4 důvody, proč užívat kolagen

Kolagen je bílkovina, která tvoří základní stavební prvek pojivové tkáně v těle savců, včetně lidí. Tvoří asi 30 % celkového množství bílkovin v těle a má velmi důležitou roli, jelikož pomáhá udržovat strukturu a pevnost kůže, kloubů, kostí, vazů či šlach. Je také důležitým faktorem v regeneraci tkání a pomáhá s jejich růstem a opravou.

Kolagen jako doplněk stravy

Produkce kolagenu v těle se bohužel s věkem snižuje, což může mít za následek zhoršení zdraví a vzhledu. Nicméně užívání kolagenu jako doplňku stravy může mít mnoho pozitivních účinků. V následujícím článku vám přinášíme 4 důvody, proč byste měli o užívání kolagenu uvažovat.

1. Zdravé klouby a kosti

Kostní tkáň a chrupavka jsou složeny z velkého množství kolagenu, který jim dodává pevnost a flexibilitu. Pokud tedy tělo nedostává dostatek kolagenu, může to vést ke zhoršení zdraví kloubů a kostí. Kolagen zajišťuje správné fungování kloubního mazu, což zlepšuje kloubní pohyblivost a snižuje bolest v kloubech. Dále může pomoci také při obnově poškozených chrupavek a podporuje růst nových kostí.

2. Zlepšení vzhledu pokožky

Kolagen je jednou z hlavních složek pokožky a je zodpovědný za její pružnost, sílu a hydrataci. Jak už jsme zmínili, s věkem se množství kolagenu v pokožce snižuje, což může vést k výskytu vrásek, suché a podrážděné pokožky a dalších problémů. Užívání kolagenu jako doplňku stravy může pomoci zlepšit vzhled pokožky, vyhladit její texturu a zpomalit proces stárnutí. 

3. Zdravé vlasy a nehty

Kolagen je důležitým proteinem, který tvoří základní strukturu vlasů a nehtů. Jeho přítomnost v těle podporuje růst, pevnost a elasticitu vlasů a nehtů. Pokud ho má tělo nedostatek, může to vést ke křehkým nehtům a ztrátě vlasů.

Tip → Přečtěte si náš článek Kůže, vlasy a nehty. Trojlístek, kde se projeví skutečné zdraví!

4. Podpora přirozeného trávení

Kolagen se nachází také v trávícím systému a pomáhá udržovat zdravé trávení. Zachovává zdravou stěnu střeva a chrání ji před poškozením, přispívá tedy k prevenci nebo zmírnění zánětu střev. Kolagen také obsahuje aminokyselinu glycin, která pomáhá v trávícím traktu zachovávat zdravou sliznici. Sliznice je tenká vrstva tkáně, která vystýlá vnitřní povrch trávícího traktu a chrání proti infekcím.

Kromě kolagenu pomůže i „vitamín krásy“

Jako „vitamín krásy“ bývá lidově označován biotin (neboli vitamin B7). Už při mírném nedostatku tohoto vitamínu v těle se může zhoršit pokožka, nehty i vlasy. Pokud vás trápí suchá pokožka, akné či ekzémy, měli byste si dopřát kosmetiku nebo doplňky stravy s biotinem. Ty navrací pleti a vlasům zdravý vzhled a krásu a působí jako prevence kožních problémů. Vyzkoušet můžete například doplněk stravy Hair Booster Premium od EPIDERMY. Mezi jeho přínosy patří například, že:

  • eliminuje vypadávání vlasů,
  • pomáhá regenerovat kožní buňky,
  • je 100% přírodní,
  • zpomaluje stárnutí pokožky,
  • zpomaluje předčasné šedivění vlasů.

hair booster premium