Jak poznat atopický ekzém u dětí?

Představte si miminko. Je krásné, usměvavé, s chmýřím na vršku hlavy. A s pletí bez jediného flíčku, bez červených skvrnek a žilek. Jako porcelán. Stačí ale pár dní a všechno je jinak. Začíná boj na celý život. Atopický ekzém se totiž jen tak nevzdá.

Přísné limity

Způsob, jak s atopickým ekzémem bojovat, je spousta. Problém je v tom, že dětská pokožka nesnese zdaleka všechno. A to, co dostává zelenou u dospělých, je pro miminka tabu. Metody léčby jsou tím značně omezené. Organismus navíc na neznámé látky může reagovat podrážděně a stav ještě více zhoršit. Je to začarovaný kruh, ze kterého je těžké se vymotat. Chcete dítěti pomoct, rychle a bezbolestně, nemůžete ale různé krémy, byliny a procedury střídat jako ponožky. Je toho tolik, co musíte vzít v potaz.

 Atopický ekzém u dětí

I lékaři jen opatrně našlapují a zdráhají se velkých zásahů. Na jedné straně nechcete být příliš invazivní, na druhé straně nebudete čekat na horší časy. Najít rovinu a dopřát dětské pokožce nejlepší a nejúčinnější péči je opravdu těžké.

Mrknu a vidím

Ve výjimečných případech se dítě s atopickým ekzémem už narodí, většinou se ale projeví mezi prvními a pátými narozeninami. V těle probíhá celá řada změn a některé z nich bohužel nejsou pozitivní a směrem kupředu. Atopickým ekzémem trpí čím dál více kojenců, aktuálně se rozmezí pohybuje od patnácti do třiceti procent. A číslo neustále stoupá. Do jisté míry za to mohou genetické predispozice, kdy výskyt u matky nebo otce výrazně zvyšuje riziko “přenosu” na dítě. O zbytek se stará obyčejná náhoda a ovlivňující faktory, jako jsou alergie, nezdravé prostředí, nedostatečně vyvinutý imunitní systém a nesnášenlivost vybraných potravin.

Jak ale takový atopický ekzém vůbec poznáte? Nemá jednotnou podobu, která by jasně určilo diagnózu. Tisíce podob a různé fáze, kdy se střídají období klidu a aktivity. Máte-li podezření, navštivte pediatra. Častější výskyt kožních potíží “naučil” lékaře s ekzémy pracovat a umět je odhalit včas. Atopický ekzém ale nemusíte vidět, někdy se projeví jen nadměrnou suchostí nebo šupinkami a skvrnkami “tón v tónu”. A pak, když se konečně ukáže a vy nemáte pochyby, je v pokročilém stadiu a léčba bude vyžadovat mnohem více úsilí.

Ekzému na stopě

Znají to všichni. Jeden den jsou děti bez vady na kráse, druhý den se probudí a jsou tečkované od hlavy až po paty. Během vteřinky je rozbolí zuby a přihlásí se o slovo zánět středního ucha. Jistota neexistuje.

Fáze 1

Na samém začátku je svrbění kůže a značný nekomfort. Právě v ten moment by měla začít péče. Problém je v tom, že miminko se neumí podrbat, a tak nedá mamince najevo - jinak než křikem, který s rodiče automaticky nespojí s prozatím neviditelným ekzémem, nespokojenost.

Fáze 2

Objeví se zarudlá místa a suchá kůže. Na krku, na bradě, tvářích nebo kolem uší se vytvoří nevzhledné fleky (na první pohled je jasné, že miminku způsobují pnutí), v místě postižení s může odlupovat kůže a tvarovat mapy. O atopickém ekzému už není pochyb. I v rámci jednoho dne může vyrážka několikrát změnit podobu - většinou jako reakci na prostředí, teplotu, prožívané emoce, spánek nebo jídlo.

Fáze 3

V poslední fázi už jsou stopy na kůži hojně zastoupeny a napětí je jen “vedlejší produkt” ekzému. Začervenání, drobné ranky, strupy, vřídky, šupinky. To všechno v nepravidelných skupinkách, které se z obličeje a krku přesouvají na zbytek těla - především loketní a kolenní záhyby, podbřišek, bedra nebo stehna.

Ekzém u dětí

Správná péče je základ

Záleží na rozsahu ekzému, pokud mokvá, hnisá a bolí, je třeba speciální péče pod dohledem lékaře. Na běžné problémy stačí domácí péče. Ta ale musí být pravidelná, důsledná a komplexní, jinak veškerá snaha postrádá smysl.

  • Pravidelné umývání přípravky na atopický ekzém
  • Vyvarujte se vodě (vyšším teplotám), kůži by zbytečně vysušila. Sprcha by měla trvat jen pár minut
  • Při sušení netřete kůži o textil, aby nedošlo k podráždění nebo rozšíření ekzému
  • Používejte jen přírodní materiály, jako je bambus, stoprocentní bavlna nebo mušelín
  • Do tří minut po koupeli, kdy je pokožka prohřátá, vláčná a mnohem lépe vstřebává látky, je třeba kůži promazat krémem určeným na atopický ekzém
  • Oblékejte výhradně přírodní vlákna, ideálně bavlnu. Vyhněte se umělým materiálům, se kterými se potí nadměrné pocení a podráždění pokožky 
  • Vyhněte se silným pracím prostředkům a aviváži (nepoužívejte je na ručníky ani na povlečení)

 

krém na ekzém