jak je lze řešit a také jejich vnímání společností. „Dnes věnujeme méně času pěstování a rozvíjení skutečně kvalitních osobních vztahů. Tyto vztahy čím dál častěji nahrazujeme neplnohodnotnými, nenaplňujícími vztahy, kterých sice díky sociálním sítím máme tisíce, ale nejdou do hloubky. O těch skutečných skoro nevíme. Jenomže právě v těch skutečných můžeme hledat bezpečí, čerpat energii, povzbuzení či sdílení životních útrap, když se vyskytnou. Jak se říká sdílená bolest je poloviční bolest. Životem se spíše necháváme vláčet, než abychom si jej aktivně tvořili a řídili. A pokud se objeví problém a my nemáme vybudovanou dostatečnou sociální síť či nemáme naučené efektivní způsoby jejich zvládání, cítíme se na něj sami a slabí. Nevěříme, že problém dokážeme sami zvládnout, a tudíž se příliš vylekáme a raději si necháme předepsat antidepresiva a jiné psychiatrické léky,“ vysvětluje psychoterapeutka PhDr. Mgr. Šárka Kubcová, Ph.D. 

Tomuto trendu dokonce přesně odpovídají aktuální statistky, které ukazují, že spotřeba léků na deprese a úzkosti meziročně roste o 7 % a Češi jsou v jejich užívání dokonce na 10. místě v Evropě. Nakonec, za posledních 20 let se spotřeba antidepresiv šestinásobně zvýšila, a pokud už dojde k hospitalizaci je více jak 80 % pacientů nad 30 let léčena právě antidepresivy.

Přitom vše lze řešit i prevencí. Stačí nebýt vůči vlastním pocitům imunní a nemávnout nad nimi rukou se slovy, že to zase přejde. Naopak, je třeba začít vlastní psychiku řešit už při prvních signálech diskomfortu. A jak na to?

Sport a pohyb

Staré známe heslo „Ve zdravém těle, zdravý duch“, zde platí na 100 %. Pohybem a sportovní aktivitou se tak jednak zabavíme, zaměstnáme naši mysl, přijdeme na jiné myšlenky, a hlavně rozproudíme svoji energii. A to nejen tu fyzickou, ale i psychickou. Nečinnost je totiž smrtící, a to nejen ve fyzické rovině, ale i v té psychické. Co se totiž nehýbe, to takzvaně zahnívá. Někdy právě nečinnost a nulový pohyb nebo sport může být hlavním důvodem proč se cítíme nekomfortně, do ničeho se nám nechce a chodíme celé dny takzvaně od ničeho k ničemu. Sport navíc našemu organismu dodává endorfiny neboli hormony štěstí a nic se nevyrovná tomu blaženému pocitu po skončení sportovní aktivity. Nejen, že tak podpoříme svoji kondici, ale napomáháme i své psychice. Pokud se aktivní pohyb a sport stane pevnou součástí našeho životního stylu můžeme si být jisti, že jsme udělali první krok k duševnímu zdraví a že se naše úzkost, deprese nebo splíny brzy zlepší.

Boelst svalu u sportovcu

Spřízněná duše

Mít okolo sebe někoho blízkého, nějakou spřízněnou duši, přijde vhod vždy. Nejvíce však její nutnost poznáme v době, kdy řešíme problémy, je nám úzko nebo nevíme kudy kam. Žijeme v době, kdy máme na sociálních sítích tisíce přátel. Když ale potřebujeme, byť jediného, často zjišťujeme, že žijeme ve světě klamu a iluzí. Pokud naše skutečné přátele, skutečné spřízněné duše, dovedeme spočítat na prstech jedné ruky, můžeme se považovat za skutečně bohatého člověka. Často ani nás partner nebo rodina nejsou ti, kteří nám dovedou a chtějí pomoci, kteří tu jsou pro nás a my a naše problémy je skutečně zajímají. Přesto stačí tak „málo“. Věnovat nám čas, mít možnost se někomu vypovídat, probrat svoji situaci, vyslechnout si názor druhého nebo se jen mít v náročných časech kam vracet, vracet se domů, kde na nás někdo čeká. A to nejen fyzicky, ale i duševně. Jak se říká, není důležitá fyzická vzdálenost, ale vzdálenost duší. A tak můžeme zjistit, že naší nejlepší spřízněnou duší je dávný kamarád z dětství žijící na druhé polokouli nebo dokonce naše kočka či pes, které nás nikdy neopustí. Ano, i zvíře může být skvělou spřízněnou duší. Pocit, že na nás denně čeká a že nás potřebuje je totiž k nezaplacení a dovede nám rovněž poskytnout psychickou vzpruhu.

Pratele pri psychickych problemech

Seberozvoj

Pokud se necítíme ve své kůži je vhodné se zaměřit na své vlastní nitro a zkusit trochu pochopit svoji situaci a najít řešení. S tím nám skvěle pomůže četba seberozvojové literatury, případně sledování videí na téma seberozvoje. Můžeme tak zjistit, že naše problémy nejsou až tak výjimečně, že se běžně dějí a že je před námi zažívalo už tisíce jiných. Pokud navíc vidíme příběhy lidí, kteří se z problémů a depresí dostali, můžeme vidět i jejich cestu, která pro nás bude návodem i pozitivním nábojem a pomyslným světlem na konci tunelu. Seberozvoj je však vhodné nepodceňovat ani v situaci, kdy už máme pocit, že nás psychika netrápí. Vždy je vhodné znát základní metody, jak pracovat s vlastními nitrem. Třeba jen proto, abychom se ujistili, že jdeme správnou cestou a kde je naše místo na pomyslné mapě. Někdy totiž naši psychiku dovedu dostat na dno lidé z našeho okolí, zejména pokud narazíme na manipulátory. Proto je nezbytné se dostatečně dobře znát a vědět, kdy hledat chybu u sebe a kdy je problém cizí a ne náš.

seberozvoj a psychické problemy

Pomoc z přírody

Naši předci žili více se spojitosti s přírodou. Rozuměli jí a jejím cyklů, často v ní pracovali, pečovali o ní, uměli z ní čerpat energii i pomoc v případě problémů, těch psychických nevyjímaje. Ani by je tak nenapadlo sáhnout po lécích a chemii a snažit se jimi pomoci své psychice. Naopak, natrhali nebo usušili si bylinky jako je dobromysl a kozlík lékařský a měli prakticky po starostech. Pokud tedy hledáme vedle úpravy životního stylu i jinou pomoc, neměli bychom na přírodu zapomínat. „Chceme-li svoji psychickou kondici podpořit něčím účinným, nevolejme hned pro antidepresivech, ale vsaďme právě na přírodu. Třeba na doplňky stravy, ale jen ty ryze přírodní, s ideální vyváženou kombinací rostlin a bylin, které naši psychiku podpoří. Ve stavech psychické nepohody, úzkostí nebo depresí se jako nejúčinnější kombinace ukazuje mix kozlíku lékařského, dobromyslu a mučenky pletní, které ještě doplňuje konopný olej. Ty se spolu navíc pojí v přírodní doplňku stravy Buď v klidu od české značky Epiderma, který ocení i naše imunita, celkově nás zklidní a harmonizuje a pomůže i od třesu rukou nebo s kvalitním spánkem,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a dodává, že pokud hledáme pomocníka na psychické problémy, tak jedině přírodně, s ověřeným a patentovaným složením.

Konzultace a on-line terapie

Někdy se stane, že přes všechny kroky je třeba svoji psychickou kondici řešit i hlouběji a ať děláme co děláme, nemáme okolo sebe žádnou spřízněnou duši. „V takovém případě je vhodné se obrátit na odborníka, který s námi problémy rozebere, vysvětlí následné kroky a objasní proč se právě cítíme psychicky na dně a jak z toho ven. Ideální jsou zejména on-line konzultace a terapie, například Mindwell.cz, díky kterým budeme mít pocit soukromí a vše zvládneme vyřešit na dálku, on-line jen přes mobilní telefon nebo notebook. Takovéto formy terapií jsou navíc ideální i ve stavech depresí a panických ataků, kdy máme strach z lidí nebo mezi ně vůbec nedovedeme vyjít,“ říká PhDr. Mgr. Šárka Kubcová, Ph.D.