Ekzém, atopický ekzém. Konečná nebo existuje řešení?

Každý by chtěl pokožku jako z alabastru, netknutou, hebkou, bez flíčků, pupínků a ekzému. To je ale vysněný svět na hony vzdálený realitě. Ta je totiž u miminek, dětí i dospělých úplně jiná.

Ekzém, opravdový nepřítel

Lidé “pálí” slovo ekzém téměř na povel a myslí si, že je to kdejaký pupínek a svědění. Omyl. Je to chronické onemocnění kůže, které si nevybírá a postihuje úplně všechny. Projevuje se formou kožních lézí, které se různě shlukují, rudnou, tvoří se puchýře na kůži a následně strupy. Pokožka je suchá a zoufale volá po hydrataci, kožní bariéra je ale často už tak narušená, že ani ta nejlepší možná péče nedokáže zázraky a je třeba mnoha týdnů a někdy i měsíců, abyste zaznamenali první úspěchy a změny k lepšímu. Kůže je bolestivá na omak, v klidu i při pohybu čelisti během jídla, gestikulace, úsměvu nebo zívání, pacienta sužuje svědění a potřeba poškrábat se. Tím by se ale zánět ještě více rozšířil a léčba by byla mnohonásobně delší a náročnější.

Fyzické omezení při ekzému se nedá popřít, bohužel má onemocnění negativní vliv i na psychiku. Samotný vzhled a diskomfort jsou pro člověka tak nepříjemné, že se mohou cítit vyčlenění a stranou, nepřitažliví, nedostateční, nemocní. Akutní fáze naštěstí postihuje jen malou část lidí a díky lékům na předpis, doplňkům stravy a přírodním pomocníkům lze ekzém držet na uzdě. Jakmile ale vstoupí do své akutní roviny, je zle.

 Ekzém u dětí

Ekzém se ale netýká jen obličeje. Je tam sice nejviditelnější, všem na očích a i samotné pacienty nejvíce trápí, ale může se pochopitelně objevit kdekoliv na světě.

Cílem každého typu ekzému je co nejrychleji zahojit postižená místa a pak se začít zaměřovat na samotný zánět, který kožní potíže způsobuje a dokola vyvolává. Neméně důležitá i pravidelná a dostatečná hydratace pokožky. Suchá a hrubá místa kolem brady a krku jsou pro počáteční fázi ekzému typická. Přirozená ochrana pokožky neplní svou funkci a snadno skrz ní projdou alergeny a dráždivé látky, které přiživují zánět.

 

Kůže zkrátka neprodukuje dostatek lipidů a není schopná se bránit vnějším vlivům. A problém je na světě. Fleky, zarudnutí kůže a pnutí nejsou to nejhorší, špatná zpráva je ta, že ekzému se nelze zbavit. Je to celoživotní záležitost, kterou můžete ovlivnit - a ani to není možné stoprocentně potvrdit - zdravým způsobem života, vyřazením alergenů z jídelníčku nebo pravidelnou péčí a speciální kosmetikou na ekzém.

konopná kosmetika epiderma

Léky, krémy a příroda

Většina lidí řeší problém s ekzémem v ordinaci lékaře. Tam se ale většinou uplatňuje podobný postup - kortikosteroidy, kterými se potíže utlumí a dostanou do klidové fáze, pak se pokračuje s antihistaminiky a emolienčními přípravky, olejovými koupelemi a dermokosmetikou určenou na ekzematickou pokožku. Drahé, zdlouhavé a většinou nevyhnutelné. Celému procesu ale můžete naštěstí pomoct poklady z přírody.  

  • Pravidelný pobyt u moře
  • Kombinace bambuckého másla, propolisu a CBD (kanabidiol)
  • Odvary z kostivalu, lopuchu a pýru
  • Oleje - rakytníkový, pupalkový, avokádový, kokosový
  • Epsomská sůl a hořčíkové vločky
  • Probiotika
  • Extrakt z lékořice
  • Vilín, přesličky nebo jablečný ocet ve velmi nízké koncentraci
  • Vyšší příjem kurkumy

Přírodní metody jsou sice nápomocné, ale základ je v krémech na ekzém a dermokosmetice. I přes silnou konkurenci, která v Čechách neustále bobtná, si v Epidermě držíme výsadní místo a uvádíme na trh velice kvalitní produkty s prémiovým a pečujícím složením a prokazatelnými výsledky. Ucelený program na léčbu ekzému a zmírnění ekzému se těší velké oblibě. K mání je buď celá řada, která dodá pokožce vše, co potřebuje a zajistí dostatek hydratace i výživných látek pro lepší obranyschopnost, nebo základní produkty, díky kterým můžete otestovat, jesti vám (a vaší kůži) vybraná kosmetika sedí.