PrimaŽena.cz: Kvůli pandemii špatně spíme. Co s tím?

Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří stres, nezdravý životní styl nebo nepravidelný režim. Není tak překvapivé, že se během pandemie plné práce z domova, nejistoty a neustálého žonglování mezi karanténou a normálním režimem spí o něco hůř. Jak na lepší spánek?

Kvalitní a nepřerušovaný spánek je v našich životech přinejmenším stejně důležitý a prospěšný jako zdravá strava a nějaký ten pohyb. Nedostatek spánku může negativně ovlivnit mnoho aspektů života - od pracovních výkonů až po podrážděnost. Přirozeně je tak v našem zájmu tento deficit řešit.

"Nejčastější spánkovou poruchou spojenou s vlivem pandemie je nespavost. Může se projevit krátkodobě, ale u citlivějších jedinců může mít i dlouhodobý charakter. Lidé mají problém s usínáním a udržením spánku - spánek je mělčí, přerušovaný a dříve se budí. Prvním krokem k řešení problému je řádná spánková hygiena. Nejdůležitější je pravidelnost. Choďte spát a vstávejte vždy ve stejnou dobu. Nespěte přes den, omezte nešvary v podobě stimulantů jako je kofein nebo čaj, vynechte alkohol. V posteli nejezte, namísto seriálů a filmů nebo rozhovorů o zásadních věcech si před ulehnutím dopřejte relaxaci. Lehká večeře v časných večerních hodinách také pomáhá," vysvětluje MUDr. Martin Pretl, CSc., ze spánkové laboratoře INSPAMED, s.r.o.

Spi v klidu_léky na spaní

Co mohu pro lepší spánek udělat předtím, než se obrátím na odbornou pomoc?

Jak už jsme zmínili, problémy s usínáním a nespavostí často klíčí ve špatné životosprávě a celkovém zanedbávání se. Ještě než se člověk obrátí na odborného lékaře, měl by se zamyslet nad tím, co pro svůj dobrý spánek dělá on sám, a "zamést si před vlastním prahem". Pokud tušíte, že si nějaký den místo sklenky vína můžete jít zaběhat či zaplavat, určitě je to správná cesta. Vhodným doplňkem nového režimu mohou být i bylinné doplňky stravy.

spi v klidu_CBD_epiderma

"Pro zlepšení spánku jsou zajímavou alternativou k lékům doplňky stravy, které mohou pomoci. Už naše babičky pily pro lepší spánek meduňkové či heřmánkové čaje. V dnešní době jsou populární konopné oleje, kde je účinnou složkou kanabidiol, také známý jako CBD," vysvětluje lékař MUDr. Jiří Skalický, který stojí za vývojem bylinných tobolek s obsahem kozlíku lékařského, mučenky, dobromysli a konopného oleje. Konopný olej se svými nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 a omega-6 pomáhá regeneraci kožních buněk.

Pro lepší spánek i zdravější pleť

Využití kanabidiolu v moderní medicíně se věnoval už nespočet lékařů z různých odvětví. Významnou výhodou CBD je nezpochybnitelně jeho přírodní původ, který dovoluje, na rozdíl od některých léčiv, jeho užívání déle než několik týdnů.

O navození přirozeného a nerušeného spánku skrze kanabidioly a bez použití chemických přípravků se díky svým produktům snaží česká společnost EPIDERMA, která vyvinula 100% přírodní doplněk stravy Spi v klidu. Ten kombinuje čtvero účinných látek a bylin, kde jednou z nich je právě zmiňované CBD. Mimo jiné pomáhá obnovovat kožní buňky a ulevuje při dermatologických potížích. Dopřejte si zdravý spánek a probouzejte se plní síly a energie do nového dne. Spěte v klidu celou noc.

spi v klidu_epiderma

 

Zdroj: https://www.primazena.cz/l/kvuli-pandemii-spatne-spime-co-s-tim/