Superpotraviny, které mají blahodárný vliv na naše zdraví

Superpotraviny jsou potraviny s mimořádně vysokou nutriční hodnotou, které obsahují mnoho pro tělo důležitých živin. Většina superpotravin obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají ochraňovat tělo před poškozením volnými radikály. Jedná se o nebezpečné molekuly, které mohou poškozovat buňky a způsobovat mnoho chorob, jako jsou například srdeční onemocnění, rakovina nebo diabetes.

Přirozená prevence proti nemocem

Výhodou superpotravin je, že mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes a některé druhy rakoviny. Pravidelná konzumace superpotravin také může pomoci udržovat zdravou váhu, zlepšit krevní tlak a cholesterol, posílit imunitní systém a zlepšit celkovou kvalitu života. 

Zatočte s dermatologickými záněty

Existuje řada superpotravin, které mohou mít pozitivní účinky na zdraví kůže a pomoci v boji proti dermatologickým zánětům. Některé z těchto potravin jsou:

  • Losos – ryba, která je nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou protizánětlivé, a mohou tudíž pomoci snížit záněty v těle, a to včetně těch, které ovlivňují pokožku,
  • Avokádo – bohaté na mononenasycené tuky a vitamíny C a E, které mohou pomoci chránit pokožku před volnými radikály a záněty,
  • Brokolice – v košťálové zelenině se vyskytuje sulforafan, látka s protizánětlivými vlastnostmi a antioxidanty, které mohou pomoci chránit kůži před poškozením,
  • Jogurt – obsahuje probiotika, která mohou pomoci udržet zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, což může ovlivnit zdraví pokožky,
  • Ořechy – najdeme v nich vitamíny E a B2, minerály a zdravé tuky, které mohou chránit pokožku před poškozením a záněty.

Je důležité si uvědomit, že dermatologické záněty mohou být způsobeny různými faktory a neexistuje žádná univerzální potravina, která by je všechny vyléčila. Výše uvedené potraviny nicméně mohou být součástí vaší zdravé stravy a mají předpoklady pro podporu zdraví kůže a snižování zánětů. Je důležité jednotlivé potraviny konzumovat v rámci celkově vyvážené stravy a konzultovat jakékoli dietní změny s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Dejte vale akné

Superpotraviny mohou díky svým protizánětlivým a antioxidantovým vlastnostem pomoci také v boji proti akné, které je často způsobeno zánětem v oblasti pokožky, kdy se vytváří červené pupínky, černé tečky a jiné nečistoty. Je důležité kombinovat tyto potraviny s dalšími zdravými potravinami a vytvořit celkově vyváženou stravu pro dosažení optimálního zdraví pokožky.

Speciální dermokosmetika EPIDERMA® účinně pomáhá zklidnit a obnovovat zdravý vzhled pokožky u osob s projevy akné. Nabízí ucelený program na akné. Základem této kosmetické řady jsou konopný olej, čistý cannabidiol (CBD) a extrakt z břízy – betulin. EPIDERMA® neobsahuje žádné halucinogenní látky a je tedy vhodná pro děti i těhotné ženy. 

Tip → Přečtěte si náš článek Kosmetika na akné.

epiderma_akné

Zkuste kombinovat superpotraviny a dermokosmetiku

Použití superpotravin a dermokosmetiky společně může být výhodné pro zlepšení stavu pokožky. Jejich správná kombinace může být při péči o zdravou pokožku velmi účinná. Níže jsou uvedeny některé tipy, jak je kombinovat:

  1. Zkuste začít s potravinami, které jsou bohaté na antioxidanty. Tyto živiny pomáhají ochránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály, které jsou produkovány při stresu. Konzumujte potraviny, jako jsou borůvky, brokolice, špenát, červené bobule apod.
  2. Používejte kosmetické produkty, které jsou speciálně navrženy k vašemu typu pokožky. Pokud máte například citlivou pokožku, problémy s ekzémy či lupénkou, vyberte si produkty, které jsou hypoalergenní a neobsahují silné chemikálie nebo parfém. 
  3. Pijte hodně vody, abyste udrželi hydrataci pokožky. Pokud pokožka zůstane dehydratovaná, stane se příliš suchou, což může vést k podráždění a dalším problémům. Konzumujte také potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, okurky apod.
  4. Pokud máte problémy s akné, zkuste používat kosmetické produkty, které obsahují kyselinu salicylovou nebo benzoylperoxid. Tyto složky mohou pomoci snížit množství bakterií na pokožce.
  5. Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy A, C a E, které jsou důležité pro zdravou pokožku a mohou pomoci chránit pokožku před poškozením a podporovat její regeneraci.
  6. Nepoužívejte příliš mnoho produktů najednou, může to vést k podráždění a zhoršení stavu pokožky. Zkuste také vyhledat odborníka na pokožku, jako je dermatolog nebo kosmetička, kteří vám pomohou najít nejlepší kombinaci produktů pro váš konkrétní typ pleti.

Měli byste mít na paměti, že superpotraviny a dermokosmetika jsou pouze doplňky ke zdravému životnímu stylu a péči o pokožku. Kromě toho je důležité dostatečně spát, cvičit a snižovat stres.

zdravá pokožka

Sledujte, jak vaše pokožka reaguje na různé produkty a potraviny

Pokud máte pocit, že vám nějaký produkt nebo potravina nesvědčí, zkuste ho nahradit jiným a sledovat, jak se vaše pleť chová. Pokud se problémy s pokožkou zhoršují nebo neustále přetrvávají, může být vhodné vyhledat odbornou pomoc dermatologa.

Vyzkoušejte kosmetiku, která obsahuje BETULDIOL®

Betuldiol vychází z moderního ponětí protizánětlivých přírodních látek. Jeho vznik je složitým a finančně náročným procesem. Je složen z dvou hlavních látek: z čistého CBD (kanabidiolu) a z čistého Betulinu. S obsahem této nové kompozice byla vyvinuta základní kosmetická řada značky EPIDERMA.

Na závěr doporučujeme náš článek s názvem BETULDIOL® – vrah ekzémů, akné a lupénky.