Ekzém na obličeji

Ekzém patří mezi nejrozšířenější kožní onemocnění a nejčastěji se objevuje na místech, která jsou méně chráněna kožní bariérou, tedy například oblast obličeje a krku, což je pro nás ještě více omezující. Ekzémy se nejdříve projevují podrážděním kůže, načervenalými nebo červenými ložisky, a poté se mohou začít tvořit puchýřky, mokvající místa, praskliny nebo strupy, vyvolávající pocity svědění, které si lidé často zhoršují jejich neustálým škrábáním, tím se totiž do kůže může dostat infekce.

Co ekzém způsobuje

2b

 

Ekzém může mít alergický i nealergický původ. Přesné příčiny zatím nejsou určeny, jistou roli při vzniku ekzému ale hraje genetika, podnebí a prostředí, životní styl, hormonální změny a samozřejmě kontakt s alergeny, mezi které patří hlavně pyl, prach, roztoči, peří, srst zvířat, bakterie, plísně, potraviny, chemikálie v kosmetice a čistících prostředcích, kovy a parfémy.

Péče o ekzém

2c

Pokožku je nutno hydratovat, protože suchá kůže je jedním z hlavních příznaků ekzému. U suché pokožky není kožní bariéra tak silná, což znamená, že rychleji ztrácí vlhkost a je náchylnější k zánětu a infekcím.

Důležité je používat krémy a sprchové i čistící přípravky vhodné na atopickou pokožku. Tu nabízí značka přírodní dermokosmetiky Epiderma, která přišla s řadou vytvořenou přímo pro pokožku trpící na ekzémy. Kosmetika klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu ekzémů, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Pokud tedy hledáte tu správnou kosmetiku pro pokožku náchylnou k ekzémům, speciální dermokosmetika od značky Epiderma, která přichází s výrobky pro problematickou pleť s akné, ekzémy a lupénkou, pro Vás bude ta pravá. Přímo pro pokožku trpící ekzémem, Epiderma přináší micelární vodu, sprchový gel, krém a balzám.

Dále se pokuste si co nejméně sahat na obličej, neboť si tak můžete infekce rozšířit a pokožku podráždit, své vlasy udržujte čisté, aby Vám nemyté vlasy spočívající na tváři pokožku nezhoršily, vždy ji osušte jemným poklepáváním, nikoli třením a obličej umývejte teplou, nikoli horkou vodou.

Prevence ekzému

2d

 

Velkou roli při vzniku ekzému hraje i nevhodná strava, všudypřítomná chemie a znečištěné životní prostředí. Dbejte tedy na to, co jíte a samozřejmě se vyhýbejte potravinám, na které jste alergičtí (také se vyvarujte ostrým jídlům, aromatickému ovoci či kávě a alkoholu), travte dostatek času na čerstvém vzduchu, snažte se vyhnout stresu a dostatečně spěte. Dále je potřeba dbát na hygienu po sportovním výkonu, protože při dlouhodobém pocení může ekzém vypuknout sám od sebe.

epiderma na ekzem_před a po