Jak pečovat o pleť během menopauzy

Menopauza, která oficiálně začíná jeden rok po poslední menstruaci ženy, s sebou může přinést některé znatelné změny na kůži a vlasech. Jak hladiny hormonů klesají, vaše pokožka může být suchá, ochablá a tenká. Správnou péčí však můžete tyto účinky zmírnit. Chcete-li pečovat o svou pokožku během menopauzy, dodržujte tipy od certifikovaných dermatologů.

Co se děje s pokožkou během menopauzy a proč?

Když ženy prochází menopauzou, jejich vaječníky stárnou stejně jako zbytek těla a uvolňují méně hormonů, což může mít dopad i na pokožku. Pokles estrogenu snižuje produkci kolagenu a elastinu, takže pokožka je tenčí, náchylnější k vysoušení a ochabování, což je obzvlášť patrné kolem lícních kostí a čelisti. 

Co s tím můžete dělat?

Je důležité poskytnout pokožce potřebnou hydrataci a výživu, aby udržela kožní bariéru neporušenou a zabránila tak podráždění a vysoušení. V produktech péče o pleť je spousta přísad, které pomáhají udržet pokožku během menopauzy vyživenou a zdravou. Zde je na co si dát pozor. 

Tip: Přečtěte si náš článek Ochrana a péče o stárnoucí pokožku.

Čištění pleti

Čištění je důležitým krokem v péči o pleť – zejména s přibývajícím věkem. Jak stárnete a vaše pokožka je sušší, měli byste ji pravidelně hydratovat. Klíčem je použití čisticího prostředku, který je vhodný právě pro sušší pokožku. Měli byste zvolit krémové složení, naopak byste se měli vyhnout pěnovým nebo gelovým čisticím prostředkům. 

Minimalizujte vrásčitou pokožku

Jak se vaše hladiny hormonů s věkem snižují, může to změnit kvalitu pokožky a vést ke vzniku vrásek. Ty mohou být zřetelnější, když je vaše pokožka suchá. Používejte každý den hydratační krém na obličej, čelist a krk a hledejte produkty péče o pleť navržené tak, aby vám pomohly v boji proti jemným vráskám a ochabnutí, a které vedou k celkově jasnějšímu vzhledu.

Používejte séra s kyselinou hylauronovou

Séra obsazující kyselinu hyaluronovou pomáhají zlepšit vzhled jemných linek a vrásek a jsou ideální pro ženy v menopauze, protože fungují jako magnet na vlhkost a pomáhají kožním buňkám udržet si ji co nejvíce.

Sáhněte po antioxidantech

Konzumace potravin s antioxidanty může pomoci posílit vaši pokožku zevnitř. Hledejte pestrobarevné ovoce a zeleninu, které jsou zdrojem vybraných vitaminů, minerálů a dalších. Jedná se například o brokolici, červenou řepu, kapustu, zelí a listovou zeleninu (špenát), jablka, hrozny, bobulové ovce apod.

Hledejte rovnováhu

Stres může způsobit, že vaše pokožka bude sušší a citlivější. Může také vyvolat stavy, jako je psoriáza neboli lupénka. V případě, že jste ve stresu, můžete dokonce zapomenout na rutinu péče o pleť. Vyzkoušejte jógu, meditaci a další techniky snižování stresu, které vám pomohou relaxovat.

Tip: Přečtěte si náš článek 6 způsobů, jak detoxikovat svou pokožku a získat zdravou a krásnou pleť.  

Zacvičte si

Cvičení pomáhá pleti dvěma způsoby. Za prvé uvolňuje stres a za druhé také podporuje krevní oběh, který se s věkem začíná zpomalovat. Lepší průtok krve může pomoci vaší pleti, aby vypadala jasnější a zdravější.

Dopřejte si dostatek spánku

Dostatek spánku pomáhá vaší pleti, aby vypadala svěží. Spánek také předchází tmavým kruhům pod očima a dává zbytku těla šanci načerpat energii. Jeho nedostatek může změnit hladinu hormonů a metabolismus podobnými způsoby jako stárnutí. Dopřejte si denně 7–9 hodin odpočinku.

Vyzkoušejte produkt HairBooster Premium

Jedná se o veganský doplněk stravy, který obsahuje vysokou denní dávku účinných látek. Hlavními složkami HairBoosteru Premium jsou Biotin (vitamín H nebo vitamín B7) a L-Methionin. Biotin, často nazývaný „Vitamín krásy“, má pozitivní vliv na zdraví vlasů, pokožky a nehtů. L-Methionin je základní aminokyselina, která přímo působí na buňky v kůži, vlasech a nehtech, které jsou tvořeny převážně proteiny. Tato složka má také pozitivní účinky při zpomalování procesu stárnutí.

hairbooster