Dlouhodobá nespavost může vést k vážným zdravotním potížím

Je dobře známo, že spánek je nezbytný pro naše fyzické a duševní zdraví. Bohužel navzdory jeho důležitosti se znepokojivé procento lidí pravidelně potýká s nedostatkem kvalitního spánku a během dne jsou pak výrazně ospalí. Pokud se o problematice chcete dozvědět více, vzhůru do čtení.

Mezi spánkem a duševním zdravím existuje úzký vztah

Všichni si moc dobře uvědomujeme spojitost mezi spánkem a naší schopností správně fungovat po celý den. Únavu, špatnou náladu nebo nesoustředěnost, které následují po probdělé noci, zažil každý. Mnoho lidí si neuvědomuje, že nedostatek spánku – a to zejména pravidelného – je spojen s dlouhodobými zdravotními následky, včetně těch chronických, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a srdeční choroby apod. To vše může zkracovat kvalitu a délku našeho života. 

Tip → Přečtěte si náš článek Blíží se mezinárodní den zdravého spánku, zatočte s nespavostí.  

Délka spánku a chronické nemoci

Existují tři hlavní typy studií, které nám pomáhají pochopit souvislosti mezi spánkovými návyky a rizikem vzniku určitých onemocnění. Jedná se o tyto:

1. Studie deprivace spánku, kdy jsou za účely výzkumu dobrovolníci pod pečlivým dohledem lékařů vystaveni absenci spánku. Následně jsou sledovány jakékoli krátkodobé fyziologické změny, které by mohly vyvolat onemocnění. Podobné studie odhalily řadu potenciálně škodlivých vlivů, které nedostatek spánku vyvolává. Obvykle je to spojeno se stresem, zvýšeným krevním tlakem, zhoršenou kontrolou hladiny glukózy v krvi apod.

2. Průřezové epidemiologické studie zahrnují zkoumání dotazníků, které poskytují informace o obvyklé délce spánku a existenci určitého onemocnění nebo skupiny onemocnění ve velkých populacích v jednom časovém okamžiku. Odpovídá nám například na otázky, jak zkrácená či prodloužená doba spánku souvisí s hypertenzí, cukrovkou a obezitou apod. 

3. Longitudinální epidemiologické studie. Jedná se o dlouhodobé sledování spánkových návyků a vzorců onemocnění u jedinců, kteří jsou zpočátku zdraví. Ačkoli zatím není známo, zda úprava spánku může snížit riziko případného rozvoje onemocnění nebo zmírnit závažnost probíhající nemoci, tak výsledky longitudinálních epidemiologických studií již nyní začínají naznačovat, že je to pravděpodobné.

Tip → Přečtěte si náš článek Nespavost po covidu.

Délka života

Vzhledem k mnoha nepříznivým zdravotním následkům nedostatečného spánku není divu, že je špatný spánek spojen s nižší očekávanou délkou života. Dle údajů z tří průřezových epidemiologických studií spánek pět nebo méně hodin za noc zvyšuje riziko úmrtnosti ze všech příčin zhruba o 15 %. Odhadem až 40 % Čechů pak trpí nějakým typem poruchy spánku, většina lidí se o svých problémech se spánkem však nezmiňuje svému lékaři. Nicméně tento rozšířený nedostatek povědomí o dopadu problémů se spánkem může mít pro veřejné zdraví vážné důsledky. 

Tipy, jak zlepšit svůj spánek

Kvalitní spánek je klíčový pro zdravý životní styl. Existuje několik tipů, které mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku.

  • Základním tipem, jak rychle a snadno usnout, je vytvořit z ložnice místo pohodlí a relaxace. Nemusíte být zrovna mistr feng shui, abyste si pokoj zútulnili.
  • Optimalizujte svůj spánkový rozvrh. Převzetí kontroly nad svým denním spánkovým plánem je mocným krokem k lepšímu spánku.
  • Vytvořte si rutinu před spaním. Příprava před spaním hraje zásadní roli v tom, abyste rychle a bez námahy usnuli.
  • Pravidelně cvičte. Fyzická aktivita může pomoci zlepšit váš spánek.
  • Omezte stimulanty. Alespoň několik hodin před spaním se vyhněte konzumaci kofeinu, alkoholu a těžkých jídel.

Užijte si klidný spánek s účinným produktem SPI V KLIDU od kosmetické značky EPIDERMA!

Každý ví, že kvalitní spánek je základem pro zdraví a celkový životní pocit. A právě proto jsme vyvinuli SPI V KLIDU – revoluční produkt, který vám pomůže dosáhnout hlubšího a klidnějšího spánku. Díky svému unikátnímu složení s přírodními ingrediencemi, jako je levandule, heřmánek a melatonin, se SPI V KLIDU postará o to, abyste se rychleji uvolnili a snadněji usnuli. Pokud chcete mít klidný a osvěžující spánek každou noc, nechte se hýčkat doplňkem stravy od společnosti EPIDERMA. Užijte si kvalitní spánek, který vám dodá energii na nový den!

spi v klidu