Vlasy a zima. Víte, proč trpí a jak o ně správně pečovat?

Vlasy, koruna krásy, říká se. Aby byly krásné i v zimě a chladných měsících, které pro ně představují zátěž podobně jako pro naši pleť, je třeba jim dopřát zaslouženou péči. Bohatá hříva plná lesku a viditelného zdraví totiž není samozřejmostí ani otázkou štěstí, ale stojí za ní důkladná péče, která správným mytím vlasů pouze začíná. Zjistěte, jak o vlasy během zimy vhodně pečovat, na co nezapomínat a proč je zásadní nejen domácí péče, ale i ta profesionální, a dokonce i výživa vlasů takzvaně zevnitř. Exkurze do světa vlasové krásy může začít.

Fakt, že podzim a zejména zima představují pro naši kůži maximální zátěž je dnes už naštěstí známý. Snažíme se proto o pokožku pečovat, ošetřovat ji, používat vhodné specializované přípravky na citlivou a narušenou kůži nebo krémy a balzámy obnovující kožní bariéru. Na co však v těchto měsících zapomínáme nebo přímo opomíjíme jsou naše vlasy. Ty totiž netrpí o nic méně než naše kůže. 

Proč vlasy trpí?

Vlasy se stejně jako naše kůže musí vrovnávat s vnějšími vliv prostředí, tedy s mrazivým, suchým a chladným počasím, které je maximálně narušuje. Nakonec, příliš dobře jim nedělají ani čepice a další pokrývky hlavy. Pod nimi se totiž pokožka hlavy a vlasy pro změnu potí, což také pro jejich stav a zdraví není přínosné. Pod čepice většinou ani neschováme celou délku vlasů, a tak se často musí vyrovnávat, jak s teplým a vlhkým prostředím po čepicemi, tak s mrazivým a suchým prostředím, kterému jsou vystaveny jejich konečky. 

Vlasy se tak daleko rychleji mastí, mohou se objevovat lupy, trpí na větší lomivost a celkově nevypadají svěže a zdravě. O nějakém lesku, objemu a viditelné síle ani nemluvě. Přesto však řada z nás jejich stav v tomto čase neřeší a nevěnuje jim zvýšenou péči. O to překvapenější jsme pak na jaře, kdy najednou zjišťujeme, že vlasy jsou bez barvy, lesku, energie, že nám více vypadávají a celkově působí nezdravě. Je proto na místě jejich stav a péči řešit už nyní, ať na nás po skončení zimy nečeká nepříjemný šok.

Mytí vlasů jako základ

Základem vlasové péče by v jakémkoli ročním období mělo být především důkladné a pravidelné mytí vlasů. Doporučuje se vlasy šamponem umýt vždy dvakrát, abychom měli jistotu, že jsou skutečně důkladně omyté a zbavené všech nečistot, mazu, prachu nebo potu. Poté je vhodné aplikovat kondicionér a nechat jej na vlasech pár minut působit, aby jim zajistil potřebnou péči. A až následně vlasy pečlivě opláchnout a osušit. 

Depositphotos_41051371_L

Ideální je vlasová péče za pomoci speciálních regeneračních a vitalizujících šamponů, které je pomohou ochránit, regenerovat a dovedou podpořit i stav vlasových kořínků nebo pečovat rovněž o pokožku hlavy. Vhodné je používat pochopitelně šampony dle typů vlasů, tedy na suché, mastné, barvené nebo poškozené vlasy, ale nezbytností je číst také složení šamponů a vybírat produkty bez silikonů, parabenů a dalších chemických složek, které je jen zatěžují. Především v tomto čase je třeba rozhodně z péče nevynechávat ani kondicionéry. Léta zažitý mýtus, že kondicionéry vlasy mastí už dávno neplatí. Dovedou je totiž uhladit, dodat jim lesk, jemnost a ochránit před vlivy prostředí.

Samotným správným mytím vlasů však péče nekončí. Správný postup je třeba dodržet i při sušení. Ideální je použití silnějšího bavlněného ručníku nebo osušky, které dobře sají a odvádí vodu a vlhkost. Vlasy při sušení nikdy nepřelamujeme a nekroutíme, ani je ručníkem rychle netřeme, ale skutečně je jen mírně přimáčkneme a snažíme se ručník přikládat od konečků vlasů až po jejich kořínky a pokožku hlavy. Pokud jsme zvyklí vlasy vysoušet tak, že si z ručníku na hlavě vytvoříme turban, měli bychom myslet na to, abychom jej měli jen několik minut, pro základní vysušení a zbavení vody. Poté už je pro vlasy nejlepší, pokud mohou volně prosychat. 

Profesionální kadeřnická péče

I v případě, že nechodíme do kadeřnictví na pravidelné barvení nebo jinou úpravu vlasů, měli bychom, zejména v tomto čase, domácí péči proložit i profesionální péčí kadeřnických salonů. Vhod nám přijdou speciální masky a zábaly, hlavně ty keratinové, které pomohou vlasy regenerovat, obnovit jejich zdravý stav, podpořit jejich kondici a lesk a pomoci třeba i od lomivosti nebo nadměrného vypadávání. Takovouto péči je vhodné si dopřát alespoň jednou za 6 – 8 týdnů. 

Výsledkem pak jsou svěží, lesklé a zdravé vlasy, protože profesionální péči nic nenahradí. Domů si sice můžeme rovněž masky na vlasy pořídit a aplikovat, ale nikdy se o vlasy nedokážeme postarat tak jako v salonech. Už jen z důvodu, že ne všude si na vlasy vidíme a nemůžeme tak mít 100% pod kontrolou správné nanesení masky nebo pečující kůry.

Hair booster

Výživa vlasů zevnitř

Důkladnou a správnou lokální péči je však vhodné podpořit takzvaně i zevnitř, tedy za pomoci speciálních vyživujících doplňků stravy. „Ideální jsou především ty se 100% přírodním složení bez zbytečné chemie, jako je například Hair Booster od české značky Epiderma. Díky obsahu takzvaného vitamínu krásy neboli B7 v kombinaci se základní aminokyselinou L-Methioninem můžeme stav vlasů, ale dokonce i nehtů a kůže, podpořit ještě uvnitř organismu,“ říká MUDr. Jiří Skalický.

Vlasům tak za pomoci speciálních kapslí pomůžeme doplnit kosmetickou péči a zajistit jim objem, sílu, pevnost a lesk. Zabojujeme tím také proti jejich vypadávání a lomivosti a podpoříme i stav vlasové pokožky, díky čemuž předejdeme vniku lupů nebo přispějeme ke zdravému stavu vlasové pokožky a jejich eliminaci. Příjemným bonusem je pak i zpomalení stárnutí pokožky, předčasného šedivění vlasů nebo výživa vlasových kořínků, z nich síla a krása vlasů vychází.

Co s vlasy nikdy nedělat?

A co s vlasy opravdu nikdy nedělat? V zimě ani kdykoli jindy… Nevzpomínejte!

  • Kroucení a lámání vlasů při vysoušení
  • Vynechávání péče kondicionérů
  • Vysoušení extrémně horkým vzduchem
  • Dlouhé prosychání vlasů pod turbanem
  • Usínání s ještě mokrými nebo vlhkými vlasy
  • Permanentní používání žehliček a kulem na vlasy bez aplikace ochranného spreje proti vysokým teplotám
  • Domácí barvení a odbarvování vlasů
  • Nošení neustále vyčesaných vlasů stažených do pevného culíku nebo skroucených do drdolu
  • Požívání levné vlasové kosmetiky z drogerií
  • Zapomínání na komplexní péči v podobě doplňků stravy určené pro vlasy

hair_booster_premium-epdierma