Co jsou to adaptogeny a jak mohou pomoci při stresu a nespavosti?

Adaptogeny jsou aktivní složky, které se nacházejí v určitých houbách a rostlinách, jako je bazalka, chřest či kurkuma apod. Tyto rostliny pomáhají vašemu tělu při zvládání stresu, úzkosti a únavy. Existují tři klíčové vlastnosti, které musí rostlina mít, aby byla považována za adaptogen – musí být netoxická, pomáhat při zvládání stresu a umožnit tělu vrátit se do rovnováhy. Je důležité si uvědomit, že adaptogeny mohou pomoci jako dočasné řešení, ale nejsou řešením pro dlouhodobý stres.

Stres a únava: adaptogeny jako řešení

Adaptogeny mají za cíl pomoci vašemu tělu vrátit se do stavu rovnováhy, což je stav homeostázy. Tyto byliny ovlivňují chemické reakce ve vašem těle a mohou zvyšovat nebo snižovat hladiny různých látek. Pokud se například nacházíte ve stresu a máte vysokou hladinu kortizolu, adaptogen může reagovat snížením jeho hladiny. Na druhé straně, pokud trpíte chronickou únavou a máte nízkou hladinu kortizolu, adaptogen může hladinu kortizolu ve vašem těle zvýšit. Tyto úpravy mohou pomoci vašemu tělu lépe zvládat stres a zlepšit vaši celkovou pohodu.

Adaptogeny v potravinách, kapslích a tinkturách

Jakým způsobem lze přijímat adaptogeny, které pocházejí z rostlin? Existuje několik možností, jako například přidání adaptogenů do potravin a nápojů, jejich užívání ve formě kapslí nebo tinktur, což je tekutá forma rostlinného extraktu. Lze je také pít v čaji, který může být skvělým způsobem, jak se uklidnit a snížit stres. Některé adaptogenní rostliny mohou být sušeny, drceny a louhovány v horké vodě stejně jako klasický čaj. Na trhu existuje několik různých typů čajových směsí, které obsahují adaptogeny jako hlavní složku. Je důležité si přečíst etiketu, aby bylo možné zjistit, jaké jsou zamýšlené účinky čaje, jak dlouho by měl být louhován a jak často byste ho měli pít.

Tip → Přečtěte si náš článek Dlouhodobá nespavost může vést k vážným zdravotním potížím.

Rádi byste lépe zvládali stres? Pak neváhejte s adaptogeny. Tyto rostlinné přípravky mají mnoho benefitů, mezi které patří:

  • Snížení úzkosti.
  • Zvýšení energie a snížení únavy.
  • Pomoc s traumatem.
  • Regulace emocionálních reakcí na stres.
  • Posílení imunitního systému.

Před užíváním adaptogenů je klíčová konzultace s lékařem

Předtím, než začnete adaptogeny užívat, je důležité konzultovat svůj plán s poskytovatelem zdravotní péče. Ujistěte se, že mu nezapomenete sdělit aktuální léky, které užíváte, vaši lékařskou diagnózu včetně skutečnosti, zda neplánujete otěhotnět. Dále mu také řekněte, o jaké druhy adaptogenů máte zájem. S adaptogeny můžete minimalizovat stresovou reakci a zotavit se ze všeho, co vás vyvádí z rovnováhy. Je však důležité, abyste se ujistili, že nebudou interagovat s vaším současným stavem nebo léky, které užíváte, aby vaše tělo mohlo dosáhnout kýženého stavu klidu a rovnováhy.

Extrakt z mučenky pletní a kozlíku lékařského – přírodní pomocníci proti stresu

BUĎ V KLIDU a SPI V KLIDU jsou výživové doplňky od společnosti EPIDERMA, které mohou být dobrým řešením pro lidi, kteří hledají podporu pro své zdraví a pohodu, ale nechtějí užívat adaptogeny. BUĎ V KLIDU obsahuje extrakt z mučenky pletní a konopný olej, který pomáhá udržovat klid a pohodu a zlepšuje kvalitu spánku. SPI V KLIDU pak obsahuje extrakt z kozlíku lékařského, což pomáhá uvolnit napětí a podpořit zdravý spánek. Tyto doplňky stravy by mohly být užitečné pro lidi s nespavostí, stresovými situacemi nebo jinými problémy, které ovlivňují kvalitu spánku a celkové pohody.

spi v klidu_1