5 přírodních prostředků na suchou pleť, o kterých jste možná nevěděli

Suchá pokožka je běžným problémem mnoha lidí a objevuje se zejména v zimním období, kdy bývá vzduch suchý a studený. Může se vyskytovat na různých částech těla, ať už jsou to ruce, nohy, tvář či rty apod. Pokud suchá pokožka není správně hydratovaná, může se stát zánětlivou, což může vést k dermatologickým problémům.

Nekonečné dermatologické záněty

Dermatologické záněty jsou kožní problémy, které způsobují zánět pokožky a mohou vznikat z různých příčin, jako jsou alergie, infekce, genetické faktory, stres, špatná péče o pokožku apod. U suché a podrážděné pokožky se mohou vyvinout různé dermatologické problémy, jako jsou ekzémy, dermatitida, lupénka a mnoho dalších.

Tip → Přečtěte si náš článek Ekzém, atopický ekzém. Konečná, nebo existuje řešení?

Přírodní prostředky na suchou pokožku

Naštěstí existuje několik přírodních prostředků, které si můžete doma vyrobit a pomohou vám hydratovat a zklidnit suchou pokožku. Vyzkoušejte některý z nich, abyste pomohli zklidnit a hydratovat vaši suchou pokožku. Pokud ovšem máte vážnější problémy s pokožkou, jako jsou ekzémy nebo psoriáza, měli byste se obrátit na svého lékaře nebo dermatologa pro odbornou radu a léčbu. 

1. Avokádo

Jedná se o jednu z nejlepších přírodních surovin pro péči o suchou pokožku, jelikož obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je známý svými výživnými vlastnostmi pro pokožku. Avokádo můžete snadno použít jako přírodní hydratační masku pro obličej i tělo. Příprava je jednoduchá: namixujte zralé avokádo dohladka a naneste na suchou pokožku. Nechte ho čtvrthodiny působit a poté opláchněte vodou. Vaše pokožka bude zdravá a hydratovaná. 

2. Aloe vera

Aloe vera se často používá jako složka v kosmetických přípravcích, jako jsou hydratační krémy, pleťové vody a séra. Jedná se o účinný přírodní prostředek pro péči o suchou pokožku, který obsahuje mnoho látek, jako jsou polysacharidy, aminokyseliny, vitamíny a minerály. To vše pomáhá udržovat hydrataci pokožky a chránit ji před podrážděním a zánětem. Aloe vera se taktéž často používá jako přírodní lék na různé trávicí obtíže a pro posílení imunitního systému.

3. Med

Med obsahuje přírodní cukry, vitamíny a minerály, které jsou pro pokožku velmi prospěšné. Navíc má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku. Lze ho použít jako hydratační masku na obličej, ruce nebo tělo. Stačí ho nanést na čistou a suchou pokožku a nechat ho působit asi 15 minut, než ho opláchnete vodou. 

4. Banány

Jedná se o ovoce bohaté na vitamíny a minerály, které jsou pro pokožku velmi prospěšné. Obsahují velké množství draslíku, hořčíku a vitamínu C, což pomáhá hydratovat a vyživovat suchou pokožku. Je důležité používat zralé banány, které jsou měkké a snadno se rozmačkají. Zpracování a aplikace na pokožku je obdobná jako u avokáda a medu.

5. Ricinový olej

Ricinový olej obsahuje kyselinu ricinovou, která je prospěšná pro pokožku, má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obsahuje také omega-6 mastné kyseliny důležité pro hydrataci pokožky. Ricinový olej lze mimo jiné použít k hydrataci suchých a popraskaných nehtů. Je bohatý na vitamín E, který může pomoci posílit nehty a vyživit je.

Hlavní přínosy přírodních produktů

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit použití přírodních prostředků na suchou pleť namísto syntetických produktů. Je však důležité si uvědomit, že ne každý přírodní produkt je vhodný pro každého, a že je někdy potřeba zvolit různé přístupy pro různé typy pleti. V čem spočívají hlavní přínosy přírodních produktů?

  • šetrnost k pokožce,
  • působení více účinných složek,
  • minimum vedlejších účinků,
  • šetrnost k životnímu prostředí.

Zkuste přírodní dermokosmetiku od EPIDERMY

EPIDERMA® je specialistou na problematickou kůži. Vynalezla Betuldiol® – ojedinělou a vysoce účinnou kompozicI ke zklidnění kožních zánětů – především akné, ekzému a lupénky. Jedná se o ryze přírodní léčivou látku, která je obsažena ve všech přípravcích dané značky. Vyzkoušet můžete například Ucelený program na lupénku nebo Ucelený program na ekzém.

lupénka