Pupínky na rukou

Existuje řada různých typů vyrážek, které se projevují vznikem pupínků, zarudnutí a otoku kůže. Každý z nás to někdy zažil. Na kůži se nám objeví začervenalé místo a pupínky, o kterých nevíme, z čeho mohou být. Jsou případy, kdy vyrážka sama zmizí, ale někdy ne a ne zmizet. Co tedy dělat? Základem je zjistit o co konkrétně jde a příčinu vzniku vyrážky.

Kopřivka

1a

Druh kožního onemocnění, které se projevuje svědivými zarudlými vyrážkami v podobě vystouplých pupenů. Často se objevuje jako alergická reakce, což znamená, že pro její léčbu je klíčové se alergenu vyhýbat, tak by měla kopřivka sama odeznít, pokud k tomu ale nedojde, k léčbě se využívají antihistaminika nebo také kortikosteroidy.

Ekzém

18

 

Kožní onemocnění, které se projevuje zarudnutím a otokem kůže s možným rozvojem pupínků či puchýřků. Ekzém může mít celou řadu příčin. Mezi ty základní patří genetika, podnebí a prostředí, životní styl, hormonální změny a samozřejmě kontakt s alergeny, jako například pyl, prach, roztoči, peří, srst zvířat, bakterie, plísně, potraviny, chemikálie v kosmetice a čisticích prostředcích, kovy a parfémy. Při léčbě je důležité se příčině vyhnout (pokud víme jaká to je) a následná péče o pokožku vhodnou kosmetikou.

Akné

25

Jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které nejméně jednou za život postihne snad každého, je způsobené ucpáním vývodů mázových žláz, na které naše pleť reaguje zánětem v podobě otoku, zarudnutí a vznikem pupínku. Akné má celou řadu možných příčin včetně hormonálních změn, genetiky, špatného stravování, stresu, kouření, špatné kosmetiky či léků. Léčba akné může být někdy velice obtížná, ale základem je vždy správná péče a pravidelná hygiena.

Lupénka

6b

 

Lupénka se projevuje většími červenými skvrnami s odlupujícími částečkami kůže. Její příčina je však neznáma. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Pro léčbu lupénky je klíčová správná volba kosmetiky a všech kožních přípravků.

Správná péče

11c

 

Jak již bylo zmíněno, péče o pleť náchylnou ke vzniku pupínků je velice důležitá. K tomu je samozřejmě potřeba ta správná kosmetika, tu přináší značka bioaktivní dermokosmetiky Epiderma. Tato česká kosmetika se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky a vyvinula řady dermokosmetiky přímo pro různé typy této pleti včetně té náchylné k ekzému, lupénce i akné. Pokud tedy trpíte některým ze zmíněných onemocněním, kosmetika značky Epiderma pro Vás bude ta pravá.