Bojujete se zimními depresemi? 6 tipů, jak na ně!

Věděli jste, že jedním z nejčastějších období depresí, splínů a psychické nepohody je právě zima a první měsíce nového roku? Ano, je to skutečně tak! Nevlídné, studené počasí, krátké dny, minimum slunečního svitu, a do toho celý rok a celoroční práce před námi. Kombinace aspektů, které nám zrovna na náladě a energii nepřidají. Není proto divu, že o řadu z nás se v tomto období pokouší stavy depresí, splínů nebo alespoň pocity zmaru. Pokud je to stejně i u vás, tak na nic nečekejte a začněte jednat, abyste psychickou nepohodu, co nejrychleji přeprali. Sama totiž většinou neodezní. Přinášíme proto několik tipů, jak se zimními depresemi zatočit.

Pokud se s počátkem roku a prvními zimními měsíci necítíme takzvaně ve své kůži, nemusíme ještě zoufat ani si připadat „porouchaní“, je to totiž naprosto běžné. „K zimě, a zejména k období po náročném konci roku, úbytek energie patří. Nakonec, stejně je to i v naší přírodě, která v tomto čase odpočívá a nabírá síly. Není tedy třeba se hned cítit provinile a vyčítat si, že jsme málo aktivní a činorodí,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a dodává, že stejně tak pocity únavy a vyčerpání jsou zcela normální. 

Přesto je však třeba se mít na pozoru. Pokud se ani po několika týdnech náš stav nejlepší, pociťujeme únavu, a to i psychickou, do ničeho se nám nechce, prokrastinujeme a dny spíš přežíváme, než prožíváme, je třeba tyto stavy řešit. Samy totiž neodezní. Naopak, mohou se ještě více prohloubit a z pocitů psychické nepohody mohou přejít až do depresí.

A jak začít? Základem je změna! Změnit ve svém životě, ve svém okolí a prostředí pár věcí, abychom se mohli doslova znovu nadechnout a získali tak novou energii a odhodlání a deprese na nás nemohly.

ODPOČINEK

Abychom se mohli s vervou vrhnout do dalších aktivit, realizovat své plány, být výkonní v práci a užívat si čas se svými blízkými, je třeba být dostatečně odpočatí. Náš život by pro dosažení psychické pohody měl být v rovnováze, a tu je potřeba dostat i do našeho denního rytmu. Ideálně bychom tak měli 8 hodin spát, 8 hodin pracovat a 8 hodin odpočívat. Pokud je nějaká část této pomyslné trojnožky narušená nejsme v rovnováze, cítíme se diskomfortně a deprese a splíny tak mají v našem nitru živnou půdu. Navíc, i odborníci potvrzují, že odpočinek je zásadní právě v hektických časech, kdy potřebujeme být aktivní a výkonní. Pokud totiž umíme práci proložit správnou relaxací, bude se nám následně daleko lépe pracovat, budeme rychlejší a efektivnější a budeme se i lépe soustředit.

Nespavost po covidu_Spi v klidu

TĚŠENÍ SE

Možná to může znít jako banalita, ale právě těšení se na něco je v boji proti depresím možná tím nejzásadnějším krokem. Ať už řešíme sebevětší problém nebo se necítíme v pohodě, je třeba si vždy stanovit cíl a říct si, na co se těšíme, co bude první věcí, kterou po vyřešení aktuální situace uděláme. Ať už jde o nepříjemný rozchod, stěhování, nebo třeba jen náročný den v práci, je třeba mít bod, pomyslné světlo na konci tunelu, které nám v těžkých chvílích pomáhá. I kdyby šlo třeba jen o dobrou večeři, ulehnutí na pohovku s kávou nebo tabulkou čokolády v ruce či „pokec“ s kamarádkou nebo krátkou procházku. Veškeré těšení naši psychiku dokonale stimuluje a pomáhá náročné časy lépe zvládat. 

JASNÝ DENNÍ REŽIM

Pravidelnost a fakt, že víme, co děláme, kdy to děláme a proč to děláme, je pro naši harmonii a psychickou pohodu také zásadní. Pravidelnost nám totiž vnáší do života jistotu a pokud máme ji, tak deprese nemají v naší psychice živnou půdu. A i přesto, že mnohdy náš denní plán vezme za své a jsme nuceni se přizpůsobovat aktuálním situacím a změnám, už jen fakt, že nějaký plán a režim máme, je pro nás jednoznačným pozitivem. Někdy stačí i drobnosti v podobě vstávání a usínání zhruba ve stejnou dobu, stejný čas odchodu do práce, stejný čas večeře nebo nákupů i určitý sled a posloupnost činností, které řešíme v rámci pracovního procesu. Pokud nám naopak takovýto plán chybí, dostáváme se mnohdy do vleku situací, nestíháme, celý den mezi aktivitami těkáme, nedokážeme se soustředit ani mít na práci i volný čas dostatečný klid a možnosti aktuální činnosti věnovat potřebnou pozornost.

ROZMAZLOVÁNÍ SE

Deprese a splíny zabijí především sebeláska. Je tak zcela nezbytné myslet i sami na sebe a zaslouženě se rozmazlovat. Začít bychom měli od chváleni sami sebe, třeba jen za banality v podobě včasného příchodu do práce, dobře připraveného obědu pro rodinu, nákupu, při kterém jsme na nic nezapomněli nebo i za to, že jsme se dnes hezky oblékli. Hýčkání je ale čas od času potřeba i v další podobě. Jednoduše řečeno, dopřávat si, co nám dělá dobře. Zajít třeba na masáž, do sauny, do kina nebo divadla, rozmazlovat se například luxusním dezertem nebo 3chodovou večeří nebo si dovolit vyrazit s kamarádkami na víkend pryč. Rozmazlování je totiž aktivní odpočinek, při kterém hýčkáme především svoji psychiku, tak, abychom byli v pohodě nejen pro sebe, ale i pro své nejbližší, kterým jen tak můžeme být potřebnou oporou.

ÚKLID

Doporučení v podobě úklidu asi většinu z nás nepotěší, přesto je zásadnější, než by se mohlo zdát. Nakonec, úklid sám o sobě není nijak strašný, nejhorší na něm je odhodlání a přemlouvání se, než se do něj pustíme. Pak už jde téměř sám. A hlavně, úklid je pro naši psychiku a její stav více než důležitý. Pokud žijeme v prostoru, kde je přemíra nejrůznějších věcí, které už pro nás nejsou důležité, nepoužíváme je, jsou nefunkční nebo nám překáží, je to dost často i odraz naší mysli. Stejně tak není vhodné mít doma suché nebo uschlé květiny a rostliny. Ty nám totiž ubírají životní energii. Navíc, pokud se pustíme do úklidu domácnosti, tak nejen že rozhýbeme sebe, ale i vlastní energii, a rovněž se nám bude doma v čistém a uspořádaném prostoru daleko lépe žít, fungovat a budeme se do něj vždy rádi vracet. Někdy nás dokonce úklid domácnosti doslova nakopne a začneme si dělat pořádek a uspořádávat i svou mysl a nitro.

PŘÍRODNÍ POMOC

Podpořit svoji psychickou pohodu, aby na nás deprese a splíny nemohly je vhodné i přírodní cestou. Stejně jako se k přírodě obraceli naši předci, kteří v ní hledali pomoc a které dokázala léčit. „Vsadit můžeme na přírodní doplňky stravy kombinující v sobě vyvážený mix bylin a rostlin, které nás dovedou stimulovat, dodat energii, harmonizovat a podpořit rovněž imunitu. Jako jedny z nejúčinnější pro tyto stavy jsou ty založené na obsahu kozlíku lékařského, dobromyslu a mučenky pletní, které ještě doplňuje konopný olej, přesně jako v přírodních kapslích Epiderma Buď v klidu,“ říká MUDr. Jiří Skalický a dodává, že v hektických a náročných časech není od věci tyto doplňky stravy zařadit do naší každodenní životosprávy. Dovedou totiž pomoci i od bolestí hlavy, třesu rukou, ale třeba i od pálení žáhy nebo pocitu studených rukou.

Buď v klidu mamalive.cz